Tačiau Darbo partijos gyvavimas ilgai buvo neatsiejamas nuo jos įkūrėjo Viktoro Uspaksicho: šis politikas buvo partijos vedlys, jo veidas šmėžavo visose be išimties reklamose, su juo buvo fotografuojami visi vienmandatininkai, nes vienų jų žmonės paprasčiausiai neatpažintų.

Tačiau po Darbo partijos susijungimo su nykštukiniais leiboristais, V. Uspaskichas užleido jungtinės partijos pirmininko postą savo patikėtiniui Vytautui Gapšiui.

Neseniai politikas prakalbo ir apie pasitraukimą iš Seimo. Tiesa, pasak V. Uspaskicho, jeigu juodosios buhalterijos byloje nebus padėtas taškas, trauktis iš Seimo jam paprasčiausiai neapsimokės.

Ką gali reikšti toks V. Uspaskicho atsitraukimas iš pirmųjų pozicijų? Ar politikas pavargo? Ruošiasi išvykti iš Lietuvos? Siunčia signalą priešininkams, kad šie nugalėjo?

V. Uspaskichas: manęs išgąsdinti praktiškai neįmanoma

„Viena galiu pasakyti: nesulauksite – iš Lietuvos nesiruošiu važiuoti. Kaip jūs žinote, aš į Lietuvą atvažiavau sudėtingesniu sau metu, žinodamas, kad išlipus iš lėktuvo man bus uždėti antrankiai. Aš važiavau. Todėl manęs išgąsdinti praktiškai net neįmanoma. Todėl spekuliuoti šituo dalyku gali tik tie, kuriems patogu taip dezinformuoti visuomenę“, - pasakojo V. Uspaskichas.
Viktoras Uspaskichas, Vytautas Gapšys

DELFI primena, kad 2006-aisiais Darbo partiją užgriuvo nemalonumai, kurie tęsiasi iki šiol. Partijai pateikti įtarimai neįtraukus į buhalterinę apskaitą daugiau kaip 24 mln. Lt pajamų, apie 23 mln. Lt išlaidų bei nesumokėjusi apie 4 mln. Lt mokesčių.

Įtariamuoju byloje tapo ir partijos lyderis V. Uspaskichas, kuris tais pačiais metais išvyko į Archangelsko sritį. Iš pradžių jis teigė, kad panoro pailsėti savo gimtojoje Urdomoje Rusijos šiaurėje. Vėliau paaiškėjo, kad jam teko laidoti per gaisrą žuvusį brolį.

Tačiau po laidotuvių politikas į Lietuvą negrįžo – persikėlė į Rusijos sostinę Maskvą. Iš čia jis vadovavo savo bendražygiams Lietuvoje. Kai buvo paskelbta jo tarptautinė paieška, V. Uspaskichas ėmė tyčiotis iš Lietuvos teisėsaugininkų, esą šie vykdo politinį užsakymą ir lig šiol tikina, kad niekada nuo teisėsaugos nesislapstė, o į Lietuvą grįžo savo noru.

Tarp V. Gapšio privalumų vadovauti – lietuviška kilmė?

Buvęs Darbo partijos vedlys taip pat aiškina, kad partijos pirmininko posto užleidimas V. Gapšiui su byla nesusijęs. Jo teigimu, partijos vairo perdavimas naujam žmogui yra natūrali kartų kaita, o V. Gapšys tam puikiausiai tinka – yra jaunas, kompetentingas, paruoštas, be to, skirtingai nei jis pats, lietuvis.

„O man visą laiką sako: tu – rusas, ir prasideda. Paskui kovoji dėl to, kad esi rusas. Tai tegul būna lietuvis“, - teigė V. Uspakichas.

