Taip LRT radijo laidoje „LRT vasaros studija“ teigė buvęs Lietuvos ambasadorius Ispanijoje, prieš tai ėjęs Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus pareigas Mečys Laurinkus.

„Matyt, ambasadorius (A. Žurauskas – LRT.lt) nenori, kad tema būtų eskaluojama. Vis tiek nuolatos bus klausinėjamas: „Ar jūs atsistatydinsite?“ Tačiau ne pats prašymas yra svarbu, o tai, ar jis bus patenkintas“, – pažymėjo M. Laurinkus.

Anot buvusio VSD vadovo, kai vykdoma žvalgybinė operacija, vienas iš šalutinių, bet svarbių tikslų yra šalies institucijų reakcija. „Jei reaguojama primityviai, neapgalvotai – tikslas pasiektas. Kol kas ir prezidentė, ir ministras tai įvardijo kaip provokaciją, žvalgybinę operaciją. Labai gerai, kad taip įvertinta“, – pabrėžė M. Laurinkus.

Savo ruožtu Seimo Pirmininko pavaduotojas Petras Auštrevičius teigia, kad ambasadoriaus A. Žurausko pareiškimas yra skubotas veiksmas. „Nemanau, kad tai reikėjo daryti taip greitai ir tokiu būdu. Tai – praktiškai kaltės prisiėmimas už prieš Lietuvą nukreiptą specialią operaciją, nes joje matau daugiau negu provokacinių veiksmų“, – tvirtino parlamentaras.

Pasak P. Auštrevičiaus, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, jog įvykdyta neteisėta operacija, padarytas neteisėtas įrašas pažeidžiant įstatymus.
Petras Auštrevičius

„Neaišku, kur tie įrašai buvo padaryti – Lietuvoje, Azerbaidžane ar Vengrijoje. Kol kas turime daugiau klausimų negu atsakymų, ir bet kokie radikalūs veiksmai man atrodo perdėti – siūlyčiau nuo jų kol kas susilaikyti“, – LRT radijui pirmadienį sakė parlamentaras.

Laidos pašnekovų teigimu, ši provokacija – įspėjimas dėl pernelyg aktyvios Lietuvos pozicijos Pietų Kaukaze.

„Tokia buitinė informacija paprastai neina į viešumą. Šiuo atveju yra kitaip, nes buvo sugalvota tai padaryti turint tikslą. Tai yra įspėjimas: Pietų Kaukazas – ne jūsų dalis. Manau, kad būtent čia yra visos akcijos esmė, – svarsto M. Laurinkus. – Nes šiaip, jei paimsime turinį, jis nieko neatspindi: nei dviprasmiškos Lietuvos pozicijos, nei kokių užkulisinių žaidimų. Ir tai negalės pakenkti nei dvišaliams, nei daugiašaliams santykiams.“

M. Laurinkaus teigimu, tokios akcijos Lietuvos neturėtų stebinti: ji – didžiosios pasaulio politikos dalyvė. Tačiau nereikšmingu šio įvykio laikyti taip pat jau nebegalima: „Dabar pasakyti, kad tai nėra svarbu, jau neįmanoma. Ir prezidentė, ir ministras labai aiškiai įvardino turinį. Tai yra provokacija, siejama su specialiosiomis tarnybomis.“