„Lituanicos“ replika buvo pastatyta 1982-1983 metais sukurtam filmui “Skrydis per Atlantą“. Vėliau legendinio lėktuvo modelis dalyvavo įvairiose aviacijos šventėse, o pastarąjį dešimtmetį stovėjo Lietuvos aviacijos muziejuje Kaune.

Po dešimties metų pertraukos lėktuvas vėl pakilo į dangų. Liepos 5-ąją iš Aleksoto aerodromo pilotuojama modelio gamintojo Vlado Kensgailos ir Sigito Noreikos „Lituanicos“ replika išskrido į Panevėžį, vėliau dalyvavo šventėje Telšiuose. Kita modelio stotelė – Kaunas.

Kilo po dešimtmečio pertraukos

Lituanicos“ replika buvo sukurta rusiško lėktuvo JAK-12M pagrindu.

Po dešimties metų stovėjimo muziejuje teko atlikti nemažai darbų ir procedūrų, kad „Lituanica“ vėl pakiltų į dangų.

„Lėktuvas buvo saugomas pakankamai geromis sąlygomis, bet pagal aviacijos institucijų ir prižiūrinčių saugią lėktuvų eksploataciją taisykles, reikalinga atlikti periodinius darbus, patikras, keisti detales, kurios turi kalendorinį resursą. Kad ir lėktuvas neskrenda, praėjus šešeriems metams reikia keisti visas gumines detales ir panašiai. Daug tokių darbų buvo atlikta ir „Lituanica“ gavo Civilinės aviacijos administracijos leidimą skraidyti. Toks leidimas išduodamas metams“, - pasakojo Lietuvos aviacijos muziejaus direktorius Remigijus Jankauskas.

„Lituanicos“ replika įprastai skrenda 120-130 km/val. greičiu, o per valandą skrydžio sunaudoja apie 25-30 litrų aviacinio kuro, kurio litro kaina siekia apie 6 litus.

Lauks istorinėje vietoje

Šiemet nemokamą šventę norinčius stebėti žiūrovus renginio organizatoriai į aerodromą kviečia rinktis per S. Dariaus ir S. Girėno gatvę.

Beje, ši gatvė tarpukariu vadinosi Džiaugsmo. Būtent šia gatve buvo vežami S. Dariaus ir S. Girėno karstai. Po šio įvykio buvo pakeistas gatvės pavadinimas, kuris yra iki šiol.

Oficiali šventės dalis šeštadienį prasidės 13 val. memorialinio akmens atidengimu. “Lituanicos“ replika į Aleksoto aerodromą turėtų atskristi apie 14 val. Istoriniame aerodrome modelis bus demonstruojamas apie valandą, vėliau skris į lakūnų gimtąsias vietas.

Vėliau vyks parašiutininkų šuoliai iš lėktuvo An-2, akrobatinio lėktuvo Su-26M programa, akrobatinio lėktuvo Jak-50 skrydis, lietuviškos aviacinės konstrukcijos LAK-20 sklandytuvo skrydis, parasparnių slalomas su kaspinais bei kitų lėktuvų skrydžiai.

Šeštadienį apie 14.30 val. virš Aleksoto žada praskristi ir du NATO naikintuvai „Miraž F-1“.

Aviacinė šventės programa baigsis reaktyvinių lėktuvų L-39C „Baltic bees“ pilotažine programa.

Šventę šeštadienį (17 val.) vainikuos muzikinis projektas "Perkūno sakmių žygis per Lietuvą S. Dariaus ir S. Girėno skrydžiui atminti".

Šią kompoziciją pristatys jos sumanytojai grupė „Thundertale“, Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestras, vaikų ir jaunuolių choras "Varpelis", Povilas Meškėla, Jeronimas Milius, Egidijus Sipavičius ir kiti. Skaičiuojama, kad vienu metu ant scenos maždaug valandos programą atliks apie 60 žmonių.

Sekmadienį (18 val.) šis koncertas bus surengtas prie S. Dariaus ir S. Girėno paminklo ąžuolyno prieigose.