Nuo rugsėjo nebeveiks Navinykų ir Pristavonių mokyklos, liks tik Vidugirių mokykla, kurios pastatas naujausias.

"Taryba nusprendė, kad Vidugirių palieka 1-6 klases, kaip ir buvo, o Navinykų mokykla, kur buvo 1-6 klasės, dabar uždaroma, ir Pristavonių mokykla, kur buvo 1-3 klasės, irgi uždaroma", - BNS sakė valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas.

Pristavonių mokyklą lanko septyni vaikai, Navinykų - per 20. V.Liškauskas sakė norintis, kad tėvai šių mokyklų auklėtinius leistų į paliekamą Vidugirių mokyklą, kurioje mokosi 11 vaikų.

"Aš norėčiau, kad į Vidugirių mokyklą, noriu ir transportą suorganizuoti, kad jie į Vidugirių mokyklą važiuotų, bet kaip tėvai pasirinks, nežinia", - svarstė jis.

Pasak viršaičio, vaikus į šią mokyklą vežti galėtų Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerijos planuojamas skirti geltonas autobusiukas.

"Noriu jį panaudoti tam, kad į Vidugirių mokyklą vežiotų, ir ją kaip švietimo centrą sustiprinti. Ar pavyks - klausimas, bet tikrai 100 proc. bandysime", - kalbėjo V.Liškauskas.

Vyriausybė lietuviškoms mokykloms Lenkijoje finansuoti šiemet yra nutarusi papildomai skirti 400 tūkst. litų. Pinigai buvo nepervesti, kol nepriimtas sprendimas dėl minėtų mokyklų likimo. Švietimo ir mokslo ministerijos kancleris Dainius Numgaudis yra sakęs, jog papildomos lėšos Punską pasiektų rugsėjį.

Lenkijos lietuviai metų pradžioje kreipėsi į Lietuvos vadovus, prašydami tarpininkauti dialoge su Lenkijos vadžia, kad dėl lėšų trūkumo nebūtų uždaromos mokyklos.

Lietuviškoms mokykloms Lenkijoje Lietuva 350 tūkst. litų buvo skyrusi ir 2011 metais.

Uždarius dvi nedideles mokyklas, Lenkijoje lietuviškai būs galima mokytis Vidugirių mokykloje, Punsko Dariaus ir Girėno mokykloje bei Punsko Kovo 11-osios licėjuje ir Seinuose esančioje "Žiburio" mokykloje, kuri gyvuoja tik Lietuvos finansinės pagalbos dėka.