„Pro mano kabineto langus Vilniuje matosi nuostabus Vilniaus universiteto ansamblis. Jį XVI a. įkūrė jėzuitai, kaip ir Džordžtauno universitetą. Pamenu, kai prieš 21 metus pirmą kartą atvykau į Džordžtauną studijuoti Pew Ekonominės laisvės stažuotojų programos. Važiavau iš nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos, vis dar per Maskvą ir nebūdama tikra, ar leis man vykti. Studijuodama čia pajutau tikrą laisvę, kuri reiškė atvirus ir draugiškus žmones, aktyvų akademinį gyvenimą ir visuomeninę veiklą. Baigusi programą, sugrįžau namo rankose laikydama naujai išduotą Lietuvos pasą ir turėdama geresnę savo šalies viziją. Ir dabar vertinu čia praleisto laiko naudą. Todėl jeigu Jums reikia tvirto mainų programų JAV šalininko, jis stovi prieš Jus“, - sakė D. Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, būtent tuomet, 1991–1992 metais, ji išmoko dviejų svarbių dalykų, daug padėjusių gyvenime. Pirma, kad sunkumai daro mus stipresnius. Antra, kad atsakomybė nėra našta.

„Leiskite man detaliau paaiškinti. Pirma, venkite lengvų dalykų, priimkite sunkumus. Mano kartai buvo lemta gimti okupacijoje, bet turėti galimybę gyventi pokyčių metu. Mes nebuvome tik pokyčių liudininkai, mes juos išgyvenome, patys keitėmės. Ir vis dar keičiamės. Lietuva buvo priešaky griaunant Sovietų imperiją. Buvome pirmieji paskelbę nepriklausomybę, pirmieji patyrę sunkias pasekmes – žmonių aukas ir ekonominę blokadą. Mokėmės kaip kurti šalį, ką daryti, kad ji gerai funkcionuotų. Visa tai praėję, dabar esame stipresni.

Pristatyme paminėtas krepšinis. Bet ne vien šis žaidimas mus apibūdina. Kitą sykį, kai redaguosite paveikslėlius savo „Apple“ kompiuteryje naudodami „Pixelmator“ programą, žinokite, kad ją sukūrė lietuviai. Jeigu norite greičiausio interneto Europoje, atvykite į Lietuvą. Arba jei matėte, kad kažkas pralenkė Michaelą Phelpsą plaukimo baseine, tai galėjo būti mūsų vunderkindė – šešiolikmetė olimpinio aukso medalio laimėtoja Rūta Meilutytė. Kūrybingumas, dinamiškumas ir ryžtas įrašytas į lietuvių DNR“, - amerikiečiams kalbėjo Lietuvos vadovė.

Ji savo kalboje visus paragino nevengti iššūkių, kurie pasitaikys kelyje. Pasak prezidentės, tai banga, kurią pagavę neatsiliksime nuo kitų. Žinoma, tam reikalinga drąsa ir stiprybė, bet tai atneša ir tą džiaugsmingą momentą, kai galime sušukti: „Mes tai padarėme!“

„Jums ir Jūsų šaliai tai bus mažas žingsnelis į priekį. Antra, atsakomybė yra svarbi. Žinau, kad laukiate progos pritaikyti visas išmoktas teorijas, informaciją ir žinias praktikoje. Jus mokė geriausi profesoriai, politikai ir ekspertai. Bet nustebsite, kaip dažnai savo darbe turėsite ieškoti paprastų dalykų – sveiko proto, sąžiningumo ir drąsos – kad priimtumėte atsakingus sprendimus. Šios savybės bus svarbiausios dirbant bet kokį darbą ar atliekant bet kokią užduotį“, - sakė prezidentė.

D. Grybauskaitė pabrėžė, kad Europa, įskaitant Lietuvą, išgyvena ekonominius ir finansinius sunkumus. Sunkios istorinės pamokos padarė mus stipresnius, sugebėjusius įveikti ekonomines krizes, ištikusias Lietuvą 1998 ir 2009 metais. Dabar Lietuvos šalies ekonomika – viena greičiausiai augančių Europoje. Tačiau kad tai pasiektume, Lietuvos vyriausybė turėjo priimti nepopuliarius, bet reikalingus sprendimus konsoliduoti finansus, surasti teisingą balansą tarp griežto taupymo ir ekonomikos skatinimo priemonių ir, svarbiausia, užtikrinti žmonių supratimą ir kantrybę. Ir visa tai pasiteisino – Lietuva dabar augimo kelyje.

„Turėkite drąsos ir atsakomybės priimti sprendimus, kad ir kokie sunkūs ar nepopuliarūs jie būtų. Galite ištaisyti klaidas, bet ne praleistas galimybes. Ir jeigu būsite pirmas, kurį apkaltins per didele atsakomybe, kad per daug ieškote sveiko proto ar esate pernelyg sąžiningas, manykite, kad Jūsų karjera sėkminga. Gerbiami absolventai, sunkumai daro mus stipresnius, atsakomybė – sėkmingus. Sakoma, kad mokykla ar universitetas yra mūsų antrieji namai. Aš esu iš Lietuvos, kuri yra už 4500 mylių nuo Džordžtauno. Bet šiandien, kreipdamasi į visus Jus, jaučiuosi kaip namuose.

Labai vertinu prieš 21 metus man suteiktą galimybę. Susipažinau su žmonėmis, mokiausi. Ir pamačiau Jungtines Valstijas kaip pavyzdį mano šalies vystymuisi. Esu labai dėkinga už galimybę vėl būti čia su kolegomis ir draugais“, - taip baigė savo kalbą Lietuvos vadovė.

Džordžtauno universitetas yra seniausias JAV ir didžiausias pasaulyje tarptautinių santykių universitetas. Džordžtauno universiteto garbės daktaro vardą yra gavę buvę JAV prezidentai Billas Clintonas ir Ronaldas Reaganas, buvę Jungtinių Tautų generaliniai sekretoriai Kofi Annanas ir Boutros Boutros-Ghali, Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso, buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis, buvusi JAV valstybės sekretorė Madeleine Albright, Ispanijos Karalienė Sofija, Liberijos Prezidentė ir Nobelio taikos premijos laureatė Ellen Johnson Sirleaf, Afganistano Prezidentas Hamidas Karzai, dabartinis JAV Gynybos Sekretorius Chuckas Hagelis, žinomas ekonomistas Josephas Stiglitzas ir kiti.