Kaip DELFI teigė Seimo kancleris Jonas Milerius, jau seniai galioja tokia tvarka, pagal kurią ne Seimo sesijos metu už Europos Sąjungos (ES) ribų vykstantys parlamentarai turi pranešti Seimo vadovybei apie savo planus.

„Valdybos buvo toks sprendimas, jis galioja nuo praėjusių metų. Važiuojant ne į ES šalį Seimo nariai turėtų informuoti valdybą, kad jie yra išvykę“, - kalbėjo J. Milerius.

Kanclerio teigimu, tokia procedūra numatyta vardan pačių Seimo narių saugumo.

„Buvo motyvas jų pačių saugumui. Nežiūrint, kokia šalis. Jei ne ES, kad Seimo vadovybė žinotų, jeigu reikia kokios pagalbos, kreiptis į ambasadą ar dar kur“, - sakė J. Milerius.

Pasak jo, Seimo valdybos leidimo V. Uspaskicho kelionei nereikėjo, mat „darbiečių“ lyderis iškeliavo ne Seimo sesijos metu, ir kelionė, bent jau kol kas, nesikerta su parlamento posėdžiais.

„Dėl dalyvavimo posėdžiuose valdyba gali neišleisti, jeigu Seimo narys vyksta ne į komandiruotę, o į kelionę. Nežiūrint, į kurią šalį – ES ar už jos ribų“, - aiškino Seimo kancleris.

Jis patvirtino, kad Seimo vadovybei jokia raštiška informacija apie Darbo partijos frakcijos seniūno kelionę į Rusiją nebuvo pateikta.

„Kol mano sekretoriatas nebuvo gavęs tokio prašymo. Nebent yra palikta frakcijoje ar dar kur nors. Bet iki mūsų toks neatėjo. Ir Seimo valdyboje svarstyta nebuvo“, - konstatavo J. Milerius.

V. Uspaskichas gali laisvai judėti, nes jam skirtas piniginis užstatas

Kalėti ketverius metus už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą nuteistas Darbo partijos įkūrėjas, parlamentaras Viktoras Uspaskichas gali laisvai judėti, nes jam skirtas piniginis užstatas. Tai BNS antradienį pabrėžė nuosprendį paskelbusio Vilniaus apygardos teismo laikinasis Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Stasys Lemežis.

„Piniginis užstatas išvykimų neapriboja – jis tik turi pagal teismo šaukimus atvykti į teismo posėdžius. Tačiau, jeigu jis bus kviečiamas į Apeliacinį teismą ir neatvyks, tada piniginis užstatas pereis valstybei. Jeigu prokuroro skundo nebūtų, o būtų skundai tik kaltinamųjų, tai jų dalyvavimas nėra būtinas. Būtinas dalyvavimas Apeliaciniame teisme, kai paduotas skundas sunkina kaltinamojo padėtį“, – BNS sakė teisėjas S. Lemežis.

Darbo partijos bylos nagrinėjimo metu politikas vykdavo į užsienį ir savo keliones derindavo su teismu. Pasak V. Lemežio, tas derinimas buvo susijęs su bylos nagrinėjimo datomis, tada atsižvelgiama, į proceso dalyvių pageidavimus, kas, kada gali dalyvauti posėdžiuose.

Jei nuosprendis liktų nepakeistas, V. Uspaskichui tektų ne tik keliauti į pataisos namus, bet ir atlyginti milijoninę žalą – teismas patenkino Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos ieškinius ir nusprendė išieškoti solidariai iš V. Uspaskicho ir V.  Vonžutaitės per 3 mln. litų. Šie pinigai – Darbo partijos 2004 – 2006 metais nesumokėti mokesčiai ir įmokos valstybei.

Per 2004-2006 metais įvykdytus nusikaltimus V. Uspaskicho „vaidmuo buvo pagrindinis“, skaitydama nuosprendį sakė teisėja Daiva Pranytė-Zalieckienė.

Pasak teismo, buvęs ilgametis Darbo partijos vadovas V. Uspaskichas ne tik žinojo, bet ir kontroliavo apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą, o partija slėpė tikruosius rėmėjus ir finansuotojus.

Teismo nuosprendis dar neįsigaliojo, per 20 dienų jis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui. V.Uspaskichui teismas suėmimo neskyrė, todėl iki apeliacinės instancijos pabaigos jis liktų laisvėje. Kitiems kaltinamiesiems paliktas galioti rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

„Darbo partija 2004-2006 metais nuolat gaudavo pajamas, kurių oficialiai neapskaitė“, – sakė teisėja.

Pasak teismo, po reorganizacijos už partijos vairo stojusio Seimo vicepirmininko Vytauto Gapšio vaidmuo nebuvo pagrindinis.

Pati partija kaip juridinis asmuo nuo baudžiamosios atsakomybės atleista, nes po šiemet įvykdytos reorganizacijos – susijungimo su dukterine Leiboristų partija – atsirado naujas juridinis asmuo.

V. Uspaskichas savo kaltę neigia ir žada skųsti nuosprendį.

DELFI primena, jog apie kelionę į Rusiją V. Uspaskichas prabilo praėjusį penktadienį. Po teismo verdikto, kuriuo jam skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė, jis DELFI patvirtino išvykstantis į gimtąją šalį. Tądien V. Uspaskichas žadėjo sugrįžti po poros savaičių: liepos 26 arba 27 d. Tačiau jau pirmadienį „darbiečių“ patriarchas DELFI atskleidė užtruksiąs ilgiau. „Na, kažkur tai mėnesiu vėliau“, - pasikeitusius kelionės planus nusakė V. Uspaskichas.

Beje, prieš išvykdamas jis gerokai patuštino savo buvusių įmonių kasas. Kaip DELFI jau skelbė, iš koncerno „Vikonda“ ir kitų įmonių V. Uspaskichas atsiėmė savo suteiktas paskolas, kurių vertė siekia ne mažiau kaip 17,8 mln. Lt. Daugiausiai paskolų jis deklaravo atsiėmęs šių metų balandžio 23 d. Tą pačią dieną V. Uspaskichas atliko didelės vertės turtinių teisių perleidimo sandorį, kurio vertė viešai neskelbiama – tik neabejotina, kad šis sandoris siekia ne mažiau kaip 10 mln. Lt. Kam politikas perleido turtines teises – taip pat neskelbiama. Pats V. Uspaskichas žada viską paaiškinti grįžęs iš Rusijos.