Tai V.Gailius sakė penktadienį apklausiamas liudytoju Vilniaus miesto apylinkės teisme, kuris nagrinėja baudžiamąją bylą dėl Policijos departamento pareigūnų galimo netinkamo pareigų atlikimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumento suklastojimo reaguojanti į įvykius Kaune, kai buvo nužudyti teisėjas Jonas Furmanavičius ir Laimutės Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė.

Šioje byloje kaltinimai pateikti buvusiam policijos generalinio komisaro pavaduotojui Visvaldui Račkauskui, buvusiam Lietuvos kriminalinės policijos biuro vado pavaduotojui Tomui Ulpiui, Kriminalinio policijos biuro pareigūnams, operatyvinius veiksmus atlikusiems Dariušui Sinkevičiui ir Vitalijui Vitkovskiui bei jų vadovui, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkui Emilijui Damukaičiui.

V.Gailius sakė, kad kaltinamieji - buvę bendradarbiai, bet nebuvo jam pavaldūs, jo darbo sritis buvo organizuotas nusikalstamumas.

"Du kartus buvau apklausiamas Generalinėje prokuratūroje, kokiomis aplinkybėmis Prezidentūra buvo informuota apie netinkamai organizuotą tyrimą, buvo paimti mano buvę darbo kompiuteris ir spausdintuvas. Nepasitvirtino, kad aš tas asmuo, kuris anonimiškai pranešė apie netinkamą tyrimą", - sakė V.Gailius ir pridūrė, kad iš jo buvo paimtas ir rašysenos pavyzdys.

2009 metų lapkričio 25 dieną Prezidento kanceliarija gavo ir užregistravo anoniminį kreipimąsi dėl netinkamo policijos pareigūnų tarnybinių pareigų atlikimo. 2009 metų gruodžio 8 dieną šis laiškas pagal kompetenciją persiųstas tuometiniam generaliniam prokurorui Algimantui Valantinui.

Teisme liudijęs V.Gailius sakė, kad, dirbdamas Kriminalinės policijos biure, vadovavo organizuoto nusikalstamumo tyrimo padaliniams, tuo metu buvo vykdomos tarptautinės operacijos, atliekami su Kauno nusikalstomis grupuotėmis susiję tyrimai, vyko Bulgarijoje sulaikyto Henriko Daktaro pargabenimo procesas.

Pasak V.Gailiaus, 2009 metų spalio 5 dieną vykstant pasitarimui jam pranešta, kad Kaune nužudytas teisėjas, nagrinėjęs su Kauno organizuotu nusikalstamumu susijusias bylas.

"Jeigu (organizuoto nusikalstamumo - BNS) versija pagrindinė, reikia vykti, perimti tyrimą. Su manim kartu vyko V.Račkauskas. Vykdamas į Kauną aš bendravau telefonu su organizuoto nusikalstamumo tyrimo vadovais", - pasakojo tuometinis vienas Kriminalinės policijos biuro vadovų.

Pasak V.Gailiaus, nuvykus į įvykio vietą, prokurorai pranešė, kad pagrindinė versija - "pedofilijos pasekmė", ir daugiau šiame tyrime jis nedalyvavo.

Vėliau V.Gailius pavedė savo pavaldiniui Andžejui Roginskiui bendrauti su Didžiosios Britanijos pareigūnais, nes įtarta, kad ieškomas Drąsius Kedys slapstosi šioje valstybėje.

"Pirminę versiją (dėl teisėjo nužudymo - BNS) man pasakė V.Račkauskas, nes jam kažkas skambino telefonu. Pasitarime Kauno prokuratūroje pasirinkta pagrindinė versija. M.Žalimo pavardė tuo metu nieko nesakė, apie ją pirmą kartą sužinojo iš spaudos", - teigė V.Gailius, prokuroro ir teisėjo klausiamas apie Mindaugą Žalimą ir kas apie jį žinoma.

Liudytojas tikino, kad tarp prokuratūros ir policijos niekada "nebuvo nesveikos konkurencijos", informacijos pareigūnai vieni nuo kitų neslėpdavo.

Teismas penktadienį posėdyje ketina iš viso apklausti septynis atvykusius liudytojus.