Prieš savaitę Balbieriškyje šėlusios liepsnos sunaikino daugiau nei šimtmetį čia stovėjusią Švč. Mergelės Marijos Rožančiaus bažnyčią. Miestelio bendruomenė norėtų sutvarkyti nuodėguliais virtusių maldos namų šventorių, tačiau tiriantys įvykį ekspertai kol kas to daryti neleidžia – šventovės sienose tebeieškoma nelaimės priežasčių. Tuo metu vietos bendruomenė telkia jėgas naujai bažnyčiai statyti.

„Vyko pasitarimai, susitikimai su savivaldybės administracija, su klebonu ir seniūnija. Kuriame planus ir yra tik viena mintis – būtinai atstatyti. Pirmi darbai – tai sutvarkyti teritoriją, jau yra derinami planai, gali būti, kad [tie darbai] prasidės kitą savaitę“, – sako Balbieriškio seniūno pavaduotoja Sigita Ražanskienė.

Per gaisrą sudegė 12 kultūros vertybių, bažnyčioje laikyti liturginiai indai, rūbai ir knygos. Klebonas džiaugiasi, kad ugnies išvengė didžioji dalis parapijos archyvų. Sudegė dalis dokumentų: krikštų nuo 2004 metų ir santuokų nuo 2006 metų knygos.

„Archyvai klebonijoje – visos senosios knygos – išliko, ir laidotuvių knygas laikiau raštinėje, tai tik tos dvi knygos sudegė. Tikėkimės, didelės žalos žmonėms nepadarys, nes pažymėjimai išrašomi“, – teigia Balbieriškio parapijos klebonas Remigijus Veprauskas.

Apie tai, kiek kainuos pastatyti naują bažnyčią, pasak klebono, per anksti kalbėti. Tikintieji sako, kad vien maldomis bažnyčios nepastatysiantys – tam reikės nemažų pinigų, todėl jau dabar ieško rėmėjų.

„Pati Balbieriškio bendruomenė nėra didelė – savo jėgomis ir lėšomis tikrai neatstatysim, todėl pasinaudodami jūsų pagalba, bandysim kreiptis į visus geros valios Lietuvos žmones, kad jie nors kažkuo prisidėtų, kad mūsų miestelis turėtų neprastesnę bažnyčią nei turėjo“, – sako Balbieriškio bendruomenės pirmininkas Saulius Narūnas.

Sudegusi Balbieriškio medinė bažnyčia buvo pastatyta XIX amžiaus pabaigoje pagal inžinieriaus Bronislovo Žochovskio projektą.

Viena nelaimės versija – gaisras kilo dėl elektros instaliacijos, tačiau oficialių išvadų kol kas nėra. Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.