Duomenys apie įspūdingą Darbo partijos įkūrėjo sandorių grandinę ryškėja V. Uspaskicho Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) pateiktoje interesų deklaracijoje. Pinigus iš verslų, kurių kontrolę neseniai perleido savo vaikams, „darbiečių“ lyderis grynintis pradėjo prieš keletą mėnesių. O paskutinis sandoris įvykdytas likus savaitei iki Vilniaus apygardos teismo sprendimo, kuriuo politikui skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė.

V. Uspaskichas sandorių grandinę žada paaiškinti grįžęs į Lietuvą. Tiesa, politiko planai keičiasi: porą savaičių gimtojoje šalyje žadėjęs būti „darbiečių“ patriarchas neslepia Rusijoje būsiąs gerokai ilgiau.

Paskola po paskolos

VTEK tinklalapyje paskelbtoje V. Uspaskicho deklaracijoje sandorių sumos neatskleidžiamos – kaip ir visų kitų politikų ir valdininkų deklaracijose. Tačiau skaičius lengva atsekti per deklaraciją, kurią Darbo partijos įkūrėjas teikė Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), dalyvaudamas pernykščiuose Seimo rinkimuose. O sumos tikrai įspūdingos.

VTEK pateikiamais duomenimis, šių metų balandžio 23 d. V. Uspaskichas iš koncerno „Vikonda“ atsiėmė 2008 m. gruodžio 23 d. suteiktą paskolą: nurodoma, jog paskolos sandoris pabaigtas. VTEK atstovas Aleksandras Zinovičius DELFI teigė, jog toks sandorio pabaigos datos deklaravimas reiškia, kad paskola yra susigrąžinta.

VRK V. Uspaskichas deklaravo prieš daugiau nei puspenktų metų „Vikondai“ paskolinęs 3,63 mln. Lt. Ir tai toli gražu nevienintelis stambus sandoris su „Vikonda“, kurį V. Uspaskichas pabaigė prieš išvykdamas į Rusiją.

Viktoras Uspaskichas
Balandžio 23 d. VTEK duomenimis, „darbiečių“ patriarchas iš „Vikondos“ atsiėmė ir 2009 m. lapkričio 11 d. VRK pateiktoje deklaracijoje nurodoma šio sandorio vertė – daugiau nei 2,72 mln. Lt. Taip pat nurodoma, kad balandžio 23 d. pabaigtas ir 2009 m. liepos 1 d. tarp V. Uspaskicho ir „Vikondos“ sudarytas skolinimo sandoris. VRK duomenimis, tądien „darbiečių“ lyderis deklaravo „Vikondai“ paskolinęs daugiau nei 6,42 mln. Lt.

Tą pačią dieną V. Uspaskichas susigrąžino ir bendrovei „Krekenavos pašarai“ 2010 m. kovo 1 d. skolintas lėšas – 3,98 mln. Lt. Dar 0,9 mln. Lt, paskolinti 2011 m. kovo 1 d., „darbiečiui“ parkeliavo iš bendrovės „Kėdainių aruodai“.

Darbo partijos įkūrėjas atsiėmė net labai seniai paskolintus pinigus. Pavyzdžiui, gegužės 9 d. jis iš bendrovės „Meda“ susigrąžino 1996 m. sausio 26 d. suteiktą paskolą. VRK duomenimis – 60 tūkst. Lt.

Kiek anksčiau – praėjusių metų spalio 16 d. – V. Uspaskichas atsiėmė 2010 m. vasario 1 d. „Vikoil“ skolintas lėšas. VRK duomenimis – 160 tūkst. Lt.

Atsiėmė ir tik ką paskolintus pinigus

V. Uspaskichas atsiėmė ir visiškai šviežiai skolintus pinigus. Šių metų vasario 22 d. jis suteikė paskolą bendrovei „Vėjo galia“, o jau balandžio 30 d. paskolą atsiėmė. Tą pačią balandžio 30-ąją V. Uspaskichas pinigus skolino bendrovei „Edvervita“. Paskola susigrąžinta liepos 4 d.

Liepos 4 d. jis susigrąžino ir jau minėtai bendrovei „Vikoil“ visiškai neseniai – 2012 m. spalio 19 d. – skolintus pinigus.

Visų šių paskolų sumos neviešinamos.

Skaičiai tokie, kad netelpa deklaracijoje

Deklaruotas ir ne vienas stambus vertybinių popierių ir turtinių teisių perleidimo sandoris. Šių sandorių sumos neviešinamos. Keliais atvejais elektroninė VTEK deklaracija užsimena, jog skaičiai, kuriais pastaraisiais mėnesiais žaidė V. Uspaskichas, yra milžiniški: nurodoma, jog anketa „nesutalpina sandorio sumos“.

