Tiesa, ar beveik 8 milijonus litų kainuosianti šventovė bus būtent tokia, kokią siūlo pirmą vietą laimėjusi architektų grupė – kol kas neaišku. Projektus vertinę komisijos nariai jau dabar prasitaria, kad architektūrinę koncepciją reikės stipriai koreguoti.

Jau kitąmet Šiauliuose, Lieporių mikrorajone, turėtų iškilti nauja šventovė – Dievo gailestingumo bažnyčia. Aiškėja, kaip ji atrodys – pristatyti bažnyčios architektūrinės koncepcijos atviro konkurso dalyviai ir paskelbtas laimėtojas. Geriausiu išrinktas šiauliečių architektų grupės projektas. Jo vadovė Giedrė Mendoza Herrera prisipažįsta, kad užduotis buvo išskirtinė ir sudėtinga, tad teko ieškoti sprendimų, kaip kuo paprasčiau išspręsti iškeltas sąlygas.

Trys atviro konkurso prizininkai rinkti iš keliasdešimties dalyvių. Vertinimo komisijos narys, Vilniaus Gedimino technikos universiteto docentas, architektas daktaras Liutauras Nekrošius pasakoja, kad darbai vertinti pagal daugelį kriterijų, už kiekvieną skiriant balus.

Renkant geriausius projektinius siūlymus, prioritetas buvo skiriamas toms idėjoms, kuriose realizuota viena svarbiausių sąlygų – kad naujoji Dievo Gailestingumo bažnyčia būtų ovalo formos, su sferiniais tūriais.

Vis dėlto, kartu su architektais projektus vertinęs ir už geriausius darbus balsavęs Šiaulių Vyskupas apgailestauja, kad konkursas vyko ne taip sklandžiai, kaip norėtųsi ir pripažįsta nesantis visiškai patenkintas laimėjusiu projektu, esą kad jį būtų galima realizuoti – reikės dar gerokai pakoreguoti. Jo ekscelencija prasitaria, kad buvo ir daugiau dėmesio vertų idėjų, tačiau jų teko atsisakyti dėl kai kurių nereikšmingų konkurso taisyklių pažeidimų – kai kurie autoriai užmiršo, kad darbų kodavimas neidentifikuojant autoriaus – būtina konkurso sąlyga.

Geriausiai įvertinto projekto kūrybinei komandai skirta 5 tūkst. litų premija. Antros vietos nugalėtojams skirtas trijų tūkstančių, o trečios – dviejų tūkstančių piniginis prizas. Jau kitąmet planuojamos pradėti statyti Dievo gailestingumo bažnyčios Šiauliuose statybos kainuos apie 8 mln.litų.

Šaltinis
Temos
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)