Vieną bylą jau laimėję eitynių organizatoriai žada teismui skųsti šį sprendimą.

„Administracijos direktoriaus pavaduotoja priėmė sprendimą nederinti susirinkimo vietos, laiko ir formos", - žurnalistams sakė Saugaus miesto departamento direktoriaus pavaduotojas Julius Morkūnas po susitikimo su eitynių organizatoriais.

Jis atkreipė dėmesį, kad įstatymas numato, jog mitingai, piketai negali būti organizuojami arčiau kaip 25 metrai nuo valstybės institucijų, o nuo teismų pastatų - ne arčiau nei 75 metrai. Gedimino prospekte yra kelios ministerijos ir kiti teismai.

„Taip pat rėmėsi ir Konstitucijos straipsniu, kuriame numatyta, kad susirinkimų teisė negali būti kitaip suvaržoma, jeigu tai neapribos kitų asmenų teisių ir laisvių", - teigė J. Morkūnas.

Eitynių „Už lygybę" organizatoriai sakė skųsiantys šį savivaldybės sprendimą.

„Kitaip negu žlugdymas šitos situacijos negalima pavadinti. Taip pat noriu priminti, kad prieš akis - Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungai ir aš manau, kad bus labai sunku paaiškinti tarptautinei bendruomenei, kodėl Lietuva - vienintelė šalis Europos Sąjungoje, kurioje egzistuoja šita problema su eitynėmis", - žurnalistams Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko.

Susitikime savivaldybėje dalyvavęs policijos atstovas pažymėjo, kad pareigūnai būtų pasirengę užtikrinti saugumą per eitynes - nesvarbu, kur būtų suderintas leidimas jas rengti: Gedimino prospekte, kaip pageidauja organizatoriai, ar nuošalesnėje Upės gatvėje, kurią pasiūlė Vilniaus savivaldybė.

„Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pozicija yra šitoje vietoje, kad įstatymas mums neleidžia pritarti ar nepritarti, mes privalome vykdyti įstatymą - tai yra užtikrinti viešąją tvarką, žmonių saugumą nepriklausomai nuo to, kokioje vietoje vyktų toks renginys. Tai buvo konstatuota šito susirinkimo metu", - sakė komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Vytautas Grašys.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra įpareigojęs Vilniaus valdžią peržiūrėti sprendimą, kuriuo seksualinų mažumų eitynėms buvo numatyta nuošaliau esanti sostinės gatvė.

Apeliacine instancija bylą išnagrinėjęs teismas paskelbė, kad Vilniaus miesto savivaldybė, gavusi organizatorių prašymą leisti žygiuoti Gedimino prospektu, nepagrįstai parinko kitą – Upės gatvę.

Eitynės Vilniuje planuojamos liepos 27 dieną.

Vilniaus valdžia nuošalesnės gatvės pasirinkimą motyvavo saugumo sumetimais. Tačiau eitynių organizatoriai teigia, kad jiems turėtų būti leidžiama žygiuoti Gedimino prospektu, kur dažnai vyksta kiti renginiai ir demonstracijos.

Pati savivaldybė išplatino pranešimą ir teigia, jog sutikusi leisti homoseksualų eitynes Gedimino prospektu, pažeistų Susirinkimų įstatymą, kuris demonstracijoms prie teismų bei valdžios institucijų pastatų numato tam tikrą atstumą.

Pavyzdžiui, mitinguoti prie teismų pastatų galima ne arčiau nei 75 metrai, prie valdžios institucijų ar užsienio diplomatinių atstovybių - ne arčiau nei 25 metrai.

Tuo tarpu Gedimino prospekte įsikūrusios dauguma ministerijų, Lietuvos bankas, Pasienio kontrolės punktų direkcija, Konstitucinis Teismas, Statistikos departamentas, Vilniaus apygardos teismas, Lietuvos apeliacinis teismas.

