„Skundas pateiktas vakar“, – BNS šeštadienį patvirtino Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko.

Teismui skundžiamas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atsisakymas išduoti leidimą rengti eitynes „Už lygybę“ centrine sostinės gatve.

Savivaldybė tikina, kad leidimas neišduotas, nes „yra didelė tikimybė, jog incidentai, nepaisant policijos dalyvavimo, gali pasikartoti bei gali kilti grėsmė viešajai tvarkai, moralei, visuomenės saugumui“.

Vilniaus valdžia siūlo eitynių organizatoriams nuošaliau esančią Upės gatvę, bet jie nesutinka ir siekia renginio Gedimino prospekte, kur dažnai vyksta kitokios eitynės ir demonstracijos.

Lietuvos gėjų lyga jau laimėjo vieną bylą, kai teismai nurodė, kad Vilniaus valdžia neturi teisės pati nustatyti eitynių vietos.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius atsisakė pateikti savo nuomonę, ar reikėtų leisti eitynes Gedimino prospektu, sakydami, kad tai Vilniaus valdžios kompetencija.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, penktadienį priėmęs Lietuvos gėjų lygos vadovus, pareiškė, kad eitynės „Už lygybę“ svarbios ne tik dėl Lietuvos tarptautinių žmogaus teisių įsipareigojimų, bet ir kaip renginys, parodantis visuomenės brandą.

„Pasisakome už taikius susirinkimus ir galimybę visiems asmenims nepriklausomai nuo jų seksualinių pažiūrų naudotis vienodomis teisėmis ir laisvai reikšti savo nuomonę“, – sakė L. Linkevičius.

Organizatoriai teigia, kad eitynės, kurios rengiamos daugelyje Vakarų šalių, svarbios siekiant atkreipti dėmesį į seksualinių mažumų diskriminavimą ir paskatinti lygybę. Kai kurie kritikai Lietuvoje tai vadina „homoseksualizmo propaganda“.

Vilniaus valdžios poziciją pasmerkė tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“. Jos atstovai žadėjo rinkti parašus ir įteikti juos prezidentei bei Vilniaus merui.

Eitynės „Už lygybę“ planuojamos liepos 27 dieną.

Pirmosios seksualinių mažumų eitynės Lietuvoje įvyko 2010 metais. Eitynėse Upės gatvėje tuomet dalyvavo keli šimtai žmonių, o griežtai saugomoje teritorijoje juos pasitiko apie tūkstantis protestuotojų.