Už pritarimą ataskaitai balsavo 31 parlamentaras, prieš buvo 28, 32 susilaikė. Prieš daugiausia buvo „darbiečiai", „Drąsos kelio" partijos frakcijos, Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai, didelė dalis socialdemokratų susilaikė.

„Aš ne taip vertinu. Seimas nepritarė nutarimo projekto pateikimui ir grąžino projektą komitetui iš naujo rengti ir svarstyti. Tikrai nebuvo pasisakyta dėl ataskaitos, mano nuomone", - po balsavimo žurnalistams Seime sakė Darius Valys.

Paklaustas, ar atsižvelgtų į Seime nuskambėjusį siūlymą, jei nepritarus institucijos veiklos ataskaitai, jos vadovas turėtų trauktis, generalinis prokuroras siūlė pirmiausia sulaukti galutinio parlamento sprendimo ir išgirsti politikų motyvus.

Pristatydamas praėjusių metų veiklos ataskaitą generalinis prokuroras pabrėžė, kad pernai pirmą kartą Lietuvos istorijoje atskleista daugiau nei pusė nusikalstamų veikų.

„2012 metais pasiekėme tokį atskleistų nusikaltimų skaičių, kuris taip pat pirmą kartą mūsų istorijoje peržengė sąlyginę „pusinę" ribą – 52 procentus nuo visų užregistruotų nusikalstamų veikų. Koks reikšmingas šis pokytis, galima suprasti palyginus šį rezultatą su rodiklio vidurkiu, pavyzdžiui, su pastarųjų dešimties metų vidurkiu, kuris siekė 44 procentus", - sakė D. Valys.

Ataskaitos duomenimis, pernai Lietuvoje užregistruotos 82 tūkst. 492 nusikalstamos veikos, 2969 nusikalstamomis veikomis daugiau 2011 metais.

„Šį augimą daugiausia lėmė 2011 metų gruodžio 15 dieną įsigaliojęs Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas, pagal kurį smurtas artimoje aplinkoje nebepriskiriamas privataus kaltinimo bylų kategorijai, todėl dėl tokių atvejų ikiteisminis tyrimas pradedamas privalomai", - rašoma dokumente.

D. Valio teigimu, beveik 70 proc. daugiau nei užpernai teismams perduoda korupcinio pobūdžio bylų, taip pat pradėta dvigubai daugiau ikiteisminių tyrimų dėl korupcinio pobūdžio veikų.

22 tūkst. asmenų praėjusiais metais perduoti teismui, išteisinti per 400.

„Dar viena grėsmė, kuriai pastaruosius kelerius metus skirta itin daug visų mūsų dėmesio – tai seksualiniai nusikaltimai prieš nepilnamečius. Deja, bet šio pobūdžio nusikaltimų aukomis 2012 metais tapo 217 vaikų arba maždaug devynios įprastos mokyklinės klasės", - dėstė generalinis prokuroras.

Pasak jo, nors ir nežymiai, bet ikiteisminio tyrimo trukmė trumpėja - pernai ikiteisminis tyrimas vidutiniškai truko 157 kalendorines dienas.

D. Valys taip pat džiaugėsi, kad stabiliai auga pasitikėjimas prokuratūra.

„Pozityvios tendencijos nėra pavienės ar atsitiktinės", - sakė Generalinės prokuratūros vadovas.

Seimo narių paklaustas, kodėl nepaskyrė Kęstučio Betingio Kauno apygardos vyriausiuoju prokuroro, nors šis surinko daugiausia balų per atranką, D. Valys teigė, kad negali prokuratūrai 16 metų vadovauti tas pats žmogus, būtina rotacija. Generalinis prokuroras apgailestavo, kad K.Betingis atsisakė siūlytų pareigų Generalinėje prokuratūroje, nedalyvavo Panevėžio apygardos vyriausiojo prokuroro atrankoje.

„Kauno apygardos prokuratūrai kaip ne vienai kitai reikia pokyčių, negali būti, kad jai tas pats asmuo vadovautų šešiolika metų", - sakė D. Valys.

Nepaskirtas Kauno apygardos prokuratūros vadovu K. Betingis praėjusią savaitę išvis pasitraukė iš prokuratūros sistemos.

Seimas pritarė, kad atmetus vadovo ataskaitą būtų galima kelti jo atstatydinimo klausimą

Seimas svarstydamas Seimo statuto pataisas pritarė nuostatai, kad parlamente nepritarus įstaigos vadovo ataskaitai galėtų būti keliamas klausimas dėl jo atleidimo.

Pagal Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto patvirtintą formuluotę, tuo atveju, jei Seimas nepritaria įstaigos metinės veiklos ataskaitai, parlamentas galėtų pavesti ataskaitą svarsčiusiam komitetui pateikti nutarimo projektą dėl nepasitikėjimo tos institucijos vadovu projektą.

Tuomet Seimas balsuotų dėl vadovo atleidimo iš pareigų, tokiam nutarimo projektui priimti reikėtų, kad už atleidimą balsuotų ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Taip pat pritarta, kad nepritarus institucijos vadovo, kurio skyrimui reikalingas Seimo pritarimas, ataskaitai, Seimas galėtų pavesti komitetui pateikti nutarimo projektą dėl patarimo atleisti vadovą iš pareigų.

Seimas antradienį balsuodamas dėl Seimo statuto pataisų joms pritarė po svarstymo, dar laukia paskutinis balsavimas dėl priėmimo.

Anksčiau parlamente balsuojant dėl Petro Gražulio pasiūlymo, kad parlamente nepritarus įstaigos veiklos ataskaitai iš karto būtų sprendžiama dėl vadovo atleidimo, nebuvo pritarta.

Dienraštis "Lietuvos rytas" yra rašęs, kad valdančiosios koalicijos politinės tarybos pasitarime kalbėta, jog turėtų būti atstatydintas generalinis prokuroras Darius Valys. Tai esą galima būtų padaryti priėmus Seimo statuto pataisą dėl institucijos vadovų atleidimo, kai nepritariama institucijos veiklos ataskaitai. Tačiau premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius tai neigė.

Seimas antradienį po pateikimo atmetė nutarimo projektą, kuriuo pritariama generalinio prokuroro ataskaitai. Jis grąžintas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui tobulinti.