Gėjai ir lesbietės mero namų kieme piketavo protestuodami prieš savivaldybės nenorą leisti seksualinių mažumų eitynes, juos į kiemą įleido mero sūnus. Eitynių šalininkai taip reagavo į viešą paties A. Zuoko pareiškimą: „Jeigu tai nors kiek padėtų išspręsti konfliktą, kviečiu ne tik prie mano namų, bet ir į mano namo kiemą“.

Socialiniame tinkle „Facebook“ Vilniaus mero sutuoktinė A. Zuokienė paskelbė įrašą, kuriuo išreiškė nusivylimą, jog seksualinės mažumos žygiuos Gedimino prospektu. Verslininkė skandalu taip pat vadino įvykį, kai Tolerantiško jaunimo asociacijos atstovai, nešini seksualinių mažumų atributika, surengė piketą A. Zuokui ir A. Zuokienei po langais.

„Mano akimis – skandalas, kad praėjusį savaitgalį gėjai veržėsi į mano privatų kiemą, kai tik vienas iš mano vaikų buvo namuose. Jis užaugęs Nepriklausomoje Lietuvoje, nekonfliktiškas ir laisvas, tačiau didžiausią įspūdį jam paliko „tolerantiškųjų“ amžius. 17-19 metų? O čia jau visai kita ir žymiai rimtesnė tema...“ - socialiniame tinkle rašė A. Zuokienė.

Savo įrašą verslininkė ir buvusi Seimo narė paliko penktadienį, kai buvo paskelbtas Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas, kuriuo savivaldybė įpareigota suderinti gėjų ir lesbiečių eiseną Gedimino prospektu.

„Gėjai ir lesbietės žygiuos Gedimino prospektu. Puiku, bet man, užaugusiai katalikiškoje šeimoje, gana svarbu kuria kryptimi – link Katedros ar nuo jos? Tai detalės, bet jos labai svarbios“, - rašė A. Zuokienė.

Kaip žinoma, seksualinės mažumos liepos 27 dieną planuoja rinktis aikštėje, esančioje tarp Odminių, Šventaragio gatvių ir Gedimino prospekto priešais „Amberton“ viešbutį. Dalyvių kolona judės Gedimino prospektu link Lukiškių aikštės, kurioje eitynės bus užbaigtos.

„Mano asmenine nuomone, tegu žmonės, kurie galbūt neturi darbo, galbūt draugų ar užsiėmimų – žygiuoja nors ir kasdien. Tarkim aš, žygiuoti už tradicinę šeimą, neičiau, nors, itin rimtai kalbant, skaičiais ir faktais galėčiau įrodyti, jog būtent šeimos su vaikais (ypač, turinčios 2-3 vaikus) mokestine ir kitomis prasmėmis labiausiai diskriminuojamos...“, - rašė verslininkė.

A. Zuokienė sako mananti, esą dauguma puikiai supranta, kad pasiruošimas gėjų paradui yra labiau viešųjų ryšių planas.

„Neleis – blogai, leis – taip pat blogai. Jei nebus kvailų Seimo narių, kurie guls skersai kelio, jei bus ramu – tai katastrofa... Tuomet patys „save vadinantys tolerantiškiausiais“ nuleis sau srutų kibirą ant galvos ir išpūs skandalą – kokia čia sostinė, pirmininkaujanti ES... Juk esmė – skandalai... Ir visgi, mano akimis – skandalas, kad praėjusį savaitgalį gėjai veržėsi į mano privatų kiemą, kai tik vienas iš mano vaikų buvo namuose“, - apgailestavo verslininkė.

Asociacija: A. Zuokienės pareiškimai - juodos propagandinės technologijos

Tolerantiško jaunimo asociacijos vadovas Artūras Rudomanskis, reaguodamas į A. Zuokienės pareiškimą socialiniame tinkle, teigia esąs nustebintas, kad mero sutuoktinė sako, jog į jos kiemą buvo veržtasi. Jo teigimu, vartai buvo atidaryti savanoriškai, pasidomėta, ar žmonės atėjo dėl eitynių.

„Esame labai nustebinti A. Zuokienės pareiškimų, kad buvo veržtasi į jos kiemą, nes vartai mums buvo atidaryti savanoriškai, pasidomėta ar atėjome dėl eitynių ir maloniai pasiūlyta apžiūrėti kiemą ar jis būtų tinkamas. Net neabejojame, kad tai padaryta su A. Zuoko žinia, nes pirmadienį gavome jo žinutę, kurioje dar kartą pasiūlyta rengti eitynes jo kieme. Netikime, kad A. Zuokienė apie tai nežino, todėl jos pareiškimai tėra juodosios propagandinės technologijos", - sako A. Rudomanskis.

Jis taip pat atsiuntė bendravimo laiškais istoriją su Vilniaus meru A. Zuoku. Iš susirašinėjimo akivaizdu, kad A. Zuokas kvietė seksualines mažumas surengti renginį jo namų kieme. Anksčiau panašų siūlymą A. Zuokas buvo išsakęs socialiniame tinkle.

DELFI primena, kad Vilniaus miesto savivaldybė nenorėjo išduoti leidimo seksualinių mažumų eitynėms Gedimino prospekte. Iš pradžių miesto valdžia gėjams ir lesbietėms pasiūlė žygiuoti nuošalesne Upės gatve, tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pareiškė, kad savivaldybė negali pati nustatinėti laisvų ir taikių susirinkimų vietos.

Po teismo sprendimo savivaldybė vis tiek atsisakė suderinti renginio vietą Gedimino prospekte, motyvuodama tuo, kad šioje gatvėje yra daug viešųjų pastatų, iki kurių pagal įstatymus būtina išlaikyti tam tikrą atstumą. Tačiau penktadienį Vilniaus apygardos administracinis teismas įpareigojo miesto valdžią suderinti eitynių vietą Gedimino prospekte, nors sprendimas dar gali būti skundžiamas.