Į Seimo etikos sargus kreipėsi pati B. Vėsaitė, nepatenkinta Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimu. Socialdemokratei atsistatydinus iš ministrės pareigų, VTEK nutraukė savo tyrimą, nes neva nebeturėjo įgaliojimų vertinti buvusios ministrės veiklą.

„VTEK nutraukė tyrimą, jo net nepradėjo“, - kalbėjo B. Vėsaitė.

Etikos sargų išvadas rengęs Povilas Gylys nurodė, jog Ūkio ministerija ieškojo galimybių skrydžiui į Kazachstaną. Esą šių paieškų eigoje paaiškėjo, kad „Arvi“ „paleido į rinką“ vietas savo lėktuve, jas nupirko Ūkio ministeriją aptarnaujanti kelionių agentūra „Vestekspress“, o iš pastarosios – jau pati ministerija.

„Arvi“ siūlė netgi nemokamai“, - priminė P. Gylys.

Drąsos kelio“ frakcijos nario nuomone, skrisdama „Arvi“ lėktuvu B. Vėsaitė interesų nesupainiojo.

„Jeigu mes kalbame apie formaliąją pusę, gal tai nebuvo ypatingai elegantiški sprendimai. Bet, mano supratimu, ministras neatsako“, - sakė P. Gylys.

Tuo tarpu „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas citavo „Arvi“ raštą, kuriame įmonė žada „prisiderinti“ prie ministrės poreikių bei žada žemesnes nei rinkos kainas ar netgi nemokamą kelionę. „Ar jums žinomas šitas konkretus siūlymas?“ - B. Vėsaitės klausė parlamentaras.

Eksministrė nurodė, kad reisiniu lėktuvu skridę jos kolegos už kelionę į Kazachstaną sumokėjo kiek mažiau. Ji taip pat pripažino, kad minėto rašto turinys jai buvo žinomas. Be to, ministerijos teisininkai esą aiškino, kad interesų konflikto perkant tokius bilietus nebus.

„Nemačiau to galimo konflikto“, - sakė B. Vėsaitė, pažymėdama, jog Kazachstane matė ne vieną kitos šalies delegaciją, kurioje verslininkai ir politikai atvyko kartu.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Valentinas Stundys teiravosi, kaip ji vertina „Arvi“ su Ūkio ministerija vykdomas derybas dėl Marijampolės laisvosios ekonominės zonos (LEZ) operatoriaus statuso. Eksministrė teigė nepriėmusi jokio su tuo susijusio sprendimo. Be to, esą laisvosioms ekonominėms zonoms likusių europinių pinigų likučiai yra „labai maži“. O Marijampolės LEZ atveju, kur operatoriumi tapti siekia „Arvi“, lėšų likutis esą sudaro tik ketvirtadalį viso poreikio.

Socdemas Andrius Palionis teiravosi, ar skrydžio metu „Arvi“ derėjosi dėl Marijampolės LEZ.

„Neįmanomas šitas procesas. Jeigu žinote, kaip atrodo tas lėktuvas, jis yra pernelyg atviras“, - nusijuokė B. Vėsaitė.

„Laisvo turinio pokalbio neturėjau kada palaikyti“, - pridūrė eksministrė.

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Povilas Urbšys pastebėjo, kad ministrės kelionės planai buvo koreguojami pagal „Arvi“ pasiūlymą.

„Jeigu ministrė teikia išskirtinį dėmesį vienai verslo grupei, (...) tai iš tikro sudaro pagrindą abejoti geranoriškumu ministrės“, - sakė P. Urbšys.

B. Vėsaitė replikavo nedirbusi jokiai verslo grupei.

P. Urbšys taip pat tvirtino, jog bet kuris valstybės tarnautojas tokio pasiūlymo, kokį gavo B. Vėsaitė, jis turėtų atsisakyti.

Čia jam atsikirto P. Gylys. Esą ministrės papirkimo požymių būtų galima įžvelgti nebent tokiu atveju, jei B. Vėsaitė būtų priėmusi pasiūlymą į Kazachstaną skristi nemokamai.

„Labai norėjau įžiūrėti korupciją. Nežinau – įžvalgumo man neužteko, ar ką“, - sakė P. Gylys.

Užstodamas eksministrę, „darbietis“ Darius Ulickas teiravosi, kodėl, jos pačios nuomone, ji kone nuo pirmos dienos sulaukė milžiniško žiniasklaidos dėmesio.

„Nelabai suprantu, dėl ko tapau tokia persekiojimų auka“, - sakė B. Vėsaitė. Anot jos, kiti dabartinės Vyriausybės ministrai „mažiau veikė“, o žiniasklaidos dėmesio iš esmės nesulaukė.

Eksministrė taip pat įžvelgė konservatorių šešėlį. Esą žiniasklaidoje mirgėte mirga su buvusiu ūkio ministro Dainiumi Kreiviu susijusio prekybos tinklo „Moki-veži“ reklamos, o už reklamos pinigus žiniasklaida esą gali ir papildomai padirbėti.

B. Vėsaitė taip pat teigė praradusi teisę į gynybą. „Man šita teisė buvo atimta, aukščiausiems valstybės pareigūnams apkaltinus mane atvira politine korupcija“, - primindama prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimą sakė eksministrė.

P. Gylys komisijai pasiūlė konstatuoti, jog „nėra pagrindo manyti“, kad buvusi ūkio ministrė nusižengė etikai. M. Zasčiurinskas su tokiu siūlymu nesutiko – esą komisija turėtų tvirtai pasakyti, kad eksministrė interesų nesupainiojo ir įstatymams nenusižengė. P. Gylys su tokiu pasiūlymu nesutiko. Tuo tarpu liberalė Dalia Teišerskytė siūlė sykiu pridėti rekomendaciją B. Vėsaitei vengti veiksmų, kurie sukeltų abejones dėl jų sąžiningumo. Tokiam siūlymui priešinosi ir socdemai, ir „tvarkietis“ Petras Gražulis.

Balsuojant dėl etikos sargų išvados, už B. Vėsaitės reabilitavimą pasisakė aiškia dauguma.