Anot liberalų, V. Andriukaitis ištrynė arba performulavo didelę dalį interpeliacijos turinio, klastodamas jam oficialiai pateiktą medžiagą.

Liberalų sąjūdžio frakcijos inicijuotoje interpeliacijoje suformuoti klausimai iš viso 23 temomis. Tačiau, pasak liberalų, sveikatos apsaugos ministro Seimo pirmininkui pateiktuose atsakymuose interpeliacijos turinys yra iškraipytas.

„Skandalinga, kad mėgindamas palankiai sau performuluoti ir interpretuoti oficialiai pareiktus klausimus ministras V.P. Andriukaitis suklastojo interpeliacijos turinį. Akivaizdu, kad savo atsakymuose ištrindamas nemažą dalį interpeliacijos turinio ministras turėjo vieną tikslą – sąmoningai suklaidinti Seimo narius prieš jiems apsisprendžiant dėl balsavimo“, – pranešime spaudai teigia Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojas Gintaras Steponavičius.

Liberalo teigimu, sveikatos apsaugos ministras praleido puikią progą pateikti aiškius ir dalykiškus atsakymus į konkrečius interpeliacijos klausimus. Vietoj to, ministras užsiėmė klausimų komentavimu, nuklydo į asmeniškumus – atsakymuose vyrauja arogantiškas tonas, kuris ministrui nesuteikia solidumo.

„Tai parodo, kad po interpeliacijos turiniu savo parašą anksčiau pats padėjęs V. P. Andriukaitis yra nepasirengęs ir netinkamas toliau eiti ministro pareigas, o interpeliacija ministrui yra visiškai pagrįsta“, – sakė G. Steponavičius.

A. Matulas: V. P. Andriukaitis pats pripažįsta, kad darbų nėra, tik kalbos

Atsakydamas į interpeliacijos klausimus sveikatos apsaugos ministras V. P. Andriukaitis pripažįsta, kad pusę metų tik kalbėjo, bet veiksmų nesiėmė, sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto vicepirmininkas konservatorius Antanas Matulas. Tačiau konservatorius taip pat pripažįsta, kad interpeliacija ministrui yra skubota.

"Pats ministras pripažįsta, kad sprendimų nėra, tik ieškoma sprendimų būdų. (...) Gal jam per mažai pusę metų, kad įsisiūbuotų?" - BNS sakė A.Matulas, komentuodamas ministro pateiktus atsakymus į interpeliacijos klausimus.

Konservatoriaus teigimu, dėl tos pačios priežasties interpeliacija esanti skubota, nes "daugelis dalykų, kurie suformuluoti klausimuose, yra ne dėl veiksmų, o dėl kalbų".

Kita vertus, pasak A.Matulo, dalis atsakymų - politizuoti, nepraleista progų užsidirbti politinių dividendų. Dėl visų blogybių kaltinama buvusi valdžia, nors, konservatoriaus manymu, daugelis problemų sveikatos sistemoje atsirado dėl buvusių socialdemokratų ministrų neveiklumo.

"Tačiau teisiškai atsakymai pagrįsti, aišku, kartais tik su V.P.Andriukaičiui būdinga interpretacija. (...) Ministras kalba apie sveikatos sektoriaus rojų žemėje - prieinamą, kokybišką sveikatos apsaugą - bet pamiršta, kad rojaus žemėje nėra, neįvertina finansinės situacijos, ekonominės padėties, išsivystymo lygio", - tvirtino A.Matulas.

Anot jo, teigdamas, kad opozicija interpeliacijoje klaidina visuomenę dėl esą 11 proc. mažėjančio finansavimo gydymo įstaigoms, sveikatos apsaugos ministras pats neįsigilina į situaciją. Sveikatos reikalų komiteto vicepirmininkas tvirtina, kad ministras į praėjusių metų sveikatos apsaugai skirtas lėšas neįskaičiuoja Privalomo sveikatos draudimo fondo (PSFD) rezervo panaudotų lėšų, tuo metu šiemet kol kas nepriimtas sprendimas panaudoti rezervo lėšas, dėl to jau nuo liepos 1-osios, A.Matulo teigimu, kai kurioms ligoninėms gresia bankrotas.

"Mano manymu, interpeliacija skubota, atsakymai į jos klausimus pateikti ne visai korektišku stiliumi, bet yra gana argumentuoti. Tačiau vėl lieka neaišku, kas bus toliau daroma", - apibendrino A.Matulas.

Šešėlinis konservatorių sveikatos apsaugos ministras prisipažino dar nežinąs, kaip balsuos dėl V.P.Andriukaičio pateiktų atsakymų.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė "darbietė" Dangutė Mikutienė penktadienį BNS sakė dar negavusi ministro atsakymų, o remtis žiniasklaidoje pateikta informacija nenorinti. Ji piktinosi, kad pirmiausia atsakymai nebuvo pateikti parlamentarams.

"Tai nepagarba parlamentui. Esu nusivylusi Sveikatos apsaugos ministerijos elgesiu", - sakė ji.

Interpeliacijoje ministro V. P. Andriukaičio prašoma paaiškinti, kodėl šiemet daugiau nei dešimtadaliu sumažintas sveikatos priežiūros įstaigų finansavimas, kodėl ligoninių medikai verčiami eiti nemokamų atostogų ir kodėl dėl to turi kentėti pacientai bei gydymo kokybė.

Ministro taip pat prašoma atsakyti, kodėl jis ir toliau priešina viešąjį bei privatų sveikatos sektorių, siekdamas apriboti pacientų teisę laisvai rinktis prieinamas gydymo paslaugas ir gydytoją. Klausiama, kodėl ministras savo veikla ir toliau neatsižvelgia į Konstitucinio Teismo išaiškinimą, kuriuo remiantis valstybė įpareigota užtikrinti sąžiningą konkurenciją sveikatos sistemoje, vengiant bet kokių diskriminacinių principų.

V. P. Andriukaičio reikalaujama atsakyti, kodėl jis savo pareiškimais prisideda prie nelegalių atsiskaitymų gydymo įstaigose toleravimo ir skatinimo. Ministrui primenama, kad 2013 m. gegužės mėn. premjerui ir Vyriausybei įteikta daugiau nei 30 tūkst. pilietinės iniciatyvos „Teisė pasirinkti“ parašų – tiek Lietuvos gyventojų pasisakė už prieinamą ir šiuolaikišką gydymą, nepalaikydami ministro politikos.