Seimo valdyba pirmadienį pritarė V. Uspaskicho asmeninei kelionei į Rusiją rugpjūčio 5-12 dienomis. Tai DELFI patvirtino Seimo vicepirmininkas, socialdemokratas Algirdas Sysas.

„Plati tėvynė Rusija visada jį priima“, - sakė A. Sysas.

Anot jo, apie „darbiečių“ patriarcho kelionės tikslus Seimo valdyba išsamiai informuota nebuvo. „Mūsų reikalas – paprasčiausiai formalumas. Tokiais atvejais jis informuoja valdybą, o valdyba neprieštarauja jo asmeninėms kelionėms. Kaip ir bet kurio Seimo nario“, - teigė Seimo vicepirmininkas.

V. Uspaskichas DELFI sakė išvykęs į asmeninę kelionę, tačiau pasakoti detaliau nenorėjo. Politiko teigimu, be šios kelionės, rugpjūčio mėnesį jis ketina aplankyti keturias Europos Sąjungos šalis.

„Taip, kelionėje. Tai asmeninė kelionė ir tiek. Keliauju po visą Europą, tai ką dabar? Visur keliauju, ir Rusijoje, ir Europoje. Turiu aplankyti keturias Europos Sąjungos šalis per rugpjūčio mėnesį“, - aiškino V. Uspaskichas.

DELFI primena, jog iš ankstesnės kelionės sugrįžęs Darbo partijos įkūrėjas Vilniaus oro uoste buvo pasitiktas ovacijomis ir gėlėmis. Įspūdingas sutiktuves jam surengė vėlų vakarą į oro uostą sugužėję partiečiai.

Politikas žurnalistams teigė besijaučiantis puikiai. O paprašytas pakomentuoti planus skųsti teismo sprendimą Darbo partijos byloje, jis Vilniaus apygardos teismo teisėjus, priėmusius jam nepalankų nuosprendį, išvadino nusikaltėliais.

„Aš jums tiesiai šviesiai kalbu. Jie nusikaltėliai priimant tokį sprendimą. Tegul jie apskundžia mane. Jie pabijos, jie bailiai. Jie nesavarankiški“, - rėžė politikas.

Vis dėlto teisėjai nepabijojo. Teisėjų taryba dėl šių V. Uspaskicho žodžių kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Į ankstesnę savo kelionę į Rusiją V. Uspaskichas išvyko tuoj po teismo sprendimo, kuriuo buvo pripažintas kaltu Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje ir nuteistas ketveriems metams už grotų.

Iki savo išvykimo „darbiečių“ lyderis padarė ne vieną spekuliacijas pakursčiusį veiksmą. Pirmiausiai jis formaliai atsisakė verslo, koncerno „Vikonda“ ir kitų savo įmonių akcijas perleisdamas vaikams. Vėliau jis užleido ir partijos vairą – naujuoju Darbo partijos pirmininku po jungtuvių su leiboristais tapo Vytautas Gapšys. O V. Uspaskichui jau išvykus DELFI atskleidė, jog jis per keletą mėnesių atsiėmė kone visas paskolas kurias buvo išdalinęs savo buvusioms įmonėms, šių paskolų vertė siekė ne mažiau kaip 17,8 mln. Lt.

Ketveriems metams laisvės atėmimo nuteistas V. Uspaskichas ir jo bendražygiai žada skųsti Vilniaus apygardos teismo nuosprendį. Parlamentarė Vitalija Vonžutaitė nuteista trejiems metams laisvės atėmimo, naujasis „darbiečių“ lyderis V. Gapšys laisvės atėmimo bausmės išvengė – jam skirta piniginė bauda. Tuo tarpu Darbo partijai, kaip juridiniam asmeniui, byla nutraukta. To priežastis – partijos reorganizavimas, kai „darbiečiai“ susijungė su leiboristais ir taip tapo nauju juridiniu asmeniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1100)