Šiam sprendimui Vilniaus miesto taryba pritarė šių metų balandžio 3 dieną.

T. Venclova žinomas pasauliui kaip mokslininkas slavistas, kelių pasaulio universitetų garbės daktaras, visuomenės veikėjas, pelnęs ne vieną apdovanojimą už toleranciją, kultūrinę ir visuomeninę veiklą, kuri jungia tautas, nevengia nepatogių klausimų ir siekia juos spręsti. T. Venclovos kūryba įtraukta į Lietuvos mokyklų programas.

Be to, šiais metais sukanka 35-eri metai, kai Paryžiaus leidinyje "Kultūra" buvo išspausdintas vienas pačių žinomiausių T. Venclovos kūrinių - kartu su Česlavu Milošu (Czeslaw Milosz) 1978 metais parašytas dialogas Vilniaus tema "Vilnius kaip dvasinio gyvenimo forma", iš kurio nemažai pasaulio žmonių pirmą kartą sužinojo apie Lietuvos ir Vilniaus problemas. Vilniaus vaizdai iškyla T. Venclovos poezijoje, Vilniaus gyventojai, architektūra ir įžymybės talentingai aprašyti jo knygose "Vilnius. Vadovas po miestą" (2001), "Vilniaus vardai" (2006), "Vilnius. Asmeninė istorija"(2011).

„Šiandien - ypatinga diena - Vilniaus miesto savivaldybės tarybos bendru sprendimu Tomui Venclovai suteikiamas Vilniaus Garbės piliečio vardas. Šia proga noriu prisiminti Tomo Venclovos žodžius apie Vilnių „Kaip literatui, poetui, man labai svarbus dalykas, kad būtų nenuobodu. Tai štai Vilnius ir Lietuva neturi būti nuobodžios vietos. Ačiū Dievui, ir nėra". Aš, kaip miesto vadovas, ir visi čia esantys salėje miesto Tarybos nariai tikrai stengiamės, kad Vilniuje nebūtų nuobodu. Kita labai svarbi mums visiems citata „Be tų septynių istorinių, tradicinių tautų, turime dar mažiausiai dvidešimt kitų, ir ačiū Dievui, kad tą vaivorykštę turime. Joje yra Vilniaus stiprybė ir Lietuvos stiprybė. Kiekviena šalis, kada ji darosi gryna, susmunka. Šalis yra tam tikra vaivorykštė, tam tikras spektras, turįs daugelį spalvų." Visa tai Tomo žodžiai, kurie ir šiandien labai aktualūs ir kokio požiūrio mes visi turime siekti. Šie žodžiai ir mintys liudija apie poeto nuoširdžią meilę mūsų miestui.

Todėl šiandien noriu padėkoti už tai, kad mūsų mažą Vilnių savo darbais, mintimis, veikla ir kūryba daro labai dideliu, labai matomu pasaulyje, daro išmintingu ir tolerantišku, už drąsą kalbėti apie tai, apie ką kiti nutyli. Visų vilniečių vardu sveikinu Tomą Venclovą - pasaulio pilietį, kuris dar 2009 metais išrinktas Tolerancijos žmogumi. Linkiu, kad ši asmenybė savo kūriniais ir savo pavyzdžiu neleistų mūsų miestui, mūsų Lietuvai susmukti, ir padėsite šiuo keliu eiti drauge", - sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

„Galiu tiktai padėkoti už šį garbingą vardą. Berods, amerikiečių rašytojas Selindžeris „Rugiuose prie bedugnės" rašė: jeigu tau duos liniuotą popierių, tai rašyk jame skersai. Tai i r darau, ir darysiu iki mirties. Labai malonu čia matyti artimus žmones, bendraklasius. Mokykla, universitetas, kuriuos čia baigiau, - visa tai mano ašis, mano pasaulio centras. Ypač džiugina, kad tarp šį Vilniaus garbės vardą gavusių asmenybių yra ir mano du geri bičiuliai, su kuriais sieja daug prisiminimų, - tai Česlovas Milošas ir monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas. Dažnai Vilniuje lankausi ir laikau save vilniečiu, ir stengiuosi Vilniaus gyvenime vienaip ar kitaip dalyvauti", - dėkojo poetas.

Vilniaus garbės pilietis T.Venclova skaitė savo eiles, dalijosi prisiminimais.

Ceremonijoje dalyvavo Rusijos istorikė, žmogaus teisių aktyvistė Liudmila Aleksejeva, lenkų disidentas, istorikas, vienas iš judėjimo "Solidarumas" įkūrėjų, politinis publicistas Adamas Michnikas, vokietė lituanistė, lietuvių literatūros vertėja Claudia Sinnig, T. Venclovos žmona Tatjana Milovidova-Venclova, Amerikos rašytoja Ellen Hensey ir jos vyras Marcas Carlsonas ir kiti.

Vilniaus miesto garbės piliečio vardas suteikiamas nuo 1996 m. už ypatingus nuopelnus Lietuvai ir Vilniaus miestui. Vilniaus garbės piliečio vardas yra aukščiausias įvertinimas, kurį miestiečiai gali suteikti. Miesto garbės piliečiu gali tapti ir Lietuvos Respublikos, ir užsienio valstybių piliečiai.

Vilniaus garbės piliečiai taip pat yra buvęs JAV prezidentas Ronaldas Reiganas, Islandijos politikas, diplomatas Jonas Boldvinas Hanibalsonas, monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas, pasaulinio garso muzikantas Mstislavas Rostropovičius, JAV politikas Dennis Hasteras, Nobelio literatūros premijos laureatas, poetas Česlavas Milošas (Czeslaw Milosz), poetas Justinas Marcinkevičius, JAV politikas Zbigniewas Brzezinskis ir buvęs Vilniaus universiteto rektorius akademikas Jonas Kubilius, grupės "Antis" lyderis Algirdas Kaušpėdas.