Premjeras Algirdas Butkevičius dėl nepavykusių dviejų valdančiųjų partijų jungtuvių kol kas grėsmės koalicijai nemato.

Prieš kelis mėnesius skambiai pareiškę apie jungtuves „Tvarka ir teisingumas“ bei Darbo partija planus atideda. „Tvarka ir teisingumas“ sustabdė derybas – Darbo partija jau susijungė su leiboristais, tad jai skubėti kaip ir nėra kur.

Nepaisant to, Darbo partija (leiboristai) dar šią savaitę žada aptarti jungimosi klausimą.

„Aš esu už tai, kad konsolidacija tarp Darbo partijos ir „tvarkiečių“ būtų kuo platesnė, galbūt atsirastų dar viena norinti prisijungti partija. Manau, tai naudinga visam politiniam procesui“, – komentavo Darbo partijos (leiboristų) pirmininkas Vytautas Gapšys.

„Tvarkos ir teisingumo“ vicepirmininkas tikina, kad nepavykusios derybos koalicijos darbo nepaveikė. Tačiau neatmeta planų jungtis ir su kitomis partijomis.

„Dviejų politinių partijų susijungimas rezultatą galėtų duoti. Kiti susijungimai su mažesnėmis partijomis formaliai gražiai skambėtų, bet realios įtakos neturėtų“, – įsitikinęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininkas Valentinas Mazuronis.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio vadovas sako, kad tiek vieną, tiek kitą partiją dėl susijungimo yra apėmęs nepilnavertiškumo kompleksas. Liberalų sąjūdis galimybės susijungti su „Tvarka ir teisingumu“ nesvarsto.

„Kai kurie politikai apsijuokė paskelbdami apie jungtuves anksčiau laiko – nuotaka į bažnyčią neatėjo. Dabar telkiame liberaliai mąstančius politikus ir nemažai žmonių įsilieja į Liberalų sąjūdį, t.y. grįžta žmonės į politiką, tad yra ką veikti“, – pastebėjo Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

Dviem valdančiosioms partijoms nepavykus sutarti dėl susijungimo premjeras grėsmės koalicijai nemato.

„Dirbam ramiai susitelkę ir tikrai nematau kol kas jokių grėsmių ar pavojų. Žinot, jei vienas ar kitas politikas pareiškia ką nors, tai yra tik jų asmeninė nuomonė“, – pabrėžė premjeras Algirdas Butkevičius.

Didelės grėsmės koalicijai neįžvelgia ir politologas. Pasak jo, savo reikalus susijungdama su leiboristais Darbo partija susitvarkė ir dabar kažin, ar norės jungtis su „Tvarka ir teisingumu“. Esą šiuo metu susijungimas labiau reikalingas „Tvarkai ir teisingumui“.

„Politinėje rinkoje mažai pasirinkimų. Yra sakoma, kad Lietuvoje tik keturi prekybos centrai mums maistą tiekia – iš esmės ir parlamente ne ką daugiau partijų. Tad su kuo jungtis „Tvarkai ir teisingumui“? Su liberalcentristais? Jie – nueinanti partija. O kas daugiau norės jungtis su Rolando Pakso partija? Manau, kad natūraliai ta partija numirs“, – įsitikinęs M. Romerio universiteto docentas Vytautas Dumbliauskas.

Sociologinių tyrimų duomenimis, šiuo metu populiariausia partija – socialdemokratai, nuo jos beveik perpus atsilieka Darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ – ketvirtoje vietoje, ją lenkia konservatoriai.