„Remiantis 2010 m. patirtimi ir faktais, yra didelė tikimybė, jog incidentai, nepaisant policijos dalyvavimo, gali pasikartoti bei gali kilti grėsmė viešajai tvarkai, moralei, visuomenės saugumui. Kai Latvijoje, centrinėje Rygos miesto dalyje buvo leista organizuoti tokio pobūdžio renginį, jo dalyviai ypač nukentėjo nuo asmenų, buvusių pastatuose šalia eitynių vietos. Toks pat realus pavojus būtų ir eitynių Gedimino prospektu dalyviams", - rašoma savivaldybės pranešime.

Pirmosios seksualinių mažumų eitynės Lietuvoje įvyko 2010 metais. Tuomet prieš jas taip pat vyko teisminiai ginčai - tačiau ne dėl eitynių vietos, o apskritai leidimo jas rengti.

Pačiose eitynėse tuomet dalyvavo keli šimtai žmonių, o griežtai saugomoje teritorijoje juos pasitiko apie tūkstantis protestuotojų.

Premjeras nesako savo nuomonės dėl gėjų eitynių

Premjeras Algirdas Butkevičius nesako savo nuomonės, ar reikėtų leisti seksualinių mažumų eitynes Vilniaus Gedimino prospektu - ministro pirmininko teigimu, tai yra sostinės valdžios politikų kompetencijos klausimas.

"Aš manau, kad čia yra Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių kompetencijos klausimas", - sakė premjeras, BNS paklaustas, ar, jo nuomone, renginys turėtų būti leidžiamas Gedimino prospekte.

"Amnesty International" žada tęsti spaudimą

Tarptautinė nevyriausybinė organizacija "Amnesty International" pasmerkė Vilniaus valdžios sprendimą neleisti seksualinių mažumų eitynių Vilniaus Gedimino prospektu, ir žada tęsti spaudimą šalies valdžiai.

"Amnesty International" yra labai nepatenkinta šiandieniniu savivaldybės sprendimu", - žurnalistams trečiadienį sakė organizacijos atstovė Helle Jacobsen.

Po pasitarimo savivaldybėje ji sakė, kad liepos 27 dienos eitynės "Už lygybę" rengiamos reikalaujant lygių teisių. Aktyvistės teigimu, bus renkami parašai, kad renginys įvyktų.

"Ruošiamės rinkti parašus, ketiname juos įteikti merui ir Lietuvos prezidentei. Mes ketiname tęsti spaudimą valdžiai ir mes taip pat norime patikinti, kad Europa stebi. Mes irgi ketiname žygiuoti eitynėse "Už lygybę". Tai nėra vietinis Vilniaus renginys, tai yra tarptautinis renginys tuo pat metu, kai Lietuvos pirmininkaus Europos Sąjungai, ir mūsų viltys yra, kad šalies valdžia ir savivaldybė paisys tarptautinių įsipareigojimų", - kalbėjo H.Jacobsen.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija trečiadienį atsisakė išduoti leidimą Lietuvos gėjų lygai eitynes rengti Gedimino prospektu.

Savivaldybė pranešime spaudai nurodė, kad "yra didelė tikimybė, jog incidentai, nepaisant policijos dalyvavimo, gali pasikartoti bei gali kilti grėsmė viešajai tvarkai, moralei, visuomenės saugumui".

"Lietuva yra Europos Sąjungos narė ir tai yra problema, kad tiek laiko užtrunka ir tiek problemų iškyla vien tik leidimo derinimas gėjų eitynėms", - žurnalistams sakė savivaldybėje vykusiose derybose dėl leidimo renginiui dalyvavusi H.Jacobsen.

Pasak H.Jacobsen, į eitynes atvyktų politikai iš Europos Sąjungos šalių.

"Mes ketiname dalyvauti eitynėse su 40 delegatų iš Europos Sąjungos šalių, mes taip pat ketiname atvežti čia politikus", - tikino ji.