Siūlymą formuoti tokią komisiją inicijavo teisiamos Darbo partijos frakcija Seime, o taip pat – valdančiųjų „Tvarkos ir teisingumo“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijų nariai. Siūlymą inicijuoti tokią komisiją palaikė ir „Drąsos kelio“ parlamentarai.

Iš viso savo parašus po siūlymo formuoti laikinąją komisiją padėjo 45 Seimo nariai. Tačiau Seimo posėdžio pradžioje parlamento pirmininkas Vydas Gedvilas informavo, jog parašus Seimo nariai atsiėmė, ir siūlymas sudaryti laikinąją komisiją nebebus svarstomas.

Ankstesnis „darbiečių“ bandymas formuoti tokią komisiją taip pat žlugo – gegužę Seimas šį siūlymą atmetė. Šįsyk pirmuoju komisijos uždaviniu parlamentarai įvardija Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų atleidimo epopėją, kuomet darbo neteko FNTT direktorius, pernai į Seimą išrinktas Vitalijus Gailius bei jo pavaduotojas Vytautas Giržadas. Siūlymo iniciatoriai norėtų, kad laikinoji komisija įvertintų „Seimo nario V. Gailiaus ir piliečio V. Giržado pateiktą informaciją žiniasklaidai apie valstybės pareigūnų neteisėtus veiksmus jų atžvilgiu, vykdant baudžiamąjį persekiojimą“.

Tačiau tai nebūtų buvęs vienintelis komisijos darbas. Kiti du jos uždaviniai – „ištirti ir nustatyti, ar yra požymių, kad Lietuvos teismų teisėjams galimai daromas neteisėtas poveikis“ bei „ištirti ir nustatyti, ar yra požymių, kad Lietuvos teismams galimai sąmoningai trukdoma vykdant teisingumą“.

Seimo narys, liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas V. Gailius savo parašo po tokiu siūlymu nepadėjo.

Ankstesnis mėginimas formuoti teismų veiklą vertinti turinčią Seimo komisiją sulaukė gausios kritikos. Tiek dėl to, kad parlamentarai taip galimai pažeistų jiems taikomą draudimą kištis į teismų darbą, tiek dėl fakto, jog iniciatyvą tokios komisijos formavimui pirmiausiai rodo Darbo partija, kurios lyderių jau liepą laukia nuosprendis juodosios buhalterijos byloje. Į komisijos darbotvarkę „darbiečiai“ siekė įtraukti ir savo pačių paviešintus teisėjų tarpusavio pokalbių įrašus. Seimas gegužę ne tik nepritarė komisijos formavimui, bet ir nesutiko nutarimo projektą grąžinti tobulinimui.