„Ateina laikas ir kas bebūtų lyderis turi užleisti vietą jaunoms kartoms siekti permainų ir taip toliau. Tai normalus, žmogiškas, suprantamas procesas. Jeigu šito proceso kas nors nesupranta, tai reiškia, nesupranta pačios demokratijos, iš inercijos einą į priekį. Sunku net paaiškinti žmonėms, kai jie nesupranta logiškų, elementarių sprendimų“, - sakė politikas.

V. Uspaksichas kartoja nesiruošiantis trauktis iš pačios partijos, tik svarstantis apie Seimo nario mandato atsisakymą ir galbūt nesibalotiravimą būsimuose Seimo rinkimuose.

„Aš iš partijos nesiruošiu trauktis, nesiruošiu trauktis visiškai iš politikos, bet gal nesibalotiruosiu į Seimą – tai kitas dalykas“, - svarstė V. Uspaskichas.

Tačiau V. Uspaskicho teigimu, trauktis iš parlamento ir iš politikos jam neapsimokės, jeigu teismo procesuose nebus padėtas taškas. Kadangi, jo nuomone, Darbo partijos byla yra politinė, tai jam patogiau turėti politinę tribūną ir išsakyti savo poziciją.

„Taip ruošiuosi trauktis iš Seimo, bet tai priklausys nuo teismo sprendimo. Jeigu teismo sprendimas bus toks, kad man reikės toliau kovoti, tai man neapsimoka trauktis iš politikos. Suprantate, išeiti iš Seimo narių reiškia išeiti iš politikos. O byla yra politinė, dėl to niekas nesiginčija“, - aiškina „darbietis“.

„Aš noriu užbaigti bylą būdamas politikoje. Jeigu tai būtų su verslu susijusi byla, tai aš būčiau išėjęs iš politikos ir sprendęs šitą bylą kitais metodais, bet kai byla yra politinė, aš turiu būti politikoje. Man suteikta tribūna, aš turiu kalbėti apie tai. Aš noriu, kad žmonės girdėtų kitą nuomonę, ne tik varymą ant manęs, ant partijos“, - pridūrė V. Uspaskichas.

Aiškino, kodėl perleido akcijas vaikams

Klausiamas apie įmonių akcijų perdavimą savo vaikams, V. Uspaskichas šio proceso nesureikšmino. Jo teigimu, sūnui Eduardui „Edvervitos“ akcijos esą perleistos prieš kelerius metus, o dukra Julija neva metus ar dvejus buvo įkalbinėjama imtis vadovauti V. Uspaskicho verslui Rusijoje ir tik tuomet jai buvo perleista likusi „Edvervitos“ akcijų dalis.

„Va, dėl akcijų perleidimo vaikams... Jeigu kalbėtume apie Rusijos biznį, aš metus laiko įkalbinėjau dukrą, kad ji imtųsi valdyti mano verslą Rusijoje. Dukra turėjo neblogą darbą Amerikoje, atstovavo vienai iš didžiausių chemijos asociacijų pasaulyje. Turėjo gerą statusą, vyko į komandiruotes, turėjo įvairių darbų, aš ją įkalbinėjau metus ar daugiau. Kokius metus? Kokį porą net! Kad ji ateitų ir valdytų tą verslą. Kitaip, sakiau, neperrašinėsiu akcijų. Jinai ilgai galvojo, kol sutiko, todėl šioje vietoje nėra jokių naujienų“, - aiškino V. Uspaskichas.

Tačiau kodėl perrašė „Krekenavos pašarų“ akcijas kitai dukrai Laurai Blažytei, V. Uspaskichas paaiškinti nepanoro.

„Dėl „Krekenavos pašarų“ perrašymo kitai dukrai nenoriu visų savo paslapčių sakyti, yra įvairių dalykų, susijusių su investiciniais pelnais, su politika galų gale. Dabar laisvai galiu Seime iš tribūnos kalbėti, dabar neturiu jokių akcijų, nėra jokio interesų konflikto. O ir ne kažkam kitam užrašiau, šitas sandoris nieko nuo nieko neapsaugos, nes tai mano vaikai. Ateis laikas, vist iek jiems tai bus, tai tegul pratinasi dabar. Kur čia problema? Aš suprantu, kad Lietuvos žmonėms akcijos, pinigai yra turtas, man tai yra tik instrumentas vykdyti kažkokį procesą“, - sakė V. Uspaskichas ir leidosi į pasakojimus, kaip statė cerkves bei bažnyčias.

