"Konstitucinis Teismas buvo įvardijęs, kad šiuose Seimo rinkimuose susidūrėme su šiurkščiais rinkimų įstatymo pažeidimais, rinkėjų papirkinėjimu, ir buvo pripažinta, kad tai turi įtakos rinkimų rezultatams, tačiau sesijai baigiantis Seimas priėmė abejotino konstitucingumo nutarimą dėl galutinių Seimo rinkimų rezultatų", - interviu Žinių radijui antradienį sakė M.Lingė.

Seimas baigdamas pavasario sesiją pakeitė nutarimą dėl Seimo rinkimų galutinių rezultatų nustatymo ir į sąrašą grąžino iš jo išbrauktus Darbo partijos atstovus Živilę Pinskuvienę, Jolantą Gaudutienę, Joną Pinskų bei Vytautą Gricių. Parlamentarais jie taptų, jeigu kurie nors dabartiniai Seimo nariai, išrinkti pagal Darbo partijos kandidatų sąrašą, netektų mandato.

Prezidentės patarėjo teigimu, balsuodamas dėl tokio nutarimo parlamentas galėjo patekti į interesų konfliktą. "Tai nėra pirmas ar vienintelis atvejis, kai Seimas ignoruoja KT išaiškinimą, o teisinėje valstybėje tai nėra labai toleruotina. Yra pagrįstų abejonių, ydinga praktika, kada galutinius rezultatus nustato Seimas, kuris labai natūraliai gali papulti į interesų konfliktą. Už šitą nutarimą, kaip žinia, balsavo Darbo partijos atstovai, dėl kurių narių ir buvo kilęs tam tikras ginčas o Seimo statutas aiškiai reglamentuoja, kad Seimo nariai turi nusišalinti tais atvejais, kai yra pavojus kilti interesų konfliktui", - kalbėjo M.Lingė.

Prezidentės patarėjas taip pat svarstė, jog Rinkimų kodeksą rengianti darbo grupė galėtų siūlyti keisti teisės aktus, kad tais atvejais, kai nustatomi pažeidimai, galutinius rinkimų rezultatus nustatytu Konstitucinis Teismas, o ne Seimas remdamasis jo išvada.

"Yra ką pamąstyti Rinkimų kodekso rengėjams, kurie šiuo metu dirba prie rinkimų įstatymų tobulinimo, ar galutinių rinkimų rezultatų visgi neturėtų nustatyti Teismas, iškilus ginčui", - sakė M.Lingė.

Į Seimo rinkimų Darbo partijos sąrašą keturis po Konstitucinio Teismo sprendimo išbrauktus "darbiečius" grąžinti pasiūlė Seimo vicepirmininkas "darbietis" Vytautas Gapšys. Seimas juos po rinkimų pažeidimus įvertinusio Konstitucinio Teismo sprendimo išbraukė iš rinkimų sąrašo, tad trys iš jų neteko galimybės tapti parlamentarais.

Pristatydamas projektą V.Gapšys anksčiau sakė, kad grąžinant "darbiečius" į rinkimų sąrašą bus atstatytas teisingumas, nes jiems dėl balsų pirkimo įtarimai nebuvo pateikti.

Skundą dėl Seimo rinkimų rezultatų nagrinėjęs KT buvo konstatavęs, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas. KT savo išvadoje pareiškė, kad Rinkimų komisija turėjo informacijos apie galimą balsų pirkimą minėtų kandidatų naudai, tačiau į ją neatsižvelgė. Todėl remdamasis KT nutarimu, Seimas pernai lapkričio 14 dieną priėmė sprendimą, kad Darbo partijos kandidatai Ž.Pinskuvienė, J.Gaudutienė bei J. Pinskus nėra išrinkti Seimo nariais. Jų vietas Seime užėmė kito " darbiečių" kandidatų sąrašo atstovai.