Kaip BNS sakė ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytojas V. Vobolevičius, pagal teorinį modelį tokia partija turėtų prarasti žmonių pasitikėjimą ir dėl to – įtaką valdžioje, tačiau Lietuvoje šis modelis neveikiantis.

„Aš pasakyčiau, kas turėtų keistis pagal teorinį modelį, kuris veikia Vakarų Europoj, kaip Lietuva skiriasi nuo to modelio, ir kodėl pas mus iš esmės niekas nesikeis. Pagal visas tradicines prielaidas, kai žmonės jaučia nepasitikėjimą politikais, kurie yra teisėsaugos akiratyje, turėtų atsitikti du dalykai – partijos viduje turėtų prasidėti kova dėl lyderio posto, kadangi natūraliai lyderis, esantis kalėjime, negali būti sėkmingu partijos vadovu“, – sakė politologas.

Pasak V. Vobolevičiaus, koalicijoje tuo tarpu kritus partijos populiarumui ją pradėtų spausti partneriai, ir mažėtų jos įtaka.

„Dėl šių teisinių procesų turėtų prasidėti įtampos ta prasme, kad kitos koalicijos partnerės už teisę likti koalicijoje, kitaip tariant, už nepopuliarios partijos joms daromą žalą, reikalautų vis daugiau įtakos arba sprendimų turinio prasme, arba postų prasme. Čia tokia klasikinė prognozė, remiantis prielaida, kad žmonės neigiamai vertins teisminį procesą ir ypač nuosprendį, kuriame gauni ketverius metus nelaisvės“, – kalbėjo politologas.

Tačiau Lietuvoje, kaip pažymėjo V. Vobolevičius, „yra tam tikra specifika, ypač susijusi su Darbo partija“.

„Tos partijos didelė dalis rinkėjų, ko gero, turi skeptišką požiūrį į teismus, į apskritai Lietuvos dabartinę santvarką, teisminę, politinę ir taip toliau, ir todėl tas nusivylimas, kuris yra tradicinio modelio kertinė prielaida, gali nesimaterializuoti, jis gali būti netgi atvirkštinis – Viktoras Uspaskichas gali tapti dar labiau „robinhudiška asmenybe“, ypač tam tikriems žmonėms. Tada partijos viduje jis išlieka tam tikra prasme Rolando Pakso (partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko – red.) vaidmenyje – kai teismas neleido jam kandidatuoti į prezidentus ir kitas svarbias pozicijas, jis visgi išliko partijos veidas, pirmininkas, tas pats galėtų būti ir čia“, – svarstė dėstytojas.

Politologo vertinimu, Darbo partijoje opozicijos V. Uspaksichui neturėtų kilti ir jis išliks tam tikras „įvaizdžio kertinis akmuo“. Pasak V. Vobolevičiaus, partija išliks vieninga ne vien dėl to, kad yra itin centralizuota, bet ir dėl to, kad teismo sprendimas nepakirs rinkėjų pasitikėjimo lyderiu.

„Didelė partijos rėmėjų dalis visiškai nenusivils tuo faktu, kad V.Uspaskichas yra nubaustas, o kaip tik tai galbūt laikys kaip kovos randu, kuris gražina tikrą vyrą, taip sakant. Taigi partijoje neturėtų iškilti opozicija“, – vertino V. Vobolevičius.

Pokyčiams Vyriausybėje politologas sakė nematantis pagrindo, nes Darbo partija neturi ideologijos.

„Tokia partija kaip Darbo partija galėtų sudaryti sąjungą tiek su kairiaisiais, tiek su dešiniaisiais, tai nėra ideologinė partija. Todėl kairieji, taip vadinami socialdemokratai niekada negali per daug užspeisti Darbo partijos į kampą, kadangi būtent Darbo partijos rankose yra galimybė sugriauti šią koaliciją ir padaryti alternatyvią, su, sakykime, konservatoriais, R. Paksu, kitom partijom. Todėl Vyriausybėje kažkokio ypatingo persistumdymo nereikėtų matyti“, – kalbėjo V. Vobolevičius.

