Pasiūlymą suteiki šį vardą pateikė Lietuvos žydų bendruomenė. Rašte pabrėžiama, kad Izraelio prezidentą Lietuvos žydų bendruomenė laiko vienu garsiausių pasaulio litvakų - kartu su Vilniaus Gaonu, Jaša Heifecu, Romanu Gari ir kitomis iškiliomis asmenybėmis jis, kaip litvakas, įeina ne tik į Lietuvos, bet ir viso pasaulio istoriją ir kultūrą.

Anot Lietuvos žydų bendruomenės, Vilniaus, anksčiau vadinto Šiaurės Jeruzale, garbės piliečio vardo suteikimas Sh. Peresui būtų labai tinkamas ir savalaikis jo artėjančio vizito į Lietuvą metu.

Sh. Peresas gimė 100 km netoli Vilniaus esančiame mažame Višnevo miestelyje (Baltarusija), kuriame nuo viduramžių gyveno save priskiriantys litvakams žydai. Dabar - Izraelio karinis ir politinis veikėjas, 1994 m. - Nobelio premijos laureatas, 1997 m. - Pereso taikos centro steigėjas, nuo 2007 metų - Izraelio prezidentas. Pasak Izraelio ambasados, Sh. Peresas prisidėjo plėtojant dvišalius Lietuvos ir Izraelio santykius - santykiai tarp abiejų šalių yra labai geri.

"Negali būti žydu, nepabuvęs lietuviu. Lietuva - jidiš kalbos motina, todėl sakoma - litvakas. Litvakas - ne tik geografinė sąvoka, tai charakteris ir kultūra. Litvakai garsūs dėl jų ypatingo charakterio - jie niekada nenusileis kitam, nei sau” (citata iš Izraelio prezidento kalbos, pasakytos 2006 m. Tel Avive, minint Lietuvos ir Izraelio diplomatinių santykių užmezgimo 15-ąsias metines).

Šiemet Izraelio valstybė švenčia 65-ąsias Nepriklausomybės metines, o rugpjūčio 2 d. jos prezidentas Sh. Peresas švęs 90-ies metų sukaktį.