"Paprašiau ministro apsaugoti Lietuvą nuo "Tautos dvasios". Nors esu didelis šiuolaikinio meno gerbėjas, mėgstu ir abstrakčius, ir minimalistinius kūrinius, tačiau šiuo atveju, kai kuriamas visuomeninis projektas, negalima neatsižvelgti į daugumos visuomenės narių nuomonę. Ar teisinga yra nedideliam būrelyje nuspręsti, kokio paminklo reikia Tautai, o paskui tai įgyvendinti tos Tautos mokesčiais?" - klausia parlamentaras.

Vertinimo komisijoje dirbo architektas Rolandas Palekas, Vilniaus miesto savivaldybės vyriausiasis architektas Artūras Blotnys, architektas Tomas Grunskis, skulptorius Alfonsas Vincentas Ambraziūnas, skulptorius Algirdas Bosas, menotyrininkas Kęstutis Kuizinas ir menotyrininkė Skaidra Trilupaitytė.

"Pripažinkime, kad šiuolaikiniai menininkai bei visuomenės dauguma skirtingai įsivaizduoja, kas yra gražu. Ekspertai geriausiu darbu pripažino paminklą, kuris yra toks abstraktus, kad gali būti statomas bet kurioje pasaulio vietoje ir simbolizuoti bet ką. Interpretacija neturi ribų. Tačiau Lietuvos visuomenė pageidauja paminklo, kuris taptų visos šalies simboliu. Negi negalime sukurti kažką originalaus, įsimintino ir tuo pačiu demokratiško?" - klausia Seimo narys.

K. Masiulis siūlo statyti Vyčio skulptūrą, kuri simbolizuoja mūsų valstybingumą, istoriją ir garbingą praeitį, bet tuo pačiu yra visos Tautos ir valstybės įvaizdis.

"Menininkai galėtų pasiūlyti įvairių projektų, nuo realistinių iki modernių, ir patys piliečiai jau galėtų išrinkti gražiausią. Nepriimtinas Vytis? Diskutuokime apie kitas idėjas! Juk yra internetas, televizija, kodėl jų nepasitelkiame? Į visuomeninį projektą būtina įtraukti visuomenę. Štai Rusijoje dabar renkami 10 šalies stebuklų ir juos renka visi žmonės balsuodami internetu, įsitraukusios visuomeninės organizacijos, televizija. Kodėl to negalime pakartoti Lietuvoje?" - kalbėjo Seimo narys K. Masiulis.

Jis primena, kad anksčiau Lukiškių aikštėje vykdavo turgūs, Kaziuko mugės, o 1863-1864 m. sukilimo prieš caro valdžią metu aikštėje buvo viešai vykdomi mirties nuosprendžiai. Buvo nužudytas 21 sukilimo dalyvis (12 pakarta, 9 sušaudyti).