Vis dėlto nekilnojamojo turto (NT) ekspertas Saulius Vagonis į tokią kainą žiūri su nuostaba – esą vargiai tikėtina, kad kažkas buvusiam V. Uspaskicho verslui sumokės tokią sumą.

Pirkėjo ieško per skelbimus

„Kartono“ NT Aguonų gatvėje – seni, ne pačios geriausios būklės pastatai bei beveik 1,26 hektaro žemės. Tačiau pastatus pirkėjui veikiausiai reikėtų griauti, mat didžiausia šio NT vertė – galimybė plėtoti komercinę ir gyvenamąją statybą visai netoli sostinės centro.

„Vikondos“ įmonė savo valdų pirkėjo ieško pasitelkdama tą patį būdą, kokį rinktųsi eilinis butą ar namą parduoti siekiantis gyventojas. 30 mln. Lt kišenėje turintį pirkėją tikimasi rasti per internetinius skelbimus.

„Parduodamas privatus 1,2574 ha žemės sklypas su statiniais Aguonų g. 17 naujam daugiafunkciniam gyvenamajam-komerciniam kompleksui statyti. Parengtas teritorijos detalusis planas. Buvusi įmonė „Kartonas“. Statiniai nėra kultūros paveldo objektai. Kaina – 30 000 000 Lt, tame tarpe PVM“, - byloja lakoniškas skelbimas viename iš skelbimų portalų.

Kad „Kartono“ valdos Aguonų gatvėje iš tiesų parduodamos, DELFI patvirtino „Vikondos“ Turto valdymo skyriaus vadovas, Kėdainių tarybos narys Stanislovas Blinstrubas. Vis dėlto apie priežastis, paskatinusias „Vikondą“ ieškoti pirkėjo, jis nebuvo linkęs atvirauti.

„Aš bendrauju tik su pirkėju, ne su korespondentais. Kodėl turėčiau atsakinėti į tokius klausimus žurnalistams?“ - nusistebėjo S. Blinstrubas.

Pasak jo, vykdomas „normalus komercinis sandoris, ir nieko daugiau“. Esą susidomėjusių 30 mln. Lt įvertintu NT jau yra.

„Galiu pasakyti, kad keletas kontaktų buvo. Galiu pasakyti: (NT pardavimo – DELFI) tikslas yra, kad tas objektas būtų vystomas toliau. Nes, kaip žinote, detalusis planas yra parengtas kvartalui, ir ten numatoma komercinė gyvenamoji teritorija. Dabar, pagal įmonės būklę, matyt, neužtenka pajėgumų“, - kiek atviriau kalbėjo S. Blinstrubas.

Paklaustas, ar tai reiškia, jog nei „Kartonas“, nei „Vikonda“ teritorijos Aguonų gatvėje plėtoti nebeketina, pašnekovas nutarė šios informacijos neatskleisti. „Nenoriu komentuoti visiškai. Nėra komentaro“, - sakė „Vikondos“ Turto valdymo skyriaus vadovas.

Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, „Vikonda“ yra didžiausia „Kartono“ akcininkė. Buvęs V. Uspaskicho verslas valdo apie 92,5 proc. įmonės akcijų.

S. Vagonis: 30 milijonų – visiškas maksimumas

Bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas S. Vagonis DELFI teigė manantis, jog 30 mln. Lt – labai optimistinė kaina.

Saulius Vagonis
„Manyčiau, kad už tokią sumą parduoti šiai dienai būtų nepaprastai sudėtinga. Klausimas yra tiktai, kokie intensyvumai: kiek galima kvadratinių metrų potencialiai pastatyti, kokie gali būti statytojo įsipareigojimai miestui, kaimynams ir pan. Bet iš kitos pusės žiūrint, 30 mln. Lt suma dabartinėje situacijoje, nors rinka atsigauna, yra labai didelė“, - kalbėjo NT ekspertas.

Pasak jo, didieji NT vystytojai veikiausiai nesiimtų tokios investicijos. „Bankai yra nelinkę skolinti žemės sklypų įsigijimui. Reiškia, kad reikia ieškoti pirkėjo, kuris galėtų 30 milijonų sumokėti be banko pagalbos, iš nuosavo kapitalo. Dabartinės statybinės bendrovės turi ką veikti, turi iš seniau sklypų ir taip. Ir kad jos mokėtų maksimalią kainą – mažai tikėtina. Nebent ateitų kažkoks nematytas, negirdėtas užsienio investuotojas. Kartais ir tokių dalykų būna“, - svarstė „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas.

Pasak jo, „Kartono“ valdos numatytos ne vienerius metus užimsiančiam NT projektui. „Tokia situacija, kad tai turėtų būti labai, labai pajėgus investuotojas. O Lietuvoje tokius galima ant pirštų suskaičiuoti. O tie, kurie yra, matyt, nebūtų linkę mokėti tokios aukštos kainos. Jeigu norėtų, tai norėtų pirkti pigiai“, - sakė S. Vagonis.

Pašnekovo nuomone, tokia kaina potencialiam investuotojui būtų rizikinga. „Čia yra visiškai maksimali kaina. Skaičiais, matematiškai, galbūt ji ir susieina. Tik tiek, kad klausimas, kas norėtų tą matematiką išbandyti ant savęs“, - reziumavo S. Vagonis.

DELFI primena, jog prieš porą mėnesių Darbo partijos įkūrėjo V. Uspaskicho oficialiai nebeliko tarp „Vikondos“ akcininkų. Savo akcijas politikas perleido vaikams. Tuomet pasipylė svarstymai, jog V. Uspaskichas galbūt pradeda savotišką atsitraukimą į šešėlį. Negana to, politikas atsisakė Darbo partijos vairo – po susijungimo su leiboristais „darbiečių“ lyderiu tapo Vytautas Gapšys. O pirmadienį V. Uspaskichas pareiškė pasitrauksiąs iš Seimo, jei juodosios buhalterijos bylą nagrinėjantis teismas jo atžvilgiu priims „objektyvų sprendimą“.