„Sakyčiau, tai grėsmė Lietuvai ir kitoms šalims, Rusijos kaimynėms, pavadinčiau tai viena iš priežasčių (nerimui – DELFI). Tokios bylos, kaip S. Magnicko byla, labai svarbu. Tikiuosi, bus Europos valstybių su panašiais įstatymais (kaip JAV – DELFI)“, – kalbėjo jis Vilniuje vykusioje konferencijoje, skirtoje demokratijos vystymo problemoms Rusijoje.

Jo teigimu, „jei norime padėti tiems, kurie palaiko pilietinę visuomenę ir demokratiją Rusijoje, privalome atsižvelgti į korupciją“, cituoja ru.DELFI.lt.

„Valdžia korumpuota, ji nenori būti skaidri, nenori matyti įstatymo viršenybės“, – sakė D. Krameris.

Davidas Krameris
Jo manymu, žmogaus teisių padėtis Rusijoje – prasčiausia nuo Tarybų Sąjungos žlugimo laikų. D. Kramerio nuomonė apie Lietuvos kaimynę Baltarusiją dar kategoriškesnė – jis nesupranta europiečių, mezgančių dialogą su Aleksandro Lukašenkos valdžia, nes iš jo pusės nebūta jokių veiksmų, o politiniai kaliniai tebėra kalėjime.

- Kokia jums atrodo situacija Rusijoje, turint omenyje visus pastaruosius įvykius, visų pirma, žmogaus teisių klausimą?

- Manau, tai blogiausia, ką matėme nuo Tarybų Sąjungos žlugimo laikų. Pažvelgus į laikotarpį, kai Vladimiras Putinas pernai gegužę formaliai vėl tapo prezidentu, (matyti) jog buvo priimta įstatymų, sudavusių smūgį pilietinei visuomenei. Spaudimas, ekstremizmas, veiksmai prieš demonstracijas, prieš nevyriausybines organizacijas, Aleksejaus Navalno, Bolotnaja aikštės protestuotojų byla. Sąrašą galima tęsti. Matome klimatą, kuriame vyksta išpuoliai prieš homoseksualus ir kitus, kurie pasisako prieš valdžią. Čia, konferencijoje, yra daug žmonių, rusų, kurie siekia padaryti Rusiją geresnę.

- Kitas klausimas susijęs su Baltarusija. Kaip apibūdintumėte europiečių siekį užmegzti dialogą su Baltarusijos valdžia?

- Kai čia lankiausi sausį, rekomendavau, kad Vakarų partnerystės aukščiausiojo lygio suvažiavime Baltarusija būtų pristatyta pilietinės visuomenės ir opozicijos, o ne vyriausybės lygiu. Valdžia ničnieko nenuveikė, kad būtų galima pasakyti, jog ji nori būti pristatyta rimtu, įstatyminiu lygiu. Iki šiol turime 13 nereabilituotų politinių kalinių, tiesiog nesuprantu, kodėl Europos Sąjunga nori, kad Aleksandro Lukašenkos valdžia būtų atstovaujama prie šio stalo. Šito tiesiog nepajėgiu suprasti.