Tokie rezultatai paaiškėjo DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovei „Spinter tyrimai“ atlikus gyventojų apklausą.

Puikiai A. Brazausko veiklą įvertino net daugiau žmonių nei dabartinės prezidentės Dalios Grybauskaitės ir jos pirmtako Valdo Adamkaus darbus.

Tuo tarpu nušalintojo prezidento Rolando Pakso veikla gyventojų nėra labai vertinama. Jo darbus geriausiai iš visų prezidentų įvertino tik 8,6 proc. Lietuvos gyventojų.

A. Brazausko vertinimas – apie mirusius gerai arba nieko?

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytojas Vincentas Vobolevičius, paklaustas, kodėl, jo nuomone, A. Brazausko veikla vertinama geriausiai, teigė, kad tai susiję su pastarojo meto socialdemokratų populiarumu.

„Socialdemokratai šiuo metu yra ant tam tikros bangos, todėl iš iš tų prezidentų, manau, socialdemokratinis prezidentas žmonėms asocijuojasi su ta partija. Jeigu tą pačią apklausą būtume atlikę 2008-ųjų viduryje, kai socdemai buvo nepopuliarūs ir pralaimėjo rudenį rinkimus, tai, ko gero, ir prezidento populiarumo įvertinimas būtų kitoks“, - teigė politologas.

V. Vobolevičius neatmetė galimybės, kad tam tikrą vaidmenį vertinant nepriklausomos Lietuvos prezidentų veiklą turi ir faktas, jog A. Brazauskas yra iškeliavęs Anapilin.

Su tuo sutiko ir Mykolo Romerio universiteto docentas Vytautas Dumbliauskas: „Mirties veiksnys irgi ne paskutinėje vietoje, nes apie mirusius žmones atsiliepiama paprastai geriau“.

Tačiau, anot mokslininko, pagrindinė priežastis, kodėl A. Brazausko darbai vertinami geriausiai, yra ta, kad A. Brazauskas paliko santūraus ir kompromisų ieškančio asmens įspūdį. „Jis buvo gana mylimas. Nors yra padaręs ir nekokių dalykų, bet ta vyresnė karta prisimena jį kaip santūrų politiką“, - svarstė V. Dumbliauskas.

Politologas sako, kad jį labai stebina, jog kadenciją baigusio prezidento V. Adamkaus veiklą gerai vertina mažesnė dalis gyventojų nei kad A. Brazausko darbus. Tuo tarpu D. Grybauskaitės populiarumo sumažėjimą ir tam tikrą atsidūrimą A. Brazausko šešėlyje jis vertina kaip natūralų, mat dabartinė prezidentė dėl šio sezono politinių kovų su Darbo partija yra vertinama mažiau palankiai.

D. Grybauskaitę geriau vertina vyrai

Teigiamai A. Brazausko veiklą dažniausiai vertino vyresnio amžiaus, vidutinio išsimokslinimo, vidutinių ir mažesnių pajamų moterys, gyvenančios rajonų centruose ir kaimo vietovėse.

D.Grybauskaitę, kaip geriausią atkurtos Lietuvos vadovę, dažniau įvardijo 18-25 metų bei 36-55 metų amžiaus vyrai, gyvenantys rajonų centruose.

V. Adamkaus darbai geriausiai vertinami tarp 25-45 metų amžiaus, aukštesnio išsimokslinimo moterų, kurios gyvena didmiesčiuose. 

Kurio iš atkurtos nepriklausomos Lietuvos prezidentų veiklą vertinate geriausiai? Proc.
A.Brazausko 31,5
D.Grybauskaitės 25,9
V.Adamkaus 23,4
R.Pakso 8,6
Nežino/ neatsakė 10,6
Iš viso: 100

Rinkimuose balsuotų už D. Grybauskaitę, bet ne masiškai

Nepaisant fakto, kad vertinant prezidentų darbus pirmoji vieta teko A. Brazauskui, tačiau šiuo metu dauguma respondentų nusiteikę balsuoti už dabartinę valstybės vadovę D. Grybauskaitę. Šią politikę į pirmąjį postą valstybėje rinktų 39,2 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų.

Kaip rodo apklausos duomenys, artimiausias konkurentas D. Grybauskaitei galėtų būti tik premjeras Algirdas Butkevičius, bet už jį balsuotų 16,7 proc. tyrimo dalyvių.

Daugelis kitų kandidatų nebūtų rimti konkurentai šioje kovoje. Tarkime, konservatorė, buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė pelnytų 5,9 proc. rinkėjų simpatijas, SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda – 3,4 proc.

Dar 12,5 proc. gyventojų rinktųsi kitus kandidatus, už kuriuos bendras atiduotų balsų skaičius siektų mažiau nei 3 proc.

Balsuoti nenori 14,2 proc. žmonių, o 8,1 proc. gyventojų nežinotų, ką pasirinkti.

Už ką balsuotumėte, jei Prezidento rinkimai vyktų artimiausią sekmadienį? (proc.) Proc.
D.Grybauskaitę 39,2
A.Butkevičių 16,7
I.Degutienę 5,9
G. Nausėdą 3,4
Kitą kandidatą (surinko mažiau nei po 3 proc.) 12,5
Nebalsuočiau 14,2
Nežino / neatsakė 8,1
Iš viso: 100

Stipriausias konkurentas – A. Butkevičius

Apklausoje dalyvavę Lietuvos gyventojai taip pat puikiai suvokia, kad tuo atveju, jeigu prezidento rinkimuose nedalyvaus premjeras, socialdemokratų lyderis A. Butkevičius, tai rinkimai bus be intrigos. Klausiami, kas būtų stipriausias konkurentas D. Grybauskaitei, net 38,2 proc. žmonių atsakė, jog tai A. Butkevičius.

Kad stipri konkurentė galėtų būti konservatorė I. Degutienė, manė 7,2 proc. respondentų. „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininko R. Pakso galimybėmis rungtis neabejojo 6,9 proc. žmonių.

Dar 4,9 proc. žmonių konkurentu D. Grybauskeitei regi konservatorių lyderį Andrių Kubilių, 4,1 proc. gyventojų tokios pat nuomonės laikosi apie G. Nausėdą, o 3 proc. - apie buvusią finansų ministrę Ingridą Šimonytę.

Tačiau net 24,5 proc. žmonių neatsakė į klausimą, o 11,2 proc. gyventojų vardijo kandidatus, kurie buvo dar mažiau populiarūs.

Kas, Jūsų nuomone, būtų stipriausias konkurentas dabartinei prezidentei Daliai Grybauskaitei? Proc.
A.Butkevičius 38,2
I.Degutienė 7,2
R.Paksas 6,9
A.Kubilius 4,9
G.Nausėda 4,1
I.Šimonytė 3,0
Kita (surinko mažiau nei po 3 proc.) 11,2
Nežino/neatsakė 24,5
Iš viso: 100

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų birželio 17-25 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1006 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!