Ūkio ministrė į Kazachstaną išvyko tiesioginiu reisu, koncerno „Arvi“ apmokėtu verslo klasės lėktuvu, verslininkai prisipažino padengę didžiąją dalį jos kelionės išlaidų. Tuo tarpu kone sinchroniškai į Kazachstaną susiruošęs V. Andriukaitis skrido kur kas sudėtingesniu būdu.

„Ne, tikrai ne privačiu lėktuvu. Reisiniu, iš Ženevos. Su persėdimais – labai sudėtingai“, - ministro kelionę DELFI nupasakojo Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Giedrė Maksimaitytė.

DELFI primena, jog viena iš „Arvi“ grupės įmonių šiuo metu vykdo derybas su Ūkio ministerija. Tokiomis aplinkybėmis surengta B. Vėsaitės kelionė smarkiai drebina ministrės kėdę. Konservatoriai jai rengia interpeliaciją, socdemų ūkio ministrę iš posto trauktis ragina ir didžiausias koalicijos partneris – Darbo partija. Pati B. Vėsaitė savo veiksmuose interesų konflikto neįžvelgia ir atsistatydinti neketina. Tikėtina, kad galutinį žodį čia tars ministrės veiklą vertinsianti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

B. Vėsaitė etikos sargams aiškinsis ne viena

Beje, tikėtina, kad dėl kelionės „Arvi“ lėktuvu VTEK aiškintis turės ne tik B. Vėsaitė. Etikos sargams skundžiamas ir Vilniaus mero Artūro Zuoko bendražygis, sostinės savivaldybės administracijos direktorius Valdas Klimantavičius.

Sostinės tarybos narys, opozicinių konservatorių atstovas Vidas Urbonavičius DELFI teigė jau paruošęs kreipimąsį į VTEK dėl V. Klimantavičiaus. Esą administracijos direktoriaus padėtis kone identiška, mat „Arvi“ turi tiesioginių santykių su Vilniaus savivaldybe – koncernas investuoja į oro linijų kompaniją „Air Lituanica“.

„Jau esu parašęs prašymą VTEK. (...) Du žmonės keliavo iš savivaldybės: V. Klimantavičius ir Benas Baltusis, mero patarėjas. Tai („Arvi“ santykiai su savivaldybe – DELFI) yra pagrindinis mano kreipimosi motyvas. Ar čia nėra kažkoks atsilyginimas už tai, kad „Arvi“ investuoja į „Air Lituanica“? Savivaldybė, siųsdama savo aukšto rango tarnautojus, atlygina „Arvi“, kad jie investavo į „Air Lituanica“, - svarstė V. Urbonavičius.