Roma Žakaitienė
"Esame svarstę tai ne kartą, ypač situaciją dėl Nacionalinės kovos su korupcija programos vykdymo - yra kai kurios priemonės, kurias kai kurios savivaldybės vykdo prasčiau. Dėl komisijų, nėra aiškiai reglamentuota savivaldybių Antikorupcijos komisijų sudarymo tvarka. Nėra nustatytos komisijos narių teisės ar pareigos, kompetencijų ribos. Todėl jų veikla yra tikrai skirtinga - veiklos nuostatus tvirtina pačios tarybos", - BNS sakė LSA direktorė Roma Žakaitienė.

Ji palaikė STT idėją surengti diskusiją dėl šių komisijų veiklos ir tikisi, kad aptarus trūkumus pavyks paruošti pavyzdines taisykles, kurios užtikrintų geresnę tokių komisijų veiklą.

Šią problemą tyrime įvardijo ir STT, taip pat nurodydami, kad komisijų veikla yra per daug formali, o numatytos funkcijos vykdomos netinkamai. Antikorupcijos komisijos taip pat apie save pateikia per mažai informacijos, neviešina veiklos rezultatų ir priimtų sprendimų.

Antikorupcinių komisijų veiklos formalumą įvardijo ir Visagino - vienintelio tokios komisijos neturinčio miesto - merė Dalia Štraupaitė. Jos teigimu, mieste korupcijos tiesiog vengiama kitais būdais.

Dalia Štraupaitė
"Tam, kad nebūtume vieni, mes tikrai įsteigsime Antikorupcijos komisiją, tačiau jeigu panagrinėjus visų savivaldybių Antikorupcinių komisijų veiklą, kai kur jie nebuvo nė karto susirinkę arba buvo vieną kartą. O mes kadangi kol kas nesusidūrėme, ir nematė tarybos nariai reikalo tokią komisiją sudaryti", - BNS teigė D.Štraupaitė.

Merės teigimu, atsiradus nusiskundimų dėl savivaldybės veiklos, jie nagrinėjami įprasta tvarka, todėl korupcijos prevencija Visagine vykdoma.

Antikorupcijos komisijos šiuo metu veikia 59 savivaldybėse. Tačiau tyrimo metu paaiškėjo, kad kai kurios komisijos per metus susirenka vos kelis kartus, o, pavyzdžiui Šiaulių savivaldybėje veikianti komisija pernai visai neposėdžiavo.

STT vertinime nurodoma, kad Vilniaus miesto savivaldybė nepateikė duomenų apie jos Antikorupcijos komisijos veiklą. Kauno miesto savivaldybėje vyko 4 komisijos posėdžiai. Klaipėdos ir Panevėžio miestuose ši komisija rinkosi 3 kartus.

Antikorupcijos komisijos veikla nebuvo vykdoma Vilniaus, Kėdainių, Prienų, Šakių ir Rokiškio rajonų bei Šiaulių miesto savivaldybėse. Informacijos apie veiklą nepateikė Vilniaus miesto ir Pagėgių rajono savivaldybės.