Vilniaus apygardos teismo teisėjai Virginija Švedienė, Jūratė Damanskienė ir Artūras Pažarskis nusprendė, kad E. Kusaitei turi būti skirta vos – 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Ją nuteistoji jau yra atlikusi, kai po sulaikymo praleido už grotų.

Teismas pažymėjo, kad E. Kusaitė bausmę jau atliko, todėl už grotų daugiau nebus sodinama.

Teismas E. Kusaitę pripažino kalta tik dėl pasikėsinimo surengti teroro aktą, tačiau išteisino dėl kaltinimų kuriant organizuotą grupę, kai ji kitoms merginoms siūlė vykti į Maskvą.

Nuosprendis, kurį paskelbė teisėjai, nustebino E. Kusaitę palaikyti atvykusių žmonių - jie negalėjo patikėti, kad  kaltinamoji nebus suimta.

„Melo kojos trumpos, tiesa nugalės“, – sakė dar prieš posėdį puokštę E. Kusaitei įteikusi disidentė Nijolė Sadūnaitė. Išklausyti nuosprendžio atvyko kunigas Robertas Grigas, signataras Algirdas Endriukaitis, monsinjoras Alfonsas Svarinskas, Seimo narys Naglis Puteikis ir kiti.

E. Kusaitės advokatas žurnalistams sakė, kad teismas turėjo jos ginamąją išteisinti, tačiau esą priėmė kompromisą ir įteisino jos kalinimą ikiteisminio tyrimo metu.

Šis teismo nuosprendis dar negalutinis – per 20 dienų jį bus galima skųsti apeliacine tvarka.

Prokuratūra kol kas nekomentuoja, ar skųs nuosprendį aukštesnės instancijos teismui. „Kai susipažinsime su teismo motyvais, bus priimtas sprendimas“, – sakė M. Dūda.

Tuo metu E. Kusaitė teismo nuosprendžio nekomentavo – po paskelbimo išbėgo iš teismo salės. Nusileidusi į teismo patalpose esančią kavinę mergina kategoriškai atsisakė bendrauti su žurnalistais - jos artimieji aiškino, kad E. Kusaitė jau prisikalbėjo, nes beveik po kiekvieno pasisakymo sulaukdavo baudžiamųjų bylų.

Vadinamojoje terorizmo byloje valstybinį kaltinimą palaikęs Generalinės prokuratūros prokuroras M. Dūda kaltinamąją siūlė įkalinti 10 metų, ją suimant teismo salėje. Tai – švelniausia bausmė, kokia yra numatyta įstatyme.

Vis dėlto, teismas mano, kad bausmės tikslai bus pasiekti E. Kusaitei skiriant švelnesnę nei numato baudžiamasis įstatymas bausmę.

E. Kusaitė buvo sulaikyta Kauno autobusų stotyje 2009-ųjų spalio 24-ąją, ketindama išvykti į Maskvą.

Kitą dieną per apklausą ji prisipažino, kad ketino išvykti į Rusiją, pripažino, jog bendravo su musulmonais radikalas ir ketino susisprogdinti. „Ten dirba agresoriai, žudantys nekaltus žmones“, – teigė įtariamoji per apklausą pas ikiteisminio tyrimo teisėją.

E. Kusaitė teigė, kad islamo religijos radikalią atšaką pripažįsta 2003 m., be to, ji buvo įsitikinusi, kad paaukojus gyvybę siela patenka į rojų „Agresorius yra Rusija, kuri engia ir žudo čečėnus“, – aiškino įtariamoji.

E. Kusaitė jau nuo 14 m. svajojo tapti šachide, tai buvo jos gyvenimo tikslas. Klaipėdietė norėjo susisprogdinti dėl dviejų priežasčių – per vieną ataką žuvo jos draugas, todėl ji buvo suinteresuota asmeniškai. Be to, ji norėjo padėti nuskriaustiems Kaukazo musulmonams, todėl su čečėnais ieškojo kontaktų.

„E. Kusaitė siekė nusižudyti ne šiaip sau, o prasmingai – atkeršyti už draugo mirtį, be to, buvo ir politinis tikslas – galvojo, jog susisprogdinusi įrodys, kad padeda čečėnams“, – M. Dūda teisme yra sakęs, kad kaltinamoji pati nusprendė susisprogdinti, jos draugai Rusijoje to jos net nebuvo prašę.

Techninėmis priemonėmis užfiksuoti duomenys pilnai patvirtino E. Kusaitės kaltę, nors ji ją ir neigė, tvirtindama, jog esą radikalias idėjas jai bruko įslaptintas liudytojas Nr. 1, o į Maskvą esą vyko mokytis. „Ji vyko prisijungti prie čečėnų kovotojų ir susisprogdinti“, – sakė prokuroras.

