Aukščiausia temperatūra – liepos pabaigoje

Kaip DELFI sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė, dar prieš keletą mėnesių buvo prognozuojama, kad šių metų vasara bus 1 laipsniu šiltesnė už standartinę klimato normą. Pernykštė vasara už ją buvo puse laipsnio šiltesnė, 2011 m. - 2, o 2010 m. - net 3 laipsniais.

„Šis birželis buvo neįprastai karštas, todėl vasaros pabaigos reikėtų tikėtis labiau įprastos mūsų platumos orams. Pats šilumos pikas pagal mūsų klimato normą būna liepos ir rugpjūčio sandūroje, po jos vidutinė temperatūra ima palaipsniui žemėti, rugpjūtis nebūna toks šiltas mėnuo, kaip liepa. Šiemet liepos pabaiga taip pat numatoma šilta – 1,5-2 laipsniais šiltesnė už standartinę klimato normą. Palyginus šią vasarą su trimis praėjusiomis, kurios buvo anomaliai karštos, nieko daugiau šiltesnio nei jau buvo, tikėtis nereikėtų. Taigi didelių karščių jau vargiai sulauksime“, - sakė pašnekovė.

Pasak sinoptikės, ar galime tikėtis, kad vasara, kaip pastaraisiais metais neretai nutinka, užsitęs iki pat rugsėjo, kol kas patikimų duomenų nėra.

„Pagal ilgalaikes prognozes, kurias teko skaityti, antroji vasaros pusė numatoma šiltesnė nei įprasta, tačiau tai teigiama lyginant su standartine klimato norma. O lyginant su paskutinėmis trimis vasaromis, turbūt mažai ką pajusime, nes skirtumas neturėtų būti didelis. Labiausiai pajutome karštesnį nei įprasta birželį, juolab kad pernykštis birželis buvo vėsus. Liepa buvo šilta ir keliais pastaraisiais metais“, - aiškino V. Ralienė.

Jos teigimu, rugpjūtis Lietuvoje – rudens šauklys, taigi šio mėnesio orai primena, kad ruduo neišvengiamai artėja. Tik pajūryje orai ilgiau išlieka šilti – čia jie vėliau įšyla, bet ir vėliau pradeda vėsti.

Ką vasaros pabaigai žadėjo amerikiečiai

DELFI primena, kad Tarptautinė oro prognozių tarnyba (WSI) prognozavo, kad liepos-rugpjūčio mėnesiais vakarinė ir pietinė Europos dalys bus vėsesnės nei įprasta, tuo tarpu rytinėje žemyno dalyje bus karščiau. Ypač karšta gali būti vakarinėje Rusijos dalyje. Ten neatmetama ir didelė sausrų tikimybė.

„Nors šią vasarą Šiaurės Atlanto osciliacijos procesų (šiaurinės Atlanto vandenyno dalies atmosferos slėgio svyravimai) dar ryškiai nepastebėjome, bet panašu, kad jie vyks, kaip ir vyko praėjusiomis vasaromis. Šie procesai lemia vėsesnius orus Europos vakaruose ir pietuose, bet atneša daugiau šilumos rytinei žemyno daliai. Taip nutiko birželį – rytiniai regionai fiksavo temperatūros aukštumas ir rekordus. Mes nematome duomenų, kurie leistų tokiems orams pasikeisti“, – sako WSI vyriausias meteorologas dr. Toddas Crawfordas.

Artėjant rudeniui, T. Crawfordas prognozuoja, kad orai keisis – bus vėsiau nei įprasta visame žemyne. „Egzistuoja tikimybė, kad Ramiajame vandenyne susiformuos silpnas El Nino cirkuliacinis reiškinys. Europai jis lems vėsesnius orus, kurie turėtų pasijausti rugsėjo viduryje-pabaigoje ir spalio pradžioje“, - teigė mokslininkas.

Lietuva priskiriama Šiaurinei žemyno dalies rytinei pusei. Taigi pagal šias WSI prognozes, Baltijos regiono laukia šiltesni nei įprasta orai, su didelių karščių tikimybe, neatmetant ir sausros pavojaus, kuris gali atslinkti iš vakarinės Rusijos dalies. Kuri prognozė tikslesnė, sužinosime jau netrukus.