Tai penktadienį Liuksemburge pristatydamas Lietuvos prioritetus pirmininkaujant Europos Sąjungos Vidaus reikalų tarybai sakė Lietuvos vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

ES vidaus reikalų ministrų susitikime prieš perimdamas pirmininkavimą iš Airijos kolegos, teisingumo, lygybės ir gynybos ministro Alano Shatterio (Alano Šaterio), D.A.Barakauskas pristatė Lietuvos pirmininkavimo prioritetus ES vidaus reikalų srityje - sklandų europinės darbotvarkės perėmimą ir jos įgyvendinimą, vidaus reikalų srities finansavimą 2014-2020 metais, teisėtos migracijos, ES išorės sienų valdymo, ES teisėsaugos agentūrų ir kibernetinio saugumo klausimus.

"Siekdami užtikrinti Tarybos darbo tęstinumą bei nuoseklumą, aktyviai bendradarbiausime su Europos Parlamentu bei Europos Komisija ir toliau tęsime Stokholmo programoje įtvirtintos darbotvarkės įgyvendinimą. Manome, kad yra tinkamas metas įvertinti iki šiol pasiektus Stokholmo programos rezultatus bei pradėti diskusijas dėl Teisingumo ir vidaus reikalų srities raidos ateityje", - sakė D.A.Barakauskas.

Ypatingą dėmesį Lietuva numato skirti deryboms dėl vidaus reikalų srities finansavimo instrumentų būsimajame daugiamečiame Europos Sąjungos biudžete 2014–2020 m. Lietuva siekia, kad vidaus reikalų finansiniai reglamentai būtų priimti kiek įmanoma greičiau ir būtų užtikrintas sklandus jų įgyvendinimas nuo 2014 m. sausio 1 d.

Kitas Lietuvos prioritetas vidaus reikalų srityje - teisėtos migracijos klausimai.

"Siekdami kurti atvirą Europą, matome būtinybę užtikrinti, kad sąžiningiems trečiųjų valstybių piliečiams, atvykstantiems į ES dirbti bei mokytis, turi būti taikomos palengvintos atvykimo procedūros ir užtikrinamos visos teisės. Veiksminga migracijos valdymo politika taip pat prisidėtų prie ES ūkio augimo bei darbo rinkos poreikių tenkinimo“,– teigė Lietuvos ministras.

Dar vienas Lietuvos pirmininkavimo prioritetas bus įtvirtinti veiksmingą ES išorės sienų valdymą. Lietuva numato daug dėmesio skirti "išmaniųjų sienų" ("smart borders") teisės aktų paketo ir Reglamento dėl "Frontex" koordinuojamų operacijų prie jūrų sienų taisyklių svarstymui.

Per Lietuvos pirmininkavimą teks derinti ES valstybių narių bei ES institucijų pozicijas dėl dviejų ES teisėsaugos agentūrų - Europos policijos biuro (EUROPOL) ir Europos policijos koledžo (CEPOL) – tolimesnės perspektyvos.

"Šiandien ministrai aiškiai išsakė savo pozicijas. Mūsų interesas - sklandi ir ženkli pažanga valstybių narių ekspertams nagrinėjant šį pasiūlymą Tarybos darbo grupėje", - sakė D.A.Barakauskas.

Baigdamas pristatymą jis ES vidaus reikalų ministrus pakvietė atvykti į neformalų Teisingumo ir vidaus reikalų ministrų susitikimą liepos 18-19 dienomis Vilniuje. Lietuvos pirmininkaujami Teisingumo ir vidaus reikalų tarybos posėdžiai įvyks spalio 7-8 dienomis Liuksemburge ir gruodžio 5-6 dienomis Briuselyje.