"25 metų Sąjūdžio balansas - demokratinė nepriklausoma valstybė atkurta, iš dalies apsaugota; visuomenės atvirumas, minčių ir veikimo laisvė - jomis naudojamės, jei norime vertai gyventi; šalis, atgavusi savo žemę, vandenis ir orą, štai kur esminis dalykas", - pirmadienį iškilmingame minėjime Seime sakė V.Landsbergis.

Tuo pačiu pirmasis nepriklausomos Lietuvos vadovas sakė, jog moraliniame atgimime "esame paklydę - savo šunkelių pliuralizme, egoizme, mažaprasmio vartojimo troškimuose".

"Šiose ydose nesame vieniši, nes ir aplink mus, net demokratijų šeimoje, gausu panašių reiškinių, bet tai ne pagrindas guostis, galvokime apie pareigą - turime būti sau reiklūs ir dažniau prisiminti Sąjūdžio idealizmą", - kalbėjo V.Landsbergis.

Prisimindamas Sąjūdžio istoriją V.Landsbergis pažymėjo, jog šis sąmoningai ne tapo partija, o liko visuomeniniu judėjimu.

"Pralaimėjus rinkimus oponavusiai politinei kairei, o iš tikrųjų grįžtančiai nauju pavadinimu buvusiai "kompartijai", teko apsispręsti dėl dar vienos organizacinės permainos. Lietuvos Sąjūdis inicijavo ne savo virsmą politine partija, o naujos pažangių konservatorių tipo partijos įsteigimą, pats likdamas aktyvia visuomenine organizacija, pats jis yra toks iki šiol", - sakė europarlamentaras, kuris yra Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų garbės pirmininkas.

Lietuvos persitvarkymo sąjūdis įkurtas 1988 metų birželio 3 dieną. Tuomet Lietuvos mokslų akademijos salėje Vilniuje įvyko Sąjūdžio iniciatyvinės grupės susirinkimas. Šią grupę sudarė 35 žymūs Lietuvos mokslo ir meno žmonės. Steigiamasis organizacijos suvažiavimas įvyko 1988 metų spalio 22-23 dienomis.

Šis visuomeninis judėjimas siekė ir įgyvendino Lietuvos valstybingumo atkūrimą 1990 metais.