Kaip rašo „Kauno diena“, Kaune gyvena vienas tų lakūnų ir žmogus, išsaugojęs gėlę, atskriejusią iš dangaus Baltijos kelyje. Nors Maskva buvo uždraudusi tą dieną Lietuvoje pakilti "Aerofloto" lėktuvams, tačiau atsirado keli lakūnai, kurie išdrįso nepaklusti įsakymui.

Vienas iš tų drąsuolių - kaunietis profesionalus pilotas ir privačios aviacijos kompanijos "Transaviabaltika" savininkas Vytautas Tamošiūnas.

Aleksoto aerodrome jis su antruoju pilotu Petru Bėta ir jo žmona Irena į lėktuvą "AN2" pakrovė gėles iš pirmo sunkvežimio.

Antrajam sunkvežimiui teko laukti kito lėktuvo reiso, nes šis nebūtų pakilęs su tokiu kiekiu gyvų gėlių. O Ukmergėje, pasak V. Tamošiūno, jų laukė dar 12 sunkvežimių su gėlėmis...

"To, ką mačiau iš viršaus, niekada neužmiršiu. Gyva žmonių grandinė per visą Lietuvą - tai su niekuo nepalyginamas stebuklas", - tvirtino lakūnas.

Pasak kauniečio Juozo Barkausko, tuomet nuotaika buvo nepakartojama: "Prisimenu nepaprastą bendrumo, draugiškumo jausmą Baltijos kelyje".

"Dar didesnį įspūdį paliko virš gyvos žmonių grandinės vakare praskridę lėktuvai, iš kurių ant mūsų galvų pabiro gėlės. Aš pagavau vieną kardelį - ši dabar sudžiovinta ir įrėminta gėlė ypatinga - ji simbolizuoja tai, kas buvo labai brangu visiems, stovėjusiems Baltijos kelyje", - sakė J. Barkauskas.