„Jeigu jai būtų leista pasirinkti, kur susisprogdinti, ji būtų prašiusi leidimo susisprogdinti karinėje bazėje“, – M. Dūda sakė, kad atvykusi į Rusiją E. Kusaitė turėjo būti išvežta į čečėnų kovotojų bazę.

Pasak prokuroro, E. Kusaitės kelionę finansavo jos draugės Aišos Magmadovos brolis Apti Magmadovas, pašto perlaida atsiuntęs 500 JAV dolerių.

Be to, prokuroro teigimu, E. Kusaitė į Rusiją vykti susisprogdinti verbavo dar dvi merginas – Neringą K. ir Laurą G.

„Ji manė, kad jeigu atveš merginas, bus labai pagerbta musulmonų pasaulyje“, – teigė valstybinis kaltintojas, pažymėjęs, kad E. Kusaitė merginoms žadėjo po 20 tūkst. JAV dolerių – tiek esą sumokama čečėnai. Tiesa, kad reikės susisprogdinti, nei Laura G., nei Neringa K. nežinojo.

Kadangi A. Magmadovas klaipėdietei liepė atvykti vienai, ji daugiau nesiūlė merginoms vykti.

Be to, prokuroro teigimu, E. Kusaitė nelegalioje šachidžių mokykloje – joje moko islamo tiesų, kad neatsisakytų paskutinę minutę susisprogdinti. Pasak M. Dūdos, Rusijoje ji turėjo ištekėti „už teisingo brolio – tamsiaodžio arabo“.

Savo baigiamojoje kalboje prokuroras pažymėjo, kad E. Kusaitė vartojo narkotikus – „žolę“, LSD ir kokainą, bet kadangi jie buvo brangūs, o pinigų neturėjo, ėmė vartoti vaistus.

Laiškuose rašė, kad „mirtis geriau, nei gyvenimas tarp paklydėlių“

Vertindamas įrodymus byloje prokuroras teisme pažymėjo, kad vos sulaikyta E. Kusaitė pripažino savo kaltę, tačiau paskui, pasikeitus advokatui, parodymų nedavė ir pareiškė, jog kalbės tik teisme. Dar kartą jos pozicija pasikeitė teisme, kai ji vėl pakeitė advokatus, todėl valstybinis kaltintojas siūlė remtis ikiteisminio tyrimo pradžioje, dalyvaujant advokatui, duotus parodymus.

Prokuroras teisme taip pat citavo E. Kusaitės laiškus čečėnams. Viename jų mergina rašė, kad labai nori atvykti į Čečėniją ir yra viskam pasiryžusi kovojant prieš Rusiją.

„Čia ne mes teroristai jiems, jie teroristai mums, bet Alachas su mumis ir tegul jie mūsų bijo“, – rašė „Sestrionka“ pasivadinusi mergina.

Dar kitame laiške mergina prisipažino, kad jai „net mirtis yra geriau, nei gyvenimas tarp paklydėlių“. „Visi svajoja apie pinigus, man nereikia, jeigu jų turėčiau visus juos atiduočiau kovotojams, juk jiems reikia pinigų“, – rašė ji.

Ikiteisminio tyrimo metu E. Kusaitės motina Virginija Kusienė išsamiai pasakojo, kaip dukra dažnai laiką leisdavo prie kompiuterio, vėliau ėmė rengtis kaip musulmonė ir aiškino, jog išvyks pas „tikėjimo brolius“. Po kiek laiko E. Kusaitė išvyko į Vokietiją, o parvežta reikalavo, kad ir motina, ir teta elgtųsi pagal islamo reikalavimus. Kai teta ėmė tam priešintis, E. Kusaitė pareiškė, kad „bus, kas ją pašalins“.

E. Kusaitės teta Irena Jeleniauskaitė ikiteisminio tyrimo metu sakė, jog jos dukterėčia aiškindavo, kad reikia pasaulį išvalyti nuo katalikybės, jos greitai nebeliks. „Išliks tik išpažįstantys islamą“, – dukterėčios, pasivadinusios Aziza vardu, žodžius esą yra sakiusi I. Jeleniauskaitė, pažymėjusi, jog iš E. Kusaitės elgesio galima suprasti, kad ji tikrai susisprogdins. „Tai tik laiko klausimas“, – sakė moteris.

Iš pradžių ketino susisprogdinti Rusijos Dūmoje

Byloje įslaptinta liudytoja yra sakiusi, kad E. Kusaitė draugei rodė filmus apie rusų kareivių žudymą, galvų pjaustymą, taip pat prisipažino atsisiuntusi knygą apie sprogdinimus.

„E. Kusaitė bijojo Rusijos kalėjimo labiau nei susisprogdinimo“, – liudytojos žodžius citavo M. Dūda.

Pasak jo, liudytoja pasakojo, kad E. Kusaitė iš pradžių ketino susisprogdinti Rusijos Dūmoje, tačiau šių ketinimų vėliau atsisakė, nes pasikeitė prezidentas – šalį valdė nebe Vladimiras Putinas.

