Plakatai, kuriuose raudonai perbrauktas lytiškai santykiaujančių vyrų ženklas, sostinės centre pastebėti savaitgalį. Vienas jų kabėjo ant šviesoforo šalia Katedros aikštės, kitas – ant stulpo Gedimino prospekte šalia Europos namų.

Pirmadienio rytą plakatai jau buvo dingę.

„Žmonės gali reikšti savo poziciją ir viskas su tuo yra gerai – laisva šalis ir kiekvienas turi teisę turėti savo nuomonę. Tačiau mums truputį kelia susirūpinimą kumščio simbolis plakatuose“, – DELFI sakė eitynes planuojančios Lietuvos gėjų lygos (LGL) projektų vadovas Tomas Vytautas Raskevičius.

Pasak T. V. Raskevičiaus, normalu, jei eitynių metu su oponentais bus apsikeista pozicijomis. Tačiau jis tikisi, kad nebus skatinimo smurtauti ir neramumų. Apie pastebėtus plakatus renginio organizatoriai ketina informuoti policiją.

Eitynių oponentams užkliuvo ir viešojo transporto stotelėse pasirodžiusios reklamos, kuriose vaizduojama vaivorykštės spalvų širdis ir užrašas „Tai – žmogaus teisė“.

T. V. Raskevičiaus teigimu, po pirmos nakties apie pusę paviljonų buvo nuniokoti – reklamos ištepliotos. LGL įtaria, kad tai daroma centralizuotai, nes plakatai niokojami panašiomis priemonėmis.

Ginasi kūrę plakatus ir dergę reklamas

Eitynėms nepritariantys plakatai ir nuotraukos su sudarkytais paviljonais paskelbti socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „NE homoseksualų eitynėms Lietuvos miestų gatvėse“.

Vienas grupės įkūrėjų, Tautininkų sąjungos narys Marius Jonaitis DELFI sakė kartu su bendraminčiais siekiantis „pateikti kitokią informaciją apie homoseksualizmą, nes yra jaučiamas tokių žinių poreikis“.

Jis tvirtina, kad grupė niekaip nesusijusi nei su mieste atsiradusiais plakatais, nei su niokojamais reklamos paviljonais.

„Ne, mes su tuo niekaip nesusiję. Tiesiog visuomenė yra įaudrinta ir nereikia kažkokio organizuotumo, jog nepatenkintas pilietis pasielgtų taip kaip jam atrodo geriau“, – teigė pašnekovas.

M. Jonaitis sakė greičiausiai nedalyvausiantis šeštadieninėse eitynėse, o jei dalyvautų, savo nepasitenkinimą reikštų taikiu protestu.


DELFI primena, kad dėl šeštadienį Vilniuje planuojamų eitynių „Baltic Pride“ vietos LGL su sostinės savivaldybe grumiasi teisme. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas antradienį skelbs sprendimą, ar teisėtai sostinės valdžia neleidžia eitynių dalyviams žygiuoti Gedimino prospektu.

Planuojama, kad liepos 27-ąją Vilniuje planuojamose lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) eitynėse žygiuos Europos valstybių ambasadoriai, Lietuvos bei užsienio politikai.