Ketverius metus muziejuje dirbusi ir prieš mėnesį darbą palikusi Gintarė Jančiūtė-Laurušonė DELFI sakė, kad iš muziejaus išėjo dėl sveikatos problemų, kurias sukėlė vadovų elgesys. Daugiausia priekaištų buvusi vyresnioji muziejininkė turi direktoriaus pavaduotojui bendriesiems ir ūkio reikalams Antanui Andriulaičiui.

Išėjusi iš darbo, G. Jančiūtė-Laurušonė pasiskundė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai bei Kultūros ministerijai. Skunde tvirtinama, kad „A. Andriulaitis persekioja jaunas moteris – muziejaus darbuotojas, jas šantažuoja ir priekabiauja, o muziejaus direktorė Violeta Reipaitė nereaguoja, nesiima jokių priemonių iškilusioms problemoms spręsti“. Kaip rašoma skunde, A. Andriulaitis „savivaliauja tarnybine padėtimi bei taiko psichologinį smurtą prieš muziejaus darbuotojus“.

„Viskas prasidėjo nuo pavaduotojo, bet ir direktorė visapusiškai jį gina. Gavosi toks tandemas, prieš kurį darbuotojas visiškai bejėgis. Jų valdymo metodai paprasčiausi – skaldyk ir valdyk bei taikomas ištisinis psichologinis spaudimas“, – DELFI tvirtino G. Jančiūtė-Laurušonė.

Kad būtų ginamasi nuo pavaduotojo, moteris įkūrė profsąjungą, tarnybiniais raštais užvertė direktorę V. Reipaitę. Tačiau profsąjungai esą trukdyta veikti, ji persekiota. „Prieidavo iki tokio lygio, kad išsiveždavo į teritoriją, būdama viena su juo jutau baimę, kad jis gali kažką padaryti. Jis rėkia ir jam putos iš burnos eina, ar tokį žmogų galima suprasti? Išsivežęs mane jis apšaukė ir aiškino, kad atsikratys. Paskui į darbą eidavau su diktofonu“, – pasakojo buvusi muziejaus darbuotoja, kuriai nuo nervų paūmėjo skrandžio problemos.

G. Jančiūtės-Laurušonės tvirtinimu, nuo pavaduotojo kenčia ne tik jaunos moterys, bet ir vyrai. Jos žiniomis, per pastaruosius trejus metus muziejuje pasikeitė apie 40 darbuotojų. Be to, A. Andriulaitis darbe esą propaguoja bučiavimus ir glėbesčiavimus. „Jis neprognozuojamas žmogus – vienu momentu gali apšaukti nežinia dėl ko, tau drebės rankos, kitu momentu jis tave gali glėbesčiuoti. Šlykštu. Ir kaip tai įrodyti?“, – piktinasi pašnekovė. Jos teigimu, vieną moterį pavaduotojas diskriminavo ir ignoravo dėl išvaizdos – apkūnumo. Ši taip pat esą buvo priversta išeiti iš darbo. G. Jančiūtė-Laurušonė kelia klausimą, kas vyksta tarp direktorės ir pavaduotojo bei kaip pavaduotojas priimtas į darbą.

Pavaduotojas: per daug gerbiu savo amžių, kad su vaikais turėčiau reikalų

„Tikrai nėra pagrindo, tikrai nėra. Tie žmonės, kurie išeina, turbūt patys su savimi daugiau nesusitvarko. Jie visur skundžia – netgi Seimui apskundė, jie labai nuskriausti ir įžeisti. Tie, kurie dirba normaliai, viskas su jais tvarkoje“, – išgirdęs jam išsakomus priekaištus, sakė pavaduotojas A. Andriulaitis.