„Ji tikėjosi padaryti pavyzdį kitoms šachidėms – jeigu nepaspaustų mygtuko, ji būtų susprogdinta nuotoliniu būdu, jos tikslas buvo vienas – susisprogdinti Rusijoje“, – teigė liudytoja, pažymėjusi, jog ne kartą E. Kusaitę bandė atkalbėti nuo baisių ketinimų, tačiau ši tik pykdavo ir sakydavo, jog nutrauks ryšius, jeigu ji ir toliau ją bandys perkalbėti.

Kalbėjo, kad reikia susisprogdinti Klaipėdos „Akropolyje“

Pasak jos, kartą E. Kusaitė buvo užsiminusi apie ketinimus susisprogdinti Klaipėdos „Akropolyje“.

Dar kitas liudytojas teigė, kad E. Kusaitei ne kartą aiškino, kad musulmonai turi skaityti Koraną ir jį skleisti žmonėms, ne o ne imtis radikalių išpuolių.

Teismas buvo sankcionavęs slaptą patekimą į E. Kusaitės gyvenamąsias patalpas – apžiūrėjus kompiuterį buvo rastos dvi elektroninės knygos apie sprogstamųjų įtaisų gamybą.

Laiškuose ir SMS žinutėse – apie svajones ir rojaus sodus

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai taip pat surado E. Kusaitės rašytus elektroninius laiškus bei telefonu išsiųstas SMS žinutes.

Laiškuose ji rašė, kad yra labai laiminga, jog pagaliau išvyks į Maskvą. „Išauš mūsų valanda, aš dėl Alacho viskam pasirengusi, jis davė mums gyvybę...“, – rašė E. Kusaitė.

„Tikintiesiems paruošti rojaus sodai“, – vienai džichado idėjas propaguojančiai draugei iš Azerbaidžano SMS žinutėje rašė mergina.

Kaltinamoji laikėsi konspiracijos, nes žinojo, jog yra stebima Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnų ir norėjo, kad niekas nesužinotų apie planuojamus teroristinius išpuolius.

Be to, prieš išvykdama į Maskvą ji motinai davė lapelį, kuriame užrašė išgalvotą savo draugų adresą – taip ji siekė, kad jos nepavyktų surasti, be to, ji nenorėjo savo „broliams“ ir „seserims“ sukelti problemų.

Priimdamas apkaltinamąjį nuosprendį prokuroras siūlė remtis ir A. Magmadovo draugo parodymais, duotais Maskvoje – esą E. Kusaitė fanatiškai norėjo susisprogdinti. Tuo metu brolis ir sesuo Magmadovai nepripažino, kad klaipėdietė turėjo susisprogdinti – A. Magmadovas sakė, jog lietuvaitei atsiuntė 500 JAV dolerių, tačiau tik dėl to, kad tikėjosi fiktyviai su E. Kusaitei susituokti ir neribotai keliauti Europoje.

„E. Kusaitės atvykimui buvo rengiamasi aktyviai ir ne tik Maskvoje – ji būtų panaudota teroristiniam aktui“, – pabrėžė M. Dūda.

„E. Kusaitė aktyviai domėjosi šachidžių veikla, jomis žavėjosi, buvo įsitikinusi, kad nusikaltimui reikia pasirengti – pervežus ją į Čečėniją bus surengti apmokymai, o paskui padarys sumanytą nusikaltimą“, – M. Dūda pažymėjo, kad kaltinamoji savo veiksmais siekė žmonių aukų ir įbauginimo.

DELFI primena, kad Generalinės prokuratūros įtarimuose nurodyta, jog E. Kusaitė įtariama nuo 2009-ųjų birželio iki spalio 24-osios, „veikdama Lietuvos Respublikoje ir vykdydama Rusijos Federacijoje veikiančių islamistinių teroristinių grupuočių narių nurodymus, teroro ir visuomenės įbauginimo dėl religinių įsitikinimų tikslu, siekdama kaip savižudė sprogdintoja nenustatytoje vietoje Rusijos Federacijoje šių asmenų nurodymu susisprogdinti, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai, vykdė parengiamuosius veiksmus šio sunkaus nusikaltimo padarymui“.

Pasak prokurorų, E. Kusaitė mokėsi gaminti sprogmenis ir juos detonuoti, gavusi iš Rusijoje veikiančių nenustatytų asmenų lėšų kelionei į Rusiją teroro aktui vykdyti, tuo tikslu įsigijo Lietuvos Respublikos piliečio pasą, kreipėsi į Rusijos ambasadą vizai gauti ir šią vizą gavusi 2009 m. spalio 24 d. pasikėsino išvykti į Rusiją teroro akto susisprogdinant vykdymui. Tačiau, pasak prokurorų, savo tikslų klaipėdietė nespėjo įgyvendinti, nes ją sulaikė Valstybės saugumo departamento pareigūnai.