Pasak jo, spausti „darbiečius“ koalicijos partneriams neapsimokėtų ir dėl to, jog šitaip jie gali rizikuoti prarasti rinkėjų pasitikėjimą. „Yra ir tas momentas, kad daugelis rinkėjų visiškai nemato V.Uspaskicho nuteisimo kaip kažkokio neigiamo reiškinio, ir dėl to labai didelis tos partijos ujimas kaip tik atsilieptų netikėtais padariniais – tos partijos populiarumo didėjimu, galbūt, ir tos, kuri puola, mažėjimu“, – sakė V. Vobolevičius.

„Jei padarom prielaidą, kad žmonės nenusivilia dėl teismo sprendimo, absoliučiai niekas nevyksta – V. Uspaksichas lieka tam tikras „dalai lama“, vadovauja V. Gapšys, partija lieka konsoliduota, dėl to, kad ji yra neideologinė ir gali su bet kuo eiti į sandėrius, ji Vyriausybėj išlaiko savo įtaką, juo labiau, kad jos mušimas lyderį pasodinus rinkėjų tarpe galėtų išprovokuoti visiškai atvirkštinę reakciją“, – reziumavo politologas.

Jūratė Novagrockienė
J. Novagrockienė nemano, kad po teismo sprendimo keisis koalicijos sudėtis

Politologė Jūratė Novagrockienė sako nemananti, kad po teismo sprendimo Darbo partijos byloje valdančiosios koalicijos sudėtis keisis. Anot jos, koalicijos partneriai neturi alternatyvos „darbiečiams“.

„Nemanau, kad labai keistųsi sudėtis ar būtų ieškoma kažkokių kitų partnerių, nes tiesiog ir politinė konfigūracija politinų jėgų Seime yra nepalanki koalicijos peržiūrėjimui. Galų gale ir pats A.Butkevičius yra neseniai pasakęs, kad koalicija dėl to nenukentės“, – BNS penktadienį sakė ji.

„Dabartinė koalicija neturėtų nė vieno galimo partnerio, nes abejoju, ar kiti koalicijos nariai sutiktų eiti į sąjungą su konservatoriais arba su liberalais. Žiūrint pragmatiškai, klausimas, ar yra kur trauktis Socialdemokratų partijai ir kitiems partneriams“, – kalbėjo politologė.

Jos teigimu, jeigu „darbiečiai“ būtų išmesti iš koalicijos, tuo nebūtų patenkinti partijos rinkėjai.

Pasak J.Novagrockienės, po teismo sprendimo iš Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų pasitraukti galėtų baudą gavęs Vytautas Gapšys, tuo metu su kitais partijai priklausančiais aukštais pareigūnais, jos nuomone, sprendimas susijęs mažiau.

„Galbūt dėl kažkokių moralinių paskatų turėtų atsistatydinti iš Seimo pirmininko pavaduotojų pareigų. Visa kita – (...) ar ministrai, ar viceministrai, ar kitos pareigos – neliečia teisiamųjų arba nesusiję su teisiamaisiais tiesiogiai išskyrus tai, kad jie visi priklauso tai pačiai partijai“, – kalbėjo ji.

„Seimo pirmininko pavaduotojas gal ir yra aukštesnis pareigūnas, bet Seimo nariai kaip V.Uspaskichas ar V.Vonžutaitė nėra labai aukšti pareigūnai, neužima aukštų valstybinių pareigų. Čia toks klausimas, ar tai (teismo sprendimas – BNS) iš tikrųjų labai didelę reikšmę turi šiuo požiūriu“, – svarstė politologė.

J.Novagrockienė sako, kad šis teismo sprendimas reiškia žingsnį į priekį skatinant partijas veikti skaidriai.

„Tam tikra pamoka politinėms partijoms. Kaip jau anksčiau esu sakiusi, labai abejoju, ar kitos partijos neturi dvigubos buhalterijos. (...) Tam tikra prasme, žingsnis į priekį padarytas, bet tai labai mažiukas žingsniukas. Reikėtų daugiau tų žingsniukų“, – kalbėjo politologė.

Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos narius parlamentarus Viktorą Uspaskichą, Vytautą Gapšį ir Vitaliją Vonžutaitę penktadienį pripažino kaltais dėl sukčiavimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo.

V. Uspaskichas nuteistas kalėti ketverius metus pataisos namuose. V. Vonžutaitei skirta trejų metų, o buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei – vienerių metų laisvės atėmimo bausmė. Seimo vicepirmininkas ir dabartinis Darbo partijos pirmininkas Vytautas Gapšys nuteistas 35 tūkst. 750 litų bauda.