V. Šustauskui iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą pradėjo nagrinėti teisėja Danutė Mickevičienė.

Policijos protokolas V. Šustauskui buvo surašytas po įvykio per homoseksualų eitynes Vilniaus centre – esą jis pareigūnus iškeikė necenzūriniais žodžiais.

Su gausia palyda į teismą atvykusį V. Šustauską byloje gina vienas garsiausių Lietuvos advokatų Rimas Andrikis.

Kaltę dėl pateiktų pažeidimų neigiantis V. Šustauskas teisme pareiškė, kad incidentas kilo tuomet, kai Katedros a. prie jo esą prikibo policijos pareigūnai ir paklausė, ką jis turi kelnėse.

„Jeigu policininkas man užduoda klausimą, ką turiu kelnėse, o aš liaudiškai atsakau, man į galvą neatėjo pasakyti, kad ten genitalijos,gal tada jis būtų liepęs kelnes nusimauti...“, - sakė V. Šustauskas.

Suprato, kad viskas geruoju nesibaigs

V. Šustauskas teisme aiškino, kad tądien atvyko pasižiūrėti, kaip Vilniuje vyks homoseksualų eitynės.

„Faktiškai nieko neįvyko, man tada atvykus prie VRM, iš karto supratau, kad būsiu imamas – mano veidą pamatę policininkai ėmė skambinėti telefonu, - teisme sakė V. Šustauskas. - Iš vakaro buvau kalbėjęs su komisaru K. Lančinsku, kad anąkart išgelbėjau eitynes, tai sakiau, jog mes nepasiruošę jokiam smurtui, norime tik pasižiūrėti, nes turėjau kvietimą vykti į Klaipėdą, į kapitonų klubo susirinkimą. Praėjau gatvę, pamatęs policininkus jiems pasakiau, kad pagarba valdžiai, tada pareigūnas mane patikrino ir praleido, o šalimais buvęs kitas policininkas supyko – jam pasirodė, kad mano klynas išpūstas. Jis šaukė, ką turi kelnėse, gal kokią granatą pagalvojo, tai ir pasakiau, ką turiu kelnėse. Man iš karto buvo užlaužtos rankos, supratau, kad būsiu ginamas ne kaip pilietis, o kaip Šustauskas“.

V. Šustauskas sakė, kad po „to žodžio“ policininkai jam užlaužė rankas ir išvežė į policijos komisariatą.

Bylą nagrinėjanti teisėja D. Mickevičienė pažymėjo, kad pareigūnų sulaikytas V. Šustauskas buvo blaivus. Kadangi jis kaltės nepripažįsta, teismas nusprendė apklausti tris policijos pareigūnus – remiantis būtent jų tarnybiniais pranešimais buvo iškelta administracinio teisės pažeidimo byla.

„Reikia išsiaiškinti, kas gi tuos policininkus įžeidė“, - pažymėjo teisėja. Kitas teismo posėdis suplanuotas rugsėjį.

Už pareigūnų garbės ir orumo įžeidimą V. Šustauskui gresia bauda nuo 300 iki 500 litų arba administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų.

Neišdrįso pasakyti, kokiu žodžiu įžeidė policininkus

Po teismo posėdžio V. Šustauskas žurnalistams aiškino, kad pareigūnams jo „morda“ esą kelia siaubą. „Jeigu būčiau pasakęs tą žodį, ar ne, bet būčiau paėjęs kokius penkis metrus ir vis tiek būtų ar pats (policininkas) kritęs po mano kojomis ir sakęs, kad daviau į galvą, ar... Aš turėjau būti paimtas“, - sakė jis.

– Tai ko jūsų klausė pareigūnai, žmonės juk nežino..., – žurnalistai klausė V. Šustausko.

– Nu klausė gi... Vienas patikrino, praleido, o kitas pripuolęs: „Ką turi kelnėse?“. Esu liaudies žmogus ir liaudiškai atsakiau.

– Ką?

– Nu ką turi kelnėse? Gali pasakyti man? Aš jūsų dabar klausiu: ką jūs turite kelnėse? Ne kelnių kišenėse, bet kelnėse.

– O ką jūs atsakėte pareigūnui?

– Nu o ką jūs man dabar atsakytumėte?

– O ką jūs atsakėte?

– Nu aš atsakiau, ką vyras turi kelnėse – visi turbūt žino, net ir moterys žino, ką vyrai turi kelnėse.

– Ar atsakėte moksliniu pavadinimu ar kokiu keiksmažodžiu?

– Aš moksliškai niekada nesinaudoju, kad genitalijos vadinasi... Net profesoriui skambinau, kaip faktiškai vadinasi... Tai paplitęs liaudiškas žodis.

– Tai vis dėlto, kaip atsakėte, kad nepatiko pareigūnui?

– Tai aš ir klausiu, moterys, ką nežinot, ką vyrai kelnėse turi?

– Na, žinome, bet kokį jūs žodį panaudojote?

– Iš b raidės. Bet jis ne keiksmažodis. Mediciniškai negalvosiu, nestovėsiu pusę valandos ir negalvosiu. Ką turi kelnėse? Tai ir atsakiau, ką turiu.

– Tai nesutinkate su pareigūnų siūloma nuobauda?

– Nu kokia nuobauda – į klausimą buvo atsakyta atsakymu. Kur kiekvienas lietuvis turbūt tą atsakytų. Reikia apklausti pusę Lietuvos, jūs nuvažiuokite į kaimą ir paklauskite: vyrai, ką turite kelnėse? Turbūt tą patį atsakys, ką ir aš.

– Tai neturėjote tikslo įžeisti policininkus?

– Jeigu aš būčiau pasakęs tai, jeigu būtų uždavę klausimą, ką turi kišenėje, tikrai būčiau įžeidęs, nes tas daiktas kišenėse nesinešiojamas. Kai paklausė, ką turiu kelnėse, o ne kišenėse, tiesiai šviesiai ir atsakiau, ką aš turiu. O galvoti, kaip jis yra mediciniškai – nestovėsi ir negalvosi, kai gyvenime nenaudoji tokių žodžių.

Teis ir Seimo narį P. Gražulį

Administracinio teisės pažeidimo protokolas dėl pareigūnų įžeidimo per gėjų eitynes surašytas ir Seimo nariui Petrui Gražuliui.

Prieš homoseksualų eitynes Vilniuje liepos 27 d. P. Gražulis buvo sulaikytas, kai su šių eitynių priešininkais bandė prasibrauti pro policininkų užkardą. Seimo narys buvo įsodintas į policijos automobilį ir išgabentas.

P. Gražuliui jau skirta 200 litų bauda už tai, kad jis renginio metu Gedimino prospekte perėjo specialią policijos nutiestą „Stop“ juostą.