Kartu su valstybės institucijų vadovais, atstovais iš ministerijų, verslo ir žiniasklaidos, komitetas sieks išsiaiškinti atsakingų institucijų tiesioginių funkcijų ir atsakomybės pasiskirstymo klausimus, numatomus apsaugos veiksmus Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai metu, tolesnius sprendimus bei tarpinstitucinio, privataus bei mokslo sektorių bendradarbiavimo galimybes.

"Komitetas jau nuo 2008 metų kuruoja kibernetinio saugumo klausimą, buvo teiktas ne vienas racionalus pasiūlymas situacijai gerinti, tačiau kibernetinio saugumo užtikrinimo problema išgirsta tik dabar. Manome, kad kitos valdžios institucijos taip pat turi įsiklausyti į teiktus komiteto pasiūlymus bei savo kompetencija prisidėti prie jų įgyvendinimo. Tad posėdyje sieksime dar kartą aktualizuoti šį klausimą, ieškoti gerų sprendimų bei imtis konkrečių veiksmų", - Seimo Ryšių su visuomene skyriaus išplatintame pranešime cituojamas NSGK pirmininkas Artūras Paulauskas.

Pasitarimą kibernetinio saugumo klausimu šią savaitę jau surengė Prezidentūra. Prezidentė Dalia Grybauskaitė po jo paragino institucijas sistemiškiau kovoti su kibernetinėmis atakomis. Tuo metu specialistai pabrėžė kompetencijos valstybės sektoriuje stoką ir pripažino, kad didesnių atakų, nei pastarųjų savaičių išpuoliai prieš delfi.lt ir kitus portalus, Lietuva neatlaikytų.

Prieš dvi savaites prieš naujienų portalą delfi.lt ir kai kurias kitas svetaines prasidėjo ir iki praėjusio šeštadienio tęsėsi kibernetinės atakos. Vienas didžiausių Lietuvos interneto portalų atakuotas programišių, kai paskelbė, kaip per "Eurovizijos" dainų konkursą Lietuvoje organizuotai perkami balsai už Rusijos atstovę.

Policija dėl šio išpuolio pradėjo ikiteisminį tyrimą. Portalas taip pat kreipėsi į Ryšių reguliavimo tarnybą dėl galimybės ateityje užkirsti kelią panašioms atakoms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)