„Rusų šeima Diuseldorfe ieško namų šeimininkės-auklės, kuri padėtų motinai. Šeimoje auga vienas vaikas. Veiklos pobūdis – padėti motinai prižiūrėti vaiką, tvarkyti namus, kartais gaminti valgį. Svarbu, kad moteris kalbėtų rusiškai“, – rašoma skelbime, išplatintame viename iš lietuviškų skelbimų svetainių užsienyje, informuoja ru.DELFI.lt.

Skelbime rašoma, kad darbo nebus daug o šeima – geranoriški žmonės. Pretendentė gali būti be darbo patirties, svarbu, kad būtų gero būdo ir tvarkinga. Šeima žada suteikti gyvenamąja vietą, maitinti ir siūlo 700 eurų (2 417 Lt) atlyginimą.

Vaikas turi puikiai kalbėti rusiškai

Agentūros „Mama ir auklė“ vadovės Ievos Augustinienės teigimu, rusakalbių auklių iš Lietuvos pageidaujama Prancūzijoje, Ispanijoje, Šveicarijoje, Italijoje, Vokietijoje. JAV tokių pagalbininkių ieško lietuvių šeimos.

„Rusakalbių auklių įprastai nori šeimos iš buvusios Tarybų Sąjungos, kreipiasi ir rusai, ir baltarusiai, ir ukrainiečiai, taip pat šeimos iš Lietuvos. Yra ir klientų, neturinčių rusiškų šaknų, tačiau norinčių, kad vaikas puikiai kalbėtų rusiškai, tam, kad ateityje turėtų daugiau galimybių“, – sakė interviu DELFI I. Augustinienė.

Jos teigimu, į agentūrą dažnai kreipiasi su reikalais atvykstantys į Lietuvą ir čia pat galintys susitikti su kandidatėmis. Tokie klientai kreipiasi pagalbos ir rekomendacijų ir į vietoje gyvenančius pažįstamus.

„Yra tendencija, kad ieško būtent jaunų, rusakalbių auklių, bet tokių Lietuvoje ne tiek jau daug – jaunos lietuvės rusų kalbos jau nemoka“, – sakė agentūros vadovė.

ES pilietybė – privalumas

Pašnekovės teigimu, kiti klientų pageidavimai – standartiniai: patirtis, išsilavinimas, sukalbamas charakteris, puiki sveikata, energingumas, darbštumas.

„Pageidavimai dėl amžiaus būna įvairūs, tačiau mes siūlome klientams įsigilinti į situaciją, juk dauguma 25 – 45 m. moterų augina savo vaikus, o jei nori palikti namus ir išvažiuoja dirbti į užsienį, darbas bus trumpalaikis ir nekokybiškas“, – aiškino I. Augustinienė.

Anot jos, labai svarbu, kad auklės iš Lietuvos turėtų ES pilietybę, tai palengvina keliavimą. Darbdaviai moka auklėms mėnesinį 800–1500 eurų atlyginimą.

Yra pavojų – vergiškas darbas

„Dažniausiai tai trumpalaikis darbas vienoje šeimoje, maždaug metams. Darbas sunkus, juk šalia nėra artimų žmonių. Bet yra auklių, kurios viską puikiai suplanavusios. Jos sako: „Štai išeisiu į pensiją ir dirbsiu aukle tose šalyse, kurios mane domina, o per laisvas dienas tyrinėsiu šalį“, – pasakoja agentūros vadovė.

Jos teigimu, pačios, be agentuos pagalbos susiradusios darbą auklės paskui dažnai pasakoja baisių istorijų apie vergišką darbą, darbą po 24 val. per parą, apie tai, kad vaikai nepažįsta savo tėvų, apie netvarką ir nemalonius santykius tarp tėvų.

„Jei ketinate dirbti užsienyje, reikia išsiaiškinti daug detalių, o kiekviena smulkmena, į kurią numojote ranka, vėliau gali turėtų liūdnų pasekmių“, – įspėjo I. Augustinienė.