A. Andriulaičio tvirtinimu, kada žmogus nejaučia, kad pats nelabai ką sugeba ir nelabai kam tinkamas, stoja į profsąjungas. „Kai žmogui sunku, yra problemų... (…) Ji nuo vaikystės problematiškas žmogus, ji Rumšiškėse mokėsi, esu su jos pedagogais bendravęs. Kodėl visiems kitiems problemų nekyla, o tiems, kurie nedirba, problemos kyla?“, – klausia A. Andriulaitis. 52 metų pavaduotojas sakė per daug gerbiantis savo amžių, kad „su vaikais turėtų reikalų“. „Taip žemai savęs savo metuose nevertinu, kad prie tokių kaip jinai... Gal aš vertas žymiai geriau kai ko. Iki tiek nesu nusivažiavęs, kad prie tokių personų priekabiaučiau, man sarmata būtų, šlykštu. Jeigu ji veidrodžio neturi ir savęs nemato...“, – žodžių į vatą nevyniojo A. Andriulaitis.

Kaltinimus priekabiavimu jis vadino šmeižtu ir žadėjo dėl šmeižto kreiptis į teismą. 5 metus muziejuje dirbantis A. Andriulaitis mano, kad darbuotojų nemalonę užsitraukė dėl reiklumo. „Būdavo, iki pietų su žmonėmis dar susišneki, po pietų jau ne, nes bambalį po galva pasidėję poilsiauja. Manau, tvarka įmonėje turi būti“, – kalbėjo A. Andriulaitis, aiškinantis, kad atsisakė „tinginių ir pijokų“.

Direktorė problemų nemato

Violeta Reipaitė
„Ar dar yra Lietuvoje vieta, kur ji nesikreipė?“ – išgirdusi apie skundą, retoriškai klausė problemų nematanti muziejaus direktorė Violeta Reipaitė. „Tyrimai atlikti, buvo auditas, aš jau esu Kultūros ministerijos nubausta, man sumažino priedą. Nežinau už ką“, – DELFI sakė V. Reipaitė. Pasak jos, duotas mėnuo nurodytoms problemoms išspręsti – esą reikia įvesti daugiau biurokratijos, normų, procedūrų.

„Suprantu: kada jo iniciatyva įvestas dienynas ir kada dirbti ateinantys ir išeinantys darbuotojai sužymimi, ko anksčiau nebuvo, ir kai reikia ne tik dirbti, bet dar ir rezultatą kažkokį parodyti – be abejo, nepasitenkinimas kyla. Algos mažos, darbuotojų nuostata labai paprasta – džiaukis, kad mes iš viso atėjome į darbą, o dirbti tai taip sakant – tu, darbeli, nebijoki. Manau, vis dėlto čia pagrindinis dalykas “, – kalbėjo V. Reipaitė. Jos tvirtinimu, konfliktai su G. Jančiūte-Laurušone kilo jos paprašius persikelti į kitą kabinetą ir atsiliepinėti į telefono skambučius – esą darbuotoja į tai pažiūrėjo kaip į asmeninį persekiojimą.

Pasak V. Reipaitės, galbūt kartais pavaduotojas „išsireiškia emocionaliai“, bet „nejau dėl to jį atleisi“. „Už tai, kad mes kartu važiuojame iš Kauno, aš turiu jį dengti ar dar ką nors? Jis joks mano pažįstamas, tai trečias pavaduotojas“, – įtarimus dėl nedarbinių santykių su pavaduotoju neigė muziejaus direktorė. Ji džiaugėsi, kad atėjus pavaduotojui, Rumšiškėse neliko girtuokliavimo – esą A. Andriulaitis vaikšto ir stebi teritoriją.

Apsikabina ir glosto pilvą?

Vis dėlto G. Jančiūtės-Laurušonės išsakomus priekaištus patvirtina kai kurie esami muziejaus darbuotojai. „Pavaduotojas priklausomas nuo nuotaikų kaitos – vieną rytą žmogus kaip žmogus, kitą rytą puola darbuotojus. Dirbi savo darbą, tačiau vis tiek kažkas netinka. Visi su juo kivirčijasi tik dvi paskutines savaites ramus ramutėlis – kalbėjome, kad čia ne prieš gera“, – sakė muziejaus darbuotojas Zbignevas (vardas pakeistas – DELFI).

