Tai žurnalistams patvirtino Darbo partijos pirmininko vairą neseniai perėmęs Vytautas Gapšys.

„B. Vėsaitės situacija nedaro garbės koalicijai. Šitoje vietoje pritariu prezidentės nuomonei, kad gali būti ir tam tikras interesų konfliktas įvykęs. Ir manau, kad ministrė tikrai turėtų elgtis žymiai atsargiau šitoje situacijoje. Labiau apgalvotai. Ir tikrai labai rimtai svarstytinas klausimas, ar dėl to, kad koalicija galėtų toliau sėkmingai veikti, nevertėtų padaryti pakeitimo būtent šitoje ministerijoje. Tam, kad dėmesys būtų nukreiptas ne į atskiras keliones, o į bendrą Vyriausybės darbą“, - kalbėjo V. Gapšys.

Pasak jo, Darbo partija į ūkio ministro postą nesitaiko.

„Čia koalicijos partnerių klausimas. Aš kalbu apie vieną žmogų, o ne apie persiskirstymą pozicijomis“, - sakė V. Gapšys.

B. Vėsaitė: kad padėčiau verslui, galiu važiuoti traukiniu ar autobusu

Ūkio ministrė B. Vėsaitė į jai metamus kaltinimus dėl kelionės bendrovės „Arvi“ pasamdytu verslo klasės lėktuvu atsako, jog jai nėra skirtumo, su kuo skristi. Pasak ministrės, kad padėtų verslui, ji gali vykti ir „Wizz Air“ bei „airBaltic“ lėktuvais, gali važiuoti traukiniu ar autobusu.

„Aš asmeniškai nematau jokio skirtumo su kuo skristi. Jei reiks, galiu skirti ir su „Wizz Air”, ir „air Baltic”, man jokio skirtumo. Jei tai padės mūsų verslui, važiuosiu ir traukiniu, ir autobusu“, - komentare DELFI sakė B. Vėsaitė.

„Konkrečiai šiuo atveju skridau be persėdimo Kijeve ir taupiau laiką. Bilieto kaina buvo beveik tokia pati kaip ir likusių delegacijos atstovų ir mums ji pasirodė priimtina. Jie kas būtų siūlęs bilietus už 13 tūkst. Lt., kaip skelbiama, tikrai niekas nebūtų net svarstęs galimybės“, - sakė ministrė.

Jos teigimu, ar kelionė į Kazachstaną „su oficialios delegacijos nariais atstovauti Lietuvos verslo interesams“ yra nusižengimas, turi nuspręsti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Komentuodama situaciją, kad už kelionę ministerija vienam žmogui mokėjo 2700 litų, kai vieno keleivio vidutinė kaina iki Astanos aštuonviečiu verslo klasės lėktuvu siekia apie 13 000 litų, ministrė sakė, esą negali liepti ministerijai derėtis dėl didesnės kainos nei siūloma.

„Dėl nuolaidų, tai, žinote, aš negaliu liepti ministerijos viešųjų pirkimų skyriui derėtis dėl didesnės kainos, negu pasiūlyta. Ministras į tokius dalykus nesikiša. Už viešuosius pirkimus yra atsakingi specialistai, yra įstatymas, ir jo turi būti laikomasi“, - paaiškino B. Vėsaitė.

V. Uspaskichas siūlo B. Vėsaitei trauktis pačiai

Buvęs Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas į galimą interesų konfliktą įsipainiojusiai ūkio ministrei socialdemokratei Birutei Vėsaitei siūlo atsistatydinti.
Viktoras Uspaskichas

"Šitoj vietoj aš siūlyčiau labai greitai pagalvoti ir priimti sąžiningą sprendimą ir neklampinti visos koalicijos į nemalonią situaciją, šitoj vietoj visiškai palaikau prezidentės išsakytą nuomonę. Deja, politikoj yra tokie dalykai, reikia būti šiuolaikišku, užtraukei ant savęs nemalonę - pasitrauk", - ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė V. Uspaskichas.

R. Paksas: nestatykim vežimo prieš arklį

Kiek nuosaikesnės pozicijos laikosi partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas, europarlamentaras Rolandas Paksas.

„Aš įsivaizduoju, bus VTEK. Aš įsivaizduoju, kad bus atsakyta į klausimus, išklausyta pati ministrė. Ir padarysim išvadas. Aš kartais matau, kad vežimas važiuoja prieš arklį daugeliu atvejų. Visi susidaro nuomonę iš vienų, kitų, trečių faktų. Iš spaudos ir pan. Aš neskubėčiau su tokiais dalykais“, - DELFI teigė R. Paksas.
Rolandas Paksas

Vis dėlto neigiama VTEK išvada veikiausiai pasuktų „tvarkiečių“ lyderį prieš B. Vėsaitę.

„Jeigu faktai tokie, kokie yra aprašyti spaudoje, be abejo, tai nepuošia ministrės. Be abejo, taip neturėtų būti. Bet prieš padarydamas savo sprendimą aš norėčiau išklausyti ir pačią ministrę“, - pažymėjo R. Paksas.

