„Sulaukiau M. Navickienės, Seimo nario D. Kreivio padėjėjos, skambučio. Padėjėja informavo kalbėjusi su viceministru Mariumi Skarupsku, o ir man kartojanti, kad nelįstume prie agentūrų („Verslios Lietuvos” ir „Investuok Lietuvoje”), antraip bus šakės. Dar pridūrė, kad aš pamatysianti, kad kitą savaitę „visko bus”, - savo interneto dienoraštyje rašo J. Antanaitytė-Voldemarienė.

Ūkio viceministras M. Skarupskas patvirtino neformaliai kalbėjęsis su M. Navickiene „apie agentūras“ bei socialdemokratų ir konservatorių vadovavimo suvokimo skirtumus. Tačiau viceministras sakė, kad tai nebuvo kuo nors išsiskiriantis pokalbis.

Su D. Kreivio padėjėja M. Navickiene susisiekti nepavyko. Kita Seimo nario padėjėja Laima Sinkevičienė teigė, kad M. Navickienė yra išvykusi dėl asmeninių aplinkybių.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma teigia, kad partijai buvęs Všį „Versli Lietuva“ vadovas Paulius Lukauskas nėra toks svarbus, kad konservatoriai imtųsi versti ministrę.

„Mums, kaip partijai, dėl to P. Lukausko nei šilta, nei šalta. Jis nėra nei mūsų partijos narys, nei koks rėmėjas ir partijai jis kaip asmuo nėra žinomas iš esmės. Bet mes manome, kad dirbant Andriaus Kubiliaus Vyriausybei buvo pradėti diegti vakarietiškos vadybos principai, kai į svarbias valstybės kontroliuojamų institucijų pareigas yra kviečiami vadovai pagal kompetenciją – o ne partiniu principu“, - teigė J. Razma.

Politikas primena, kad P. Lukauskas buvo pakviestas grįžti į Lietuvą iš užsienio, jam pasiūlyta terminuota darbo sutartis, tad esą kyla klausimas: kodėl Ūkio ministerija sakosi neturinti priekaištų P. Lukauskui, tačiau nesutinka, kad jis dirbtų iki termino pabaigos.

„Dabar toks įspūdis, kad B. Vėsaitė ruošė tą vietą savo partijos bičiulei“, - sakė J. Razma.

Viskas prasidėjo nuo P. Lukausko?

Kaip žinoma, gegužės 9 d. Ūkio ministerija išplatino pranešimą, kad „šalių susitarimu“ iš pareigų traukiasi Všį „Versli Lietuva“ vadovas P. Lukauskas. Ūkio ministrė B. Vėsaitė pabrėžė neturinti didelių priekaištų šiam vadovui, tačiau, anot jos, nėra normalu, kad net penktadalį darbo laiko P. Lukauskas skyrė konsultacijoms, nesusijusioms su tiesioginiu darbu.

P. Lukauskas vėliau aiškino gavęs pasiūlymą arba tapti „Versli Lietuva“ direktoriaus pavaduotoju, arba išeiti iš darbo apskritai. Jis pasirinko pastarąjį variantą bei paaiškino, kad konsultantu dirbo su administracijos leidimu.

P. Lukausko ginti stojo keletas verslininkų bei kai kurie opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos kriščionių demokratų atstovai. Pasklido gandų, esą iš pareigų spaudžiama trauktis ir Všį „Investuok Lietuvoje“ direktorė Milda Dargužaitė.

B. Vėsaitės atstovė spaudai J. Antanaitytė-Voldemarienė rašo, kad vadinamojoje P. Lukausko istorijoje liūdniausia prisiminti piketą-balandžių akciją.

„Ji įvyko lyg išpranašauta D. Kreivio padėjėjos Monikos“, - rašė J. Antanaitytė-Voldemarienė.

„Kadangi ministrė tuo metu buvo Vyriausybės valandoje Seime, piketuotojus pasitikome mudu su viceministru Marium Busilu. Mano didelei nuostabai, negalėjau atrasti norinčiųjų pakalbėti ir išsakyti konkrečius reikalavimus. Kelis kartus kviečiau Tadą Langaitį užeiti, bet įkalbėti nebuvo paprasta. Tuo tarpu webseminarai tiesiogiai transliavo pakomentuodami, kaip niekas iš Ūkio ministerijos neišėjo susitikti su akcijos dalyviais“, - teigia ūkio ministrės atstovė.

Siūlė B. Vėsaitę keisti M. Busilu?

J. Antanaitytė-Voldemarienė pasakoja, kad prisišnekinus akcijos dalyvius pakalbėti, jos buvo paklausta, kodėl P. Lukauskas buvo verčiamas fokusuotis į darbą „Verslioje Lietuvoje“, jeigu jo darbo sutartyje neva parašyta, jog per metus P. Lukauskas esą gali 10 savaičių dirbti kitą darbą.

„Sakom, tai kad nebuvo sutarty tokio dalyko įrašyta. „Kaip tai nebuvo?”. Nebuvo, sakom. „Nebuvo? O mums sakė, kad buvo!”. Ta proga, kad išryškėjo tam tikra miskomunikacija, leiskite paklausti, ar akcijos dalyviai buvo informuoti, kad dalis balandžių buvo išperėta (nubraukta – DELFI) iškarpyta konservatorių būstinėje?“, - klausia ministrės atstovė.

„Kad išsklaidyčiau abejones dėl šios akcijos nepolitiškumo, atskleisiu, jog p. T. Langaitis susitikimo metu pareiškė, jog jo tikslas yra „nuimti Vėsaitę”. Dar jis pasiūlė ministro postą viceministrui M. Busilui, kuris esą „geriau gaudosi”, - pasakoja J. Antanaitytė-Voldemarienė.

Dažniausiai užduodami klausimai apie B. Vėsaitę

B. Vėsaitės atstovė spaudai savo interneto dienoraštyje, be kita ko, sudarė dažniausiai užduodamų klausimų sąrašą. Pirmas jų – „ar tavo B. Vėsaitė iš tikrųjų tokia durna“

„Ji yra absoliučiai protinga moteris. Tai gali patvirtinti bet kuris, turėjęs su ministre dalykinių reikalų. Man tenka dirbti daugybėje visokių ministrės susitikimų (paprastai ministrė jų turi 7-8 per dieną), ir galiu pasakyti, kad ūkio reikaluose ji nardo kaip žuvis vandeny“, - aiškina atstovė.

Antras iš dažniausių klausimų – „tai kodėl tuomet B. Vėsaitė nusišneka?“

„Na, ji tikrai nėra geriausia oratorė. Konservatoriai iš tikrųjų mokėjo pašnekėt kur kas geriau. Ir vizijas gražias rašė. Vieną po kitos. Arūnas Valinskas irgi mokėjo pašnekėt. Gražiai šnekančiųjų pilni televizoriai, bėda tik, kad žodžiais gyvenimo nepagerinsi“, - savo šefę gina J. Antanaitytė-Voldemarienė.