Tokie duomenys paaiškėjo DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovei „Spinter tyrimai“ atlikus gyventojų apklausą.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Tomas Janeliūnas teigia, kad „darbiečių“ ir V. Uspaskicho populiarumas galėjo sumažėti visuomenei reaguojant į Vilniaus apygardos teismo apkaltinamąjį nuosprendį juodosios buhalterijos byloje, kai V. Uspaskichas, Vytautas Gapšys, Vitalija Vonžutaitė ir Marina Liutkevičienė buvo pripažinti kaltais dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos.

Įtakos galėjo turėti ir daug dėmesio sulaukęs V. Uspaskicho išvykimas į Maskvą, mat politiko veiksmai – vadovavimo partijai atsisakymas, verslo perdavimas vaikams – suponavo nepatvirtintą mintį apie pabėgimą iš Lietuvos, nors vėliau politikas grįžo.

„Aš manau, pakankamai akivaizdu, kad visi įvykiai, susiję su sprendimu byloje, komentarai į tai, reakcijos dėl V. Uspaskicho išvykimo į Maskvą iškart paskelbus pirmą sprendimą byloje buvo pakankamai neigiami pranešimai, kurie Darbo partijai natūraliai turėjo pakenkti - tiek asmeniškai V. Uspaskichui, tiek partijai“, - svarstė T. Janeliūnas.

Populiariausias A. Butkevičius

Remiantis gyventojų apklausa, gyventojai tradiciškai laikosi nuomonės, jog geriausiai užimti premjero pareigas tinka dabartinis ministras pirmininkas, socialdemokratas Algirdas Butkevičius. Jo reitingas stabiliai laikosi ties 28,9 proc. riba ir per mėnesį nei sumažėjo, nei padidėjo.

Svarstymuose, kas geriausiai tinka vadovauti Vyriausybei, antra eilėje rikiuojasi konservatorė, buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Tiesa, šios politikės atotrūkis nuo A. Butkevičiaus, ganėtinai didelis: šią politikę premjero kėdėje norėtų matyti 6,6 proc. žmonių. Jos populiarumas per mėnesį išaugo 1 procentiniu punktu.

Tuo tarpu Darbo partijos įkūrėjas V. Uspaskichas savo rėmėjus praranda. Potencialių kandidatų sąraše į premjero kėdę šis politikas atsidūrė trečioje vietoje – šiame poste jį norėtų matyti tik 4,7 proc. gyventojų.

Per mėnesį V. Uspaskicho populiarumas mažėjo 2,9 proc.

Už V. Uspaskichą dar nepopuliaresnis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas, buvęs premjeras Andrius Kubilius, kurį ministru pirmininku matyti norėtų 4,6 proc. respondentų.

Toliau eilėje rikiuojasi partijos „Tvarka ir teisngumas“ pirmininkas, europarlamentaras Rolandas Paksas (4 proc.), „tvarkiečių“ vicepirmininkas, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis (3,5 proc.), Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis (3,3 proc.), socialdemokratų europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė (3,2 proc.), užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius (2,2 proc.), dar vienas socialdemokratų europarlamentaras Zigmantas Balčytis (2,1 proc.).

Kuris politikas geriausiai tiktų premjero pareigoms?

V. Uspaskicho ir DP populiarumo mažėjimas beveik identiškas

Tačiau įdomiausia, kad V. Uspaskicho reitingų mažėjimas beveik sutampa su Darbo partijos populiarumo sumenkimu: atitinkamai 2,9 proc. ir 2,6 proc.

Klausiami, už kokią partiją balsuotų, jeigu rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį, daugumą gyventojų sakė norintys balsuoti už socialdemokratus, o Darbo partija pagal populiarumą atsidūrė ketvirtoje vietoje. Už „darbiečius“ liepos mėnesį balsuoti buvo pasiryžę 7,8 proc. gyventojų, o birželį – 10,4 proc.

Tuo tarpu socialdemokratai yra absoliutūs visuomenės nuomonės lyderiai, už šią partiją savo balsą atiduotų 24,4 proc. gyventojų. Socdemų populiarumas per mėnesį truputį sumenko.

Antra renkamiausia partija būtų „Tvarka ir teisingumas“, už kurią balsuotų 9,4 proc. žmonių. Bet „tvarkiečiai“ nuo socdemų atsilieka 2,5 karto.

Trečioje vietoje pagal populiarumą atsidūrė opoziciniai konservatoriai – už juos balsuoti nori 8,7 proc. respondentų.

Ketvirta, kaip minėta, yra Darbo partija, o už jos rikiuojasi Liberalų sąjūdis. Liberalai per Seimo rinkimus surinktų 6,9 proc. žmonių.

Tačiau, remiantis apklausa, rinkimų barjero neperžengtų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (3,5 proc.), Lenkų rinkimų akcija (3,3 proc.), sąjunga „Taip“ (1,5 proc.). Tiesa, Lenkų rinkimų akcijai reprezentatyvios apklausos nelabai gali būti pritaikomos, nes tai etniniu pagrindu sukurta partija, kurios rinkėjai kompaktiškai gyvena pietryčių Lietuvoje.

Už kokią partiją ar politinį judėjimą balsuotumėte, jei rinkimai  į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį?

Vyriausybės veiklą vertina neigiamai

Klausiami, kaip vertina dabartinės Vyriausybės veiklą, respondentai pasidalijo: 53,1 proc. darbą vertina neigiamai arba greičiau neigiamai, 36,2 proc. teigiamai arba greičiau teigiamai.

Anot apklausos rezultatų, neigiamai A. Butkevičiaus kabineto veiklą įvertino 23,6 proc., greičiau neigiamai – 29,5 proc., teigiamai – 4 proc., greičiau teigiamai – 32,2 proc.

Dar 10,7 proc. respondentų nežinojo, kaip atsakyti į klausimą.

Kaip vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą?

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų liepos 26-31 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1007 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!