Norint išversti ministrą iš posto, slaptame balsavime reikia surinkti 71 balsą. Liberalai parlamente turi 10 balsų, „darbiečiai“ – 29, tačiau jau dabar aišku, kad prie interpeliacijos prisidės dalis konservatorių bei kai kurie socialdemokratai. Jeigu iš jų susirinks apie 30 balsų, tuomet interpeliacija V. Andriukaičiui bus pavykusi.

„Tie, kuris nori atsikratyti V. Andriukaičio, supranta, kad ši interpeliacija yra vienintelis šansas. Kitaip jis sustiprės ir bus nepajudinamas. Juk nerengsi jam interpeliacijos antrą kartą už tuos pačius dalykus“, - DELFI sakė vienas socialdemokratas.

Pašnekovo teigimu, socialdemokratai tikriausiai viešai sieks, kad interpeliacija neprieitų iki slapto balsavimo, bet jeigu slaptas balsavimas vis tik būtų, dalies socialdemokratų veikiausiai būtų paprašyta neparemti V. Andriukaičio.

Savo pavardės atskleisti nenorėjęs konservatorių atstovas pasakojo, kad balsai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) gretose gali pasiskirstyti apylygiai: iki pusės konservatorių V. Andriukaičio interpeliacijai gali pritarti, kita dalis balsavime tikriausiai nedalyvaus.

„Vieningos nuomonės pas mus nėra, bet realiai interpeliacija yra pavykusi: liberalai, „darbiečiai“, pusė konservatorių – ir susirenka balsai“, - sakė konservatorius.

Teigiama, kad interpeliaciją labai vieningai ketina paremti valdančiajai koalicijai priklausanti Darbo partija, kurios visi nariai V. Andriukaičio atžvilgiu nusiteikę nepalankiai.

„Darbiečiai“ yra susitarę visi 30 balsuoti „už“. Liberalai skubino interpeliaciją, kad neapsigalvotų „darbiečiai“, - DELFI sakė vienas pašnekovų.

Liberalų sąjūdis parašus po interpeliacijos tekstu surinko ketvirtadienį. Pagal Seimo Statutą, užregistravus interpeliaciją, ministras turi dvi savaites paruošti atsakymus į interpeliacijos klausimus. Gavęs atsakymus parlamentas posėdyje juos apsvarsto ne vėliau kaip per 5 darbo dienas.

ĮDOMU: pagal procedūrą, ministrui atsakius į Seimo narių klausimus suformuojama redakcinė komisija, kuri siūlo Seimui pritarti arba nepritarti ministro atsakymams. Jeigu parlamentarai nusprendžia, kad ministro atsakymai tenkina, toliau interpeliacijos procedūra nebesitęsia. Valdančiosios daugumos paprastai siekia, kad interpeliacijos procedūra ties šia vieta ir sustotų, nes atviras balsavimas suteikia daugiau šansų kontroliuoti kolegas.

Tačiau jeigu parlamentarai balsuodami atvirai nusprendžia, kad ministro atsakymai netenkina, organizuojamas slaptas balsavimas – šį procesą kontroliuoti yra sudėtingiau.

DELFI primena, kad interpeliacijos tekste daugiausiai klausimų ministrui užduodama dėl jo pasisakymų prieš privatų medicinos sektorių, keliami klausimai ir dėl komandos narių – patarėjų Dariaus Prialgausko, Arvydo Skorupsko bei viceministro Gedimino Černiausko – tinkamumo šioms pareigoms.

Socialdemokratai Seime turi 40 narių, konservatoriai – 33, Darbo partija – 29, partija „Tvarka ir teisingumas“ - 10, Lenkų rinkimų akcija – 8, Liberalų sąjūdis – 10, „Drąsos kelias“ - 7, Mišri Seimo narių grupė – 4.