V. Dumbliauskas: V. Uspaskicho paskirtis – būti Lietuvoje

Vytautas Dumbliauskas
Mykolo Romerio universiteto dėstytojas, politologas Vytautas Dumbliauskas svarsto, jog taip elgdamasis V. Uspaskichas gali siekti sumažinti dėmesį į savo asmenį, pasitraukti į šešėlį.

„Galima kelti versiją, kad jis nuima dėmesį nuo savęs, tarsi pasitraukia į šešėlį. Tai būtų tarsi nuovargio motyvas. Jis tikriausiai toliau vadovaus, nes V. Gapšys yra ištikimas ginklanešys. Tai būtų tarsi vadovavimas iš šešėlio. Bet tas verslo akcijų perrašymas kelia klaustukų“, - svarstė politologas.

V. Dumbliausko teigimu, buvusio Darbo partijos lyderio veiksmų vertinimas priklauso ir nuo to, kas jo laukia, jeigu juodosios buhalterijos byla jam baigsis neigiamai. Pavyzdžiui, jeigu už juodosios buhalterijos organizavimą jam grėstų finansinė atsakomybė, tai akcijų perleidimas kitiems asmenims yra natūralus. Jeigu finansinė atsakomybė tikėtina menkai, tuomet, anot politologo, reikia ieškoti kitų priežasčių.

„Jis gali ruoštis blogiausiam variantui“, - svarstė V. Dumbliauskas.

Klausiamas, kas lauktų partijos, jeigu V. Uspaskichas nuspręstų iš tiesų nusišalinti nuo aktyvaus vadovavimo, politologas įvardijo keletą galimų variantų: vienas jų, Naujosios sąjungos likimas, kitas – partijos persiformavimas ir veikimas kitomis sąlygomis.

„V. Gapšys tikrai yra talentingas šnekutis, jis talentingas demagogas. Jie turi dirvą, elektoratą. O jeigu ne jie, tai atsiras kiti. Tai publika, kurios negali „paimti“ Tėvynės sąjunga ir socialdemokratai – nusivylę mažų miestelių žmonės, kuriems reikia V. Uspaskicho šnekėjimo. Sunku pasakyti, bet jeigu V. Uspaskichas tikrai traukiasi, arba jeigu jį pasodins į kalėjimą, tai toks klaustukas lieka“, - teigė mokslininkas.

Jis priminė, kad 2008-aisiais, „po V. Uspaskicho lakstymo po Rusiją“ Darbo partijai Seimo rinkimuose sekėsi nekaip – buvo iškovota tik 10 mandatų. „Be jo partijos populiarumas gali smukti“, - sakė V. Dumbliauskas.

„Bet apskritai, V. Uspaskichas tos partijos tikrai nekūrė be jokio tikslo, ne dėl kažkokio kaprizo – buvo siekiama kokių nors tikslų. Tai negi jis atiduos tokį gerą instrumentą? Nežinau, ar tikėti jo pasitraukimu. Kai pagalvoji, verslininkas iš provincijos sukūrė partiją, kuri yra viena stipriausių Lietuvoje. Tai neįtikėtina. Bet partija buvo sukurta ne šiaip sau. Mes galime tik spėlioti. Ir, man atrodo, kad V. Uspaskicho paskirtis – būti Lietuvoje. Jis juk ne be reikalo atsirado mūsų politinėje padangėje. Jis daro įtaką politiniams procesas. Todėl atiduoti tokią poziciją? Kažkaip nesinori tikėti, kad jis taip lengvai užleistų savo vietą“, - sakė politologas.