Svečius vaišina kitur

Daugumos ministerijų atstovams klausimas, ar jų darbovietėje galima įsigyti alkoholinių gėrimų, sukėlė juoką, esą negali būti net tokios minties. Kai kuriose ministerijose kavinių apskritai nėra.

Seimo valdyba sprendimą atnaujinti prekybą alkoholiu priėmė dėl artėjančio pirmininkavimo ES Tarybai, kad nekiltų problemų vaišinant svečius. Užsienio reikalų ministerija (URM) taip pat sulaukia įvairių delegacijų, tačiau pastate esančioje kavinėje alkoholiu neprekiaujama. Kai reikia, svečiai esą vaišinami pagal kitą protokolą.

„Ne, alkoholio niekada nebuvo. Yra tik valgykla, kurioje elementariai papietaujama. Ji ne tam skirta, ten ne reprezentacinės patalpos, ten darbuotojų maitinimosi įstaiga. Joje pagal viešąjį pirkimą laimėjusi įmonė patiekia maistą, ir tiek. Jeigu vyksta renginiai, tada taikomi protokoliniai dalykai, kaip priklauso“, – sakė URM Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Gina Kazlauskienė.

Išimtis – dvi ministerijos

Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymas numato, kad vartoti alkoholinius gėrimus valstybės ir savivaldybių institucijose bei įstaigose draudžiama. Tačiau ši nuostata netaikoma tų institucijų ar įstaigų patalpose esančiose viešojo maitinimo vietose, kuriose įmonės turi licencijas verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais.

Tokia išimtimi šiuo metu pasinaudojusios dvi ministerijos: Socialinės apsaugos ir darbo (SADM) bei Žemės ūkio ministerija (ŽŪM). SADM patalpose veikia kavinių tinklo „Kolonos“ filialas, ši kavinė turi licenciją prekiauti alkoholiniais gėrimais. Ji atvira visiems lankytojams ir veikia iki 16 val.

Konkursą maitinti ŽŪM darbuotojus 2010 m. laimėjo „Bernelių užeiga“, iki tol maždaug ketverius metus pastate kavinės išvis nebuvo. Kavinė taip pat atvira visiems klientams, siūlo alkoholio įvairovę ir dirba iki išnaktų.

Kariams – sausas įstatymas

„Bernelių užeiga“ veikia ir Krašto apsaugos ministerijoje (KAM). Tačiau čia alkoholiniais gėrimais neprekiaujama. Ministerijos atstovų teigimu, tokia prekyba čia negalima vadovaujantis minėtu Alkoholio kontrolės įstatymu. Jis numato, kad prekyba alkoholiu draudžiama karinėse ir sukarintos tarnybos įstaigose.

Dar kitose 12-oje ministerijų alkoholiu taip pat neprekiaujama. Tačiau bet kada ir bet kokio stiprumo alkoholio galima įsigyti Vyriausybėje esančioje kavinėje.

Atsisakė A.Valinsko palikimo

Seimo valdyba priėmė sprendimą leisti parlamento kavinėse prekiauti silpnesniu nei 18 laipsnių alkoholiu. Sprendimas yra neterminuotas, o Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas teigė negalintis atsakyti, ar pasibaigus pirmininkavimui bus siekiama grįžti prie alkoholio draudimo tvarkos.

Parlamente prekiauti alkoholiu buvo uždrausta 2009 m. sausį tuomečio Seimo pirmininko Arūno Valinsko iniciatyva.