Tik mėnesio pradžioje gegužė buvo iš tiesų pavasariška, nors ir šiltesnė už daugiametę normą. Naktimis pasitaikydavo šalnų, gegužės 6-os naktį net iki 5 laipsnių šalčio. Dienomis temperatūra palaipsniui kilo, bet tik atskiruose regionuose viršijo 20 laipsnių ribą.

Gegužės 7-ą į mūsų kraštą iš pietų pradėjo plūsti labai šiltas oras, kuris dienos temperatūrą jau visoje šalyje kilstelėjo iki 21–24 laipsnių šilumos. Sekančios trys dienos jau buvo iš tiesų vasariškos: naktimis vyravo 10–13 laipsnių šiluma, o dienomis atogrąžų oro masė leisdavo orui įšilti iki 23–28, gegužės 9-ą net iki 27–29 laipsnių. Popietinėmis valandomis tai šen, tai ten nulydavo vasariški lietūs su perkūnija. Gegužės 8-ą maždaug pusėje, o gegužės 9-ą beveik visose meteorologijos stotyse užregistruota rekordinė tos dienos oro temperatūra. Vilniuje gegužės 9 d. paros vidutinė temperatūra daugiau kaip 9 laipsniais viršijo daugiametę normą.

Antrojo dešimtadienio pradžioje šiluma mūsų krašte atslūgo ir tapo labai nevienoda. Vakariniuose rajonuose dienos buvo debesuotos ir vėsios, vos 13–18 laipsnių šilumos, dažnai, kartais ir įkyriai lijo. Rytiniuose rajonuose aukščiausia temperatūra dažniausiai buvo artima 20 laipsnių, o neretai kildavo ir iki 22–25 laipsnių. Lietūs čia buvo vasariški: vieniems lietaus teko nemažai, kitiems tik lašas kitas, o trečio daržas taip ir liko nepalaistytas.

Gegužės 15-ą Lietuvos link pajudėjo nauja šilumos banga. Šį kartą atogrąžų oras užsibuvo mūsų krašte ilgiau ir iškeliavo tik gegužės 21-ą. Naktimis neatvėsdavo žemiau 11–16 laipsnių, o dienos stebino orais, būdingais brandžiai vasarai. Dundėjo perkūnijos, pliaupė liūtys, vietomis kilo škvalas, krito kruša.

Temperatūra nuolat kilo iki 23–28 laipsnių, Klaipėdoje gegužės 17–18 d. siekė net 31 laipsnį karščio. Vėl kai kuriose vietovėse, ypač vakarinėje šalies pusėje, buvo viršyti daugiamečiai tų dienų temperatūros rekordai. Vilniaus meteorologijos stoties duomenimis, paros vidutinė temperatūra šiuo laikotarpiu buvo 5–6 laipsniais aukštesnė už vidutinę daugiametę.

Pastarosiomis dienomis atvėsę orai pagaliau priartėjo, o vakar netgi susilygino su mums šiuo metų laiku būdinga daugiamete temperatūros norma. Panašu, kad jau nelabai nutolsime nuo šios klimato normos iki pat mėnesio pabaigos.

Artimiausią naktį vietomis nedidelis lietus, rūkas. Vėjas šiaurinių krypčių, 3–8 m/s. Žemiausia temperatūra 7–12 laipsnių.

Penktadienį dieną daug kur lietus, vietomis smarkus, galima perkūnija. Vėjas šiaurės rytų, šiaurės, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra 16–21 laipsnis.

Gegužės 25 d. lietus, vietomis smarkus. Kai kur perkūnija. Vėjas besikeičiančios krypties, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 10–15, dieną 15–20 laipsnių.

Gegužės 26 d. vietomis trumpai palis, galima perkūnija. Vėjas silpnas. Temperatūra naktį 7–12, dieną 19–24, pajūryje 16–18 laipsnių.

Šaltinis
Temos
Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)