Anot VTEK atstovo A. Zinovičiaus, elektroninė deklaravimo sistema priima skaičius, kurie išsitenka septyniuose skaitmenys. Tai reiškia, jog nesutalpinti V. Uspaskicho sandoriai buvo verti 10 mln. Lt arba daugiau. Tikslių skaičių, anot A. Zinovičiaus, VTEK deklaracijų sistema negali pateikti.

Keturi 10 mln. Lt viršiję sandoriai – „Vikondos“ akcijų dovanojimas, įvykęs kovo 1 d., kuomet „darbiečių“ patriarchas verslus perleido savo vaikams. Penktasis sandoris, kurio suma netilpo į deklaraciją, įvyko šių metų balandžio 23 d. Tądien V. Uspaskichas atsiėmė didžiąją dalį savo anksčiau išdalintų paskolų. VTEK deklaracijos duomenimis, balandžio 23 d. sandoriu V. Uspaskichas perleido turtines teises. Kita sandorio šalis: „fiziniai asmenys, registruoti Lietuvoje“.

Beje, priešingai nei įmonių atveju, fiziniams asmenims skolintų lėšų V. Uspaskichas neatsiėmė. Politikas taip pat nesuskubo grąžinti savo paimtų paskolų.

Paskolų savo šeimos įmonėms pridalijusi yra ir V. Uspaskicho žmona Jolanta Blažytė. Tačiau jos skolinimo sandoriai, VTEK liepos 8 d. pateiktos deklaracijos duomenimis, nėra baigti.

V. Uspaskichas viską paaiškins grįžęs. Tik vėliau, nei žadėjo

DELFI pavyko susisiekti su Rusijoje viešinčiu V. Uspaskichu. Tačiau apie savo paskolų atsiėmimo sandorius jis nebuvo linkęs atvirauti. Vis dėlto politikas trumpame interviu DELFI prasitarė, kad Rusijoje užtruks gerokai ilgiau, nei žadėjo prieš išskrisdamas.

– VTEK deklaravote, kad susigrąžinote paskolas iš savo buvusių įmonių. Iš „Vikondos“, iš „Vikoil“, iš „Edvervitos“.

Viktoras Uspaskichas išvyksta į Maskvą
– Na, aš nežinau. Kas čia tokio?

– Tiesiog šiaip įdomu. Mačiau, kad balandžio 23 d., berods, labai daug paskolų atsiimta buvo. Ir paskui, kaip suprantu, vyko turtinių teisinių perleidimas. Norėjau pasiteirauti, kam perleidote, jeigu ne paslaptis.

– Kam ką?

– Kam perleidote turtines teises? Čia šių metų balandžio 23 d. sandoris.

– Viską jums paaiškinsiu, kada grįšiu į Lietuvą. Dabar labai toli esu, Šiaurėje. Labai blogai girdžiu, tai man sunku suvokti, kas čia ką kalba.

– Prastai girdisi?

– Jo, aš labai toli esu.

– O kelionės planai nesikeičia? Liepos 26 arba 27 d. grįžtate?

– Na, kažkur tai mėnesiu vėliau.

L. Bielinis: panašu, kad Rusijoje jis užtruks ilgiau

Politologas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis DELFI teigė, jog visi šie sandoriai perša išvadą, kad V. Uspaskichas Rusijoje gali užtrukti ilgiau negu pats žadėjo.

Lauras Bielinis
„Sunku spręsti. Tiesą sakant, šitas jo išvažiavimas man ir aną jo išvažiavimą priminė. Tarsi trumpam, atostogų. Iš tikrųjų – užtruko kaip reikiant, - sakė L. Bielinis, primindamas, kaip „darbiečių“ lyderis gerokai užtruko Rusijoje, prasidėjus tyrimui dėl partijos juodosios buhalterijos. - Manyčiau, kad ir šį kartą mes rizikuojame jo ilgai nematyti.“

VDU profesoriaus nuomone, įspūdingos finansinės operacijos taip pat gali reikšti, kad V. Uspaskichas nori apsaugoti savo turtus.

„Galime tiktai įvairias prielaidas daryti. Viena iš jų gali būti ta, kad jis tiesiog nori perkelti pinigus ten, kur ruošiasi išvažiuoti. Kad aprūpintų sau ramesnį gyvenimą. Kita iš prielaidų gali būti, kad jis tiesiog norėjo apsaugoti savo pinigus kitokiais būdais. Aš tokių pinigų nevartau, tai nesugebėčiau paaiškinti, ką galima su jais padaryti“, - nusijuokė L. Bielinis.

Prieš išvykdamas į Rusiją, V. Uspaskichas DELFI teigė sugrįšiąs liepos 26 arba 27 d.