„Ką aš čia palieku? Kraujo upes? Neapykantą? Nužudytos sesers kapą? Prisiminimus apie jaunystę, kurios neturėjau? Visa mano jaunystė nuo 18 metų buvo vien kova dėl savo dukrelės su pragaru gyvenimą daugeliui šeimų pavertusia Kedžių ir Venckų šeima.

Lietuvoje ta kova niekada nesibaigtų. Kada man ir dukrai pagaliau pradėti gyventi?” – interviu dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistei sakė 26 metų L. Stankūnaitė.

Su devynerių metų dukterimi ji perduota vienos užsienio valstybės specialiosios apsaugos darbuotojų žiniai.

„Nelengva. Taip nuspręsti buvau priversta. Viską turiu išrauti su šaknimis. Mūsų su dukrele gyvenimas Lietuvoje taip išviešintas, kad jau niekada nebegalėtume gyventi įprastai“, - paklausta, ar buvo sunku priimti sprendimą išvykti iš Lietuvos sakė 26 metų moteris.

Ji teigė išvykstanti, kai visos Lietuvos teisinės institucijos patvirtino jos, mirusio Andriaus Ūso ir kitų aukų nekaltumą, o valstybė pasirūpino, kad ji su dukra galėtų pradėti saugų normalų gyvenimą svetimoje šalyje.

DELFI primena, kad apie išvykimą iš Lietuvos L. Stankūnaitė ne kartą buvo užsiminusi, tačiau tam trukdė vykstantys teisminiai procesai.

Buvęs kriminalinės policijos vyriausiasis komisaras Alvydas Sadeckas „Info TV“ žinių laidai „Info diena“ yra sakęs, kad jei valstybės saugomas asmuo kategoriškai nori išvykti į užsienį, valstybė jėga tokio žmogaus šalyje laikyti negali, tad greičiausiai bandoma ieškoti kompromiso.

„Įstatymai numato, kad jeigu saugomam asmeniui norisi išvažiuot, (...) tai apsauga gali būti užtikrinama ir užsienio valstybėse. Įstatymas numato identifikacijos pakeitimą, dokumentų pakeitimą, netgi ir galimas plastines operacijas ir taip toliau“, - pasakojo A. Sadeckas.

Pasak A. Sadecko, saugomo asmens apsaugos užtikrinimas užsienyje ypač retas kraštutinumas, kurį apskritai vargu ar kada nors Lietuvos teisėsauga taikė.

Buvęs komisaras atskleidė, kad galimi du scenarijai: į užsienį išvykusiam saugomam asmeniui pakeisti tapatybę ir nebeskirti jam fizinės apsaugos, arba susitarti, kad tokį saugomą asmenį saugotų atitinkamos kitos valstybės institucijos.