B. Vėsaitės iš posto versti neskuba ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Su „darbiečiais“ balsų interpeliacijai pakaktų

Jei už B. Vėsaitės interpeliaciją balsuotų opozicija ir „darbiečių“ frakcija, balsų ministrės atstatydinimui turėtų pakakti.

Konservatoriai Seime turi 33 balsus, Liberalų sąjūdis – 10, Darbo partija – 29. Be to, Mišriai Seimo narių grupei priklauso 4 parlamentarai, dar 7 vietas Seime turi „Drąsos kelias“. Tiesa, balsavime veikiausiai dalyvautų ne daugiau kaip 6 šios frakcijos nariai, mat vis dar neatsirado po neliečiamybės panaikinimo Seime nesirodanti frakcijos seniūnė Neringa Venckienė.

A. Butkevičus ramina partnerius: jei VTEK nustatys pažeidimą, imsimės priemonių dėl ūkio ministrės

Premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius teigia, jog dėl ūkio ministrės Birutės Vėsaitės pirmiausia reikia sulaukti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadų. Jei etikos sargai nustatys interesų konfliktą, pasak Vyriausybės vadovo, dėl ministrės bus imtasi priemonių.

"Dėl ūkio ministrės vizito į Kazachstaną ir galimo interesų konflikto kreipiausi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją. Turėtume sulaukti komisijos išvadų, o ne vadovautis interpretacijomis. Noriu nuraminti koalicijos partnerius, jei VTEK įžvelgs interesų konfliktą, tikrai imsimės priemonių", - BNS ketvirtadienį sakė premjeras A.Butkevičius.

Ar pradėti tyrimą, VTEK spręs kitą antradienį.

A. Kubilius: ministrė toliau negali eiti pareigų

Opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcija nusprendė inicijuoti interpeliaciją ūkio ministrei socialdemokratei B.Vėsaitei.

Toks sprendimas priimtas ketvirtadienį frakcijos posėdyje, BNS informavo frakcijos atstovė spaudai Jūratė Mockuvienė.

„Esame įsitikinę, kad ministrė toliau negali eiti pareigų. Todėl priėmėme sprendimą, kad pradedame rengti interpeliaciją“, - žurnalistams teigė opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Interpeliaciją ministrui reikalaudami paaiškinti priimtų sprendimų motyvus gali pateikti ne mažiau kaip 29 Seimo nariai.

Gavęs interpeliaciją, Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per 2 savaites perduoti Seimui atsakymus. Jeigu Seimo nutarimo dėl interpeliacijos projekte ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir pareikštas juo nepasitikėjimas, toks nutarimo projektas gali būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

Politikų kritikos ūkio ministrė susilaukė dėl vizito į Kazachstaną, kur skrido privačios bendrovės samdytu lėktuvu.

J. Olekas: B. Vėsaitės situacija „ant tam tikros ribos"

Su privačiu lėktuvu į Kazachstaną skridusios ūkio ministrės socialdemokratės Birutės Vėsaitės likimas bus sprendžiamas po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimo, sako Lietuvos socialdemokratų partijos vicepirmininkas, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.
Juozas Olekas

"Reikia sulaukti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos verdikto ir turėsime daugiau informacijos, kad galėtume vienaip ar kitaip elgtis. (...) Viskas priklausys nuo to, kokius turėsime faktus, ekspertų vertinimus ir kaip pati Birutė paaiškins", - ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė J.Olekas.

Jis pripažino, kad situacija, į kurią pateko kolegė, yra "gana delikati, ant tam tikros ribos".

"Trumpai kalbėjau su pačiai ministre vakar, ji pasakė savo argumentus (...) Ji aiškiai pasakė, kad vyko į rimtą forumą, kuriame ir pirmininkavo, ir turėjo dalyvauti, kreipėsi į kompaniją, su kuria ministerija yra sudariusi sutartį, kuri yra laimėjusi konkursą dėl bilietų pardavimo, ir turbūt dar ne pačios Birutės darbo metu, o ankstesnės vadovybės, ir įsigijo bilietus, kuriuos pasiūlė kaip patogiausius, tinkamus. Visi lėktuvai privatūs, vienos kompanijos ar kitos", - kalbėjo J.Olekas.

DELFI primena, jog ūkio ministrė į Kazachstaną išsiruošė bendrovės „Arvi“ pasamdytu verslo klasės lėktuvu. Verslininkai prisipažino padengę didžiąją dalį B. Vėsaitės kelionės išlaidų. Be to, viena iš „Arvi“ grupės įmonių šiuo metu veda svarbias derybas su Ūkio ministerija.

Ūkio ministrės elgesį vertins ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Į VTEK kreiptis nurodė premjeras Algirdas Butkevičius, atskirą skundą pateikė ir konservatorė Agnė Bilotaitė.