"Norėčiau atkreipti dėmesį, kad santuokos yra vienas dalykas, bet nuostatos prieš homoseksualus - iš esmės kiek kitas. Jeigu klausimas būtų, ar gali žmogus mylėti tos pačios lyties asmenį, turbūt kokio ypatingo pasipriešinimo nesulauktų", - BNS sakė sociologas V.Gaidys.

"Vilmorus" liepos 5-15 dienomis apklausus 1 tūkst. suaugusių Lietuvos gyventojų, 79,4 proc. respondentų teigė, kad gėjams ir lesbietėms neturėtų būti leidžiama tuoktis. Homoseksualių asmenų santuokai pritartų 10,9 proc. apklaustųjų, dar 9,7 proc. nežinojo, kaip atsakyti į tokį klausimą. Apklausa skelbiame žurnale "Valstybė".

Pasak V.Gaidžio, tos pačios lyties asmenų partnerystei turbūt pritaria daugiau gyventojų nei santuokoms.

"Tiesiog kuo arčiau šeimos, tuo žmonės sunkiau įsivaizduoja. Šeima siejama su vaikais, neaišku, kaip tas atrodys. Partnerystė kažkiek laisvesnis dalykas, aš manau, kad visai kitas būtų rezultatas", - svarstė jis.

Sociologo teigimu, prieš kelerius metu Europos Sąjungos mastu vykdytos panašios apklausos rezultatai parodė, kad Lietuva yra tarp šalių, kur pritariančių homoseksualų santuokoms yra mažiausiai. Jis taip pat sakė, kad ta apklausa atskleidė didžiulius skirtumus tarp šalių. Tarp palankiausiai tokias santuokas vertinančių - Nyderlandų (čia už jas pasisakančių daugiausiaia - 82 proc.), Švedijos, Danijos, Belgijos gyventojai, mažiausiai palankūs - lietuviai, lenkai, graikai, Kipro gyventojai, latviai.

Lietuvos gėjų lygos (LGL) vadovas Vladimiras Simonko anksčiau yra sakęs, kad LGL kol kas nekovos nei už santuokas tarp tos pačios lyties asmenų, nei už galimybę tokioms poroms įsivaikinti vaikus. Tačiau, jo teigimu, partnerystės instituto nebuvimas Lietuvoje pažeidžia tam tikrų piliečių teises.

politika@bns.lt , +370 5 205 85 31 - Lietuvos naujienų skyrius