Rugpjūčio 30 d. Baltuosiuose rūmuose B. Obamos kvietimu viešės visų trijų Baltijos šalių prezidentai: D. Grybauskaitė, Latvijos vadovas Andris Berzinis bei Estijos prezidentas Toomas Henrikas Ilvesas.

Baltijos šalių ir JAV prezidentų susitikime bus aptarti regiono karinio, energetinio ir kibernetinio saugumo klausimai. Didelis dėmesys bus skiriamas ekonominio bendradarbiavimo aspektams ir Europos Sąjungos deryboms su JAV dėl Transatlantinės prekybos sutarties. Taip pat ketinama aptarti bendradarbiavimo NATO klausimus.

Jungtinės Amerikos Valstijos supranta Lietuvos ir Baltijos valstybių iššūkius, o pastarųjų metų bendradarbiavimas su JAV yra intensyvus kaip niekada. Amerika yra pagrindinė partnerė, palaikiusi NATO oro policijos misijos pratęsimą Baltijos šalyse neribotam laikui, pagal Aljanso gynybos planus jau šiemet regione vyks didžiausios iki šiol karinės pratybos", - sako D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė pabrėžia, kad JAV yra svarbi Lietuvos energetinio saugumo partnerė. Lietuva ypač suinteresuota, kad JAV palengvintų skalūninių dujų eksportą į NATO šalis - tai užtikrintų energij os šaltinių tiekimo įvairovę ir konkurencingas dujų kainas Lietuvos žmonėms. Šiuo metu JAV dujos beveik keturis kartus pigesnės negu moka Lietuva. Taip pat Lietuva ir JAV aktyviai bendradarbiavo kuriant Branduolinio saugumo kompetencijos centrą.

Pasak Prezidentės, Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaujanti Lietuva turi galimybę prisidėti prie ES ir JAV santykių stiprinimo. Lietuvos pirmininkavimo ES metu įvyko pirmasis JAV ir ES derybų susitikimas dėl Transatlantinės prekybos sutarties. Tikimasi, kad antrasis derybų susitikimas taip pat bus surengtas dar iki Lietuvos pirmininkavimo pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (555)