Pasak Zbignevo, darbuotojai bandė skųstis profsąjungai, Darbo inspekcijai, tačiau tai apčiuopiamų rezultatų nedavė. „Kenčiame nuo jo visi – atvažiuoja, išsirėkia ant mūsų, po 15-20 minučių vėl gerutis. Nuotaikų žmogus“, – kalbėjo darbuotojas.

Jam antrino muziejuje dirbanti Eleonora (vardas pakeistas – DELFI). „Iš šono atrodo, kad abu vadovai yra pora, o kai pora, tai elgiamasi kaip dvare – kaip noriu, taip darau, jokios subordinacijos, jokių taisyklių, elgiasi kaip nori“, – kalbėjo Eleonora. Jos tvirtinimu, direktorė į skundus dėl pavaduotojo elgesio nekreipia dėmesio, siūlo kentėti. Jai klausimų kelia ir pavaduotojo priėmimas į darbą – esą jis buvo priimtas neturėdamas aukštojo išsilavinimo, jį įgijo tik po kurio laiko.

„Įdomus dalykas, kad pavaduotojas moteris mėgsta apsikabinti, prisiglausti, prisispausti, pilvą paglostyti. Tokie dalykai nemalonūs“, – kalbėjo Eleonora.

A. Andriulaitis patvirtino, kad pavaduotoju tapo neturėdamas aukštojo išsilavinimo – diplomą gavo maždaug po metų nuo darbo pradžios. Tačiau, sako jis, ūkvedžiui to ir nereikia. Pavaduotojas sakė direktorę tiesiog atvežantis į darbą, nes jis irgi rytais iš Kauno važiuoja į Rumšiškes. „Mano mielas, tie, kurie taip sakė, yra ligoniai, nesu daktaras ir ne aš diagnozuoju, bet jie yra nuo vaikystės ligoti“, – komentuodamas darbuotojų įžvalgas dėl santykių su direktore, kalbėjo jos pavaduotojas.

Skundas atsidūrė ministerijoje

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovas Valdas Dambrava sako, kad skunde skųstasi dėl muziejaus direktorės darbo metodų ir bendravimo gebėjimų, dėl direktoriaus pavaduotojo savivaliavimo bei psichologinio smurto prieš muziejaus darbuotojus, taip pat dėl muziejuje susidariusios kritinės situacijos. Kadangi tokių dalykų Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba netiria, pareiškėja buvo paprašyta papildyti skundą ir nurodyti aplinkybes ar faktus, liudijančius galimą diskriminaciją vienu iš Lygių galimybių įstatyme nurodytų pagrindų – lyties, amžiaus, rasės, tautybės, seksualinės orientacijos, negalios.

„Kadangi pareiškėja nei pirminiame skundo tekste, nei po pakartotinio prašymo žodžiu ir raštu papildyti savo skundą nepateikė objektyvių duomenų apie galimą diskriminaciją, todėl tyrimas nutrauktas ir pareiškėjos skundas persiųstas tirti į Kultūros ministeriją, kurios žinioje yra muziejus“, – teigė V. Dambrava.

Kultūros ministerijai skundai dėl Rumšiškių žinomi, tačiau dėl atostogų tyrimas įstrigo.

„Mes turėtume pradėti tarnybinį tyrimą, tačiau kol ministras atostogauja, pavaduojantis asmuo negali pradėti tos procedūros. Kai ministras grįš, pradėsime rengti raštus ir prašysime pasiaiškinti, o tada spręsime dėl tolimesnės eigos“, – sakė ministerijos atstovė Indrė Redikienė.

Gavusi skundų, Kultūros ministerija Lietuvos liaudies buities muziejuje jau atliko auditą. Kadangi atsakingi darbuotojai atostogauja, ministerija tyrimo rezultatų nekomentuoja.