Taip, „Savaitei“ sakė teisininkai. Tačiau kol nėra apeliacinio teismo sprendimo jam galioja nekaltumo prezumpcija – jo negalima vadinti nusikaltėliu.

Kita vertus, pasigirdo svarstymų, kad po to, kai neliko Darbo partijos ir atsirado Darbo partija (leiboristai) negalioja ir koalicijos sutartis. Ne, sako teisininkai – sutartis galioja.

O štai Viktoras Uspaskichas gali sau važiuoti kur tik nori, kaip tikina teisės specialistai, net apeliaciniame teisme jo dalyvavimas nėra būtinas, jei to nereikalauja teismas.

Valdantieji socialdemokratai paragino pirmąjį Seimo vicepirmininką V. Gapšį suspenduoti savo įgaliojimus kol Apeliacinis teismas svarstys skundą dėl jam skirtos bausmės. Tačiau tai pačiai socialdemokratų partijai priklausantis Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas sako, kad Seimo Statutas parlamento vadovybei įgaliojimų suspendavimo galimybės nenumato.

Nuteistas, bet dar ne nusikaltėlis

J. Sabatauskas ramina ir nepasitikėjimu V. Gapšiui grasinančią opoziciją. Anot jo, kol Apeliacinis teismas vertins pirmos instancijos teismo priimtą verdiktą, galioja Konstitucijoje įtvirtinta nekaltumo prezumpcija. Tačiau Baudžiamojo proceso kodeksas teigia, kad apskųsti teismo sprendimą turi teisę būtent ne „teisiamasis“, o „nuteistasis“.

„Sakyt galima ką nori, iš tikrųjų jie yra laikomi juridine prasme nuteisti, tiktai nuosprendis nėra įsiteisėjęs, todėl jis yra nevykdomas – štai ir viskas. Apeliacinės instancijos prasme bus tik patikrinta, ar pirmos instancijos teismas teisingai įvertino faktus, ar teisingai pritaikė įstatymą ir panašiai, – „Savaitei“ sakė Remigijus Merkevičius, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Baudžiamosios justicijos katedros docentas.

„Teoriškai jie yra nuteisti asmenys, tačiau dar kartą kartoju: šitas nuosprendis yra neįsiteisėjęs, todėl vadinti juos nusikaltėliais, nusikaltusiais asmenimis šiandien dar negalime“, – teigė profesorius Vytautas Nekrošius, Vilniaus universiteto Civilinio proceso ir romėnų teisės instituto vadovas.

Opozicija grasina rudenį inicijuoti nepasitikėjimą V. Gapšiu, tačiau kodėl tik dabar? Seimo Statutas numato galimybę vien tik įtarus, kad parlamentaras padarė nusikaltimą, inicijuoti jam apkaltą, o gavus pranešimą apie įsiteisėjusią teismo apkaltinamąją nutartį, apkaltą pradėti privaloma nedelsiant.

Apie Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ bylą Seimas žinojo spręsdamas, ar skirti V. Gapšį pirmuoju Seimo vicepirmininku, taip pat balsuodamas dėl jo teisinės neliečiamybės atėmimo.

Koalicijos sutartis – labiau politinė nei teisinė

Viešumoje pasigirdo svarstymų ar apskritai Darbo partija (leiboristai) koalicijoje teisėtai, nes sutartį pasirašė tuometės Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas. Dabar spėliojama, kad bylos nagrinėjimo įkarštyje surengtos Darbo partijos jungtuvės su savo pačios dukterine Leiboristų partija įvyko tik siekiant išvengti Darbo partijos likvidavimo. Teisės ekspertai tikina, kad politinių partijų susitarimai didžiąją dalimi nėra Civilinio kodekso dalykai.

„Jų vertinimas yra daugiau politinis negu juridinis, šių susitarimų negalima skųsti teisme. Yra daugybė politinių faktorių, kurių vertinti juridiškai negali, nes tai politiniai susitarimai. Per tą politinę prizmę žiūrint matyti, kad ta naujoji politinė partija perima visus senosios partijos politinius įsipareigojimus ir jau matyti, kad iš dalies perima ir civilinius įsipareigojimus. Naujam juridiniam asmeniui baudžiamoji atsakomybė dėl kaltės senos nepereina ir negali pereiti niekada“, – teigia baudžiamosios teisės specialistas R. Merkevičius

Teismas nusprendė, kad daugiau nei 6 mln. Lt valstybės dotacija turi būti grąžinta valstybei, nes Darbo partija po susijungimo su leiboristais nebeegzistuoja. Ekspertas tikina, kad šiuo metu revizuoti Darbo partijos sudarytos koalicijos sutarties nėra pagrindo, reikia palaukti Apeliacinio teismo sprendimo, kuris nebūtinai sutaps su žemesnės instancijos teismo nutartimi.

Teismas gali peržiūrėti partijų susijungimą

Pasak V. Nekrošiaus, civilinės teisine prasme naujas juridinis asmuo „perėmė visas teises ir pareigas“, tačiau teismas, ko gero, aiškinsis, ar partijų susijungimo susijungimas neprieštarauja konstituciniams teisėms pagrindams. Pasak jo, jei bus rasta prieštaravimų, susitarimas gali būti laikomas negaliojančiu.

V. Uspaskichas šiuo metu Rusijoje. Seimo valdyba jam leido užsienyje svečiuotis iki liepos pabaigos. Uspaskicho interesams atstovaujantis advokatas Vytautas Sviderskis apie savo kliento ketinimus tikina neturįs laiko kalbėti, nes rašo apeliacinį skundą, kurį V. Uspaskichas esą yra pažadėjęs pasirašyti liepos 28 d.

Pasak R. Merkevičiaus, Apeliaciniame teisme Darbo partijos bylos nagrinėjimas gali užtrukti iki dvejų metų, o teismo nutartį apskundusių nuteistųjų dalyvavimas nebūtai privalomas.

„Kraštutiniu atveju jo pasigesti gali, jeigu lieka apkaltinamasis nuosprendis ir reikia pradėti vykdyti bausmę. Apeliacinės instancijos teisme jo kaip apelianto dalyvavimas nebus privalomas, nebent jis pats to norėtų arba teismas nuspręstų, kad reikia jį apklausti arba dėl kažkokių kitų priežasčių jis privalo būti“, – aiškino R. Merkevičius.

V. Uspakichas pažadėjo sugrįžti ir su jį oro uoste išlydėti atėjusiais tautininkais atsisveikino šitaip: „Ne tik grįšiu – dar dirbsiu ir viską padarysiu, kad tokių šūdų kaip jūs nebūtų Lietuvoj“.