Tai antradienį Briuselyje po Užsienio reikalų komiteto (AFET) posėdžio žurnalistams pabrėžė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

"Perspektyvos yra, bet jos nėra automatiškai išspręstos - dar reikia padirbėti. Ukraina turi judėti tais trim segmentais - tai yra įmanoma padaryti (...) Jeigu Ukraina suspės padaryti viską, ką reikia, tai Europa bus laiku irgi viską padariusi", - kalbėjo jis.

L. Linkevičius pažymėjo, kad J. Tymošenko paleidimas į laisvę būtų nepaprastai reikšmingas žingsnis.

ELTA primena, kad šalies vadovė Dalia Grybauskaitė yra pažymėjusi, jog Ukrainos europinė integracija priklauso nuo to, kaip ši šalis sugebės įvykdyti jai iškeltus reikalavimus. Šalies vadovė yra pabrėžusi, kad Ukraina yra viena svarbiausių Rytų kaimynystės politikos valstybių.

"Rytų partneriai yra labai svarbūs Europos Sąjungai (ES), nes jie yra mūsų kaimynai. Norime, kad mūsų kaimyninėse valstybėse būtų plėtojamos demokratinės vertybės, būtų užtikrinamas saugumas, apsaugotos žmogaus teisės. Europoje turi būti demokratiški, saugūs ir pasiturintys regionai", - penktadienį kalbėjo Lietuvos Prezidentė.

Pagrindinis šiuo metu derybų su Ukraina objektas yra asociacijos ir laisvos prekybos sutartis.

Ukraina nori įgyvendinti Europos Sąjungos (ES) keliamas sąlygas dėl Asociacijos sutarties pasirašymo. Bus ne tik priimti reikalingi įstatymai, bet ir ieškomas kompromisas dėl kalinamos buvusios premjerės J. Tymošenko, ketvirtadienį pareiškė prezidentas Viktoras Janukovyčius Varšuvoje po susitikimo su Vyšegrado grupės šalių vadovais.

J. Tymošenko užsienio kritikuotame procese buvo nuteista dėl piktnaudžiavimo valdžia. Jos atvejis turi būti sprendžiamas remiantis arba jau galiojančiais, arba naujais įstatymais, pareiškė Lenkijos prezidentas Bronislavas Komorovskis (Bronislaw Komorowski).

Procesas dėl nuosprendžio opozicijos lyderei gerokai aptemdė santykius tarp Ukrainos ir ES. ES šalys procesą prieš ją vadina politiškai motyvuotu. Visi reikalingi įstatymai bus priimti vėliausiai iki rugsėjo, paskelbė V